enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Savunma Sanayii Devrimi

Savunma Sanayii Devrimi
10.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Bugün dünyanın savunma sanayiindeki ilk yüz firması arasında 7 tane Türk firması bulunuyor. Bunun beşi son beş yıl içinde listeye giriş yaptı.

Hasan B. Yalçın

Doç. Dr. H.Basri YALÇIN & SETA Strateji Araştırmaları Direktörü

Türkiye’nin savunma sanayii alanında son beş yılda yaptığı yatırımlar ve aldığı sonuçlar baş döndürücü biçimde devam ediyor. Bir kısmını Cumhurbaşkanı Erdoğan evvelsi gün Aselsan’da yaptığı konuşmada alt alta sıraladı. Sadece birkaçına baktığınızda bile Türkiye’nin katettiği mesafeyi anlayabilirsiniz.

Bugün dünyanın savunma sanayiindeki ilk yüz firması arasında 7 tane Türk firması bulunuyor. Bunun beşi son beş yıl içinde listeye giriş yaptı. Sonucu da hemen alınmaya başlandı. Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatından elde edilen gelir 248 milyon dolardan 3 milyar dolara çıktı. On katın üzerinde bir büyümeden bahsediyoruz.

Dahası ve belki de daha önemlisi silah sanayiinde dışa bağımlılığımız gittikçe azalıyor. Yerlilik oranı yüzde 70’ler civarına ulaşmış durumda. Bunun ne anlama geldiğini anlamaya çalışanlar daha önceki yıllarda dışa bağımlılığımızın siyasi ve diplomatik sonuçlarına bakabilir. Önceki yıllarda bir terörle mücadele operasyonu sırasında bile Batılı ülkelerin silah ambargosuna maruz kalabiliyorduk. Şimdi ise son dört yıl içinde defalarca geniş çaplı askeri operasyon yapabilecek bir konuma geldik. Son Karabağ örneği Türkiye’nin silah sistemlerinin mühendislik anlamında ne derece başarılı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Yıllarca hayal dahi edilemeyenler birkaç sene içinde gerçek oldu. Türkiye artık uydu fırlatma testleri yapıyor ve bunlardan dördü testi başarıyla geçti. Son olarak Karakulak Yüksek Frekans Kestirme ve Dinleme Sistemi de TSK’ya teslim edildi. Bu tür elektronik harp sistemlerinin günümüz çatışmalarında ne derece önemli olduğunu sanırım uzun uzun tartışmaya gerek yok.

Barış pınarı Harekatı’na kabaca baktığınızda Türkiye’nin yerli imkanlarla geliştirdiği hassas hedef tespit ve imha silahlarının teröristleri hareketsiz hale getirdiğini ve sekiz gün gibi kısa bir sürede 34 bin teröristin bulunduğu geniş bir araziyi çökerttiğini gözlerimizle gördük. Karakulak bu alanda Türkiye’ye yepyeni imkanlar sunmaktadır.

Bütün bu vizyonun kurucusu olan Erdoğan yaptığı konuşmada son derece önemli bulduğum başka bir alana işaret etti. Türkiye’nin hızla yerli üretime başlaması gerektiğini hepimiz kabul eder olmuştuk. Erdoğan şimdi de bu üretimin koordinasyonu meselesini gündeme soktu.

Sorunsuz mühimmat akışı ve yatırımın stratejik alanlarının belirlenmesinde bu koordinasyonun çok önemli bir rol oynayacağı açık. Acil ihtiyaçlar dönemini geçtiğimiz anlaşılıyor. Bundan sonra öncelikli alanlar yeniden tespit edilecek ve o alanlara yönelik çok daha kritik yatırımlar yapılacak gibi görünüyor. Başarılı bir planlama Türkiye’nin geleceğini kurgulama adına büyük fayda gösterir. Bu alanı izlemekte fayda var.

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.