enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:31 Türkiye’nin denizlerdeki hakimiyet kararlılığını ortaya koyan DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı start aldı.
17:10 CHP’li milletvekilleri ile genel başkan yardımcılarını taşıyan otobüsün şoförüne istenen ceza açıklandı…
16:22 İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un 87 yaşında amcası Nurettin Altun hayatını kaybetti.
14:33 Azerbaycan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için önemli bir adım daha…
09:46 Yeni bir araştırma, sıcak bölgelerde yaygın olan ölümcül mantar hastalığının küresel ısınmayla yayılabileceğini ortaya koydu…
09:12 Mart ayında Suriye’deki Alevi azınlığa yönelik infazlarla ilgili bir şüpheli, hükümet güçlerini suçladı…
09:11 Ana muhalefet partisi CHP, erken seçimi zorlamak için nasıl bir strateji izleyecek?…
08:52 Uluslararası Aile Forumu düzenlenecek…
08:42 Almanya’da başbakan seçilen Friedrich Merz kimdir?…
08:09 Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı…
08:07 Türk Rivierası olarak bilinen Akdeniz kıyısındaki Antalya, D8 Yılın Turizm Şehri Ödülü’ne layık görüldü…
07:28 Bakan Uraloğlu, “23 yılda 740 kilometrelik 430 yeni tünel inşa edildi”…
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi ziyaret etti…
22:33 Dışişleri’nden İsrail’e tepki: Yayılmacı ve tahripkar anlayışın tezahürü…
19:06 Almanya’da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) lideri Friedrich Merz, ikinci oylamada başbakan seçildi…
13:43 Türkiye’nin tanınmış rap sanatçılarından Lvbel C5, şarkılarında uyuşturucuya özendirme suçundan tutuklandı…
13:23 Adı Hollanda ile özdeşleşmiş İlhan KARAÇAY, ‘Siyasi cinayeti neden yazmadı’ğını açıklıyor…
12:54 Okullar Arası Türkiye Korfbol Şampiyonası’nda Kartepeli öğrenciler Türkiye Şampiyonu oldu…
12:35 Trendyol 1.Lig’de bitime haftalar kala şampiyonluğunu ilan eden Kocaelispor’un şampiyonluk kutlamalarındaki programı ve bilet fiyatları belli oldu…
11:32 Iğdır oynadı biz izledik!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Savaşın Seyri Değişiyor

Savaşın Seyri Değişiyor
08.04.2022
A+
A-

Kasaba Doktoru

ANKARA – TÜHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Rusya’nın askeri gücünün artık dünya kamuoyunda farklı bir noktaya geldiğini belirterek, Rus ordusunun savaştaki performansının hem insan hakları hem de etkinlik açısından sınıfta kaldığını dikkat çekti.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Kiev çevresinden çekilmesi ile savaşın seyrinin değiştiğini belirtti.

Bir yandan Buça’dan yansıyan görüntülerin dünya kamuoyunda Rus karşıtı algıyı da güçlendirdiğini ifade eden Prof. Dr. DURAN, “Rus lider Putin’i savaş suçlusu gören kampanyanın hızlanması şaşırtıcı olmaz. Diğer yandan ise 24 Şubat’ta Rus işgali başladığında konuşulan senaryolardan bazılarının gerçekleşmeyeceği artık netleşti” dedi.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran: Elimizi taşın altına  koyduk! - Son Dakika Haberler

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Kiev’in düşürülerek Zelenski yönetiminin değiştirilmesi ve Dinyeper Nehri’nin doğusunun kontrolünü ele geçirerek Ukrayna’yı ikiye bölme ihtimallerinin gündemden düştüğünü hatırlatarak, şunları söyledi:

“Şimdi zihinlerdeki soru ilk etabın tamamlandığı argümanıyla yeniden konumlanan Rus güçlerinin doğu ve güneydeki hedefinin tam olarak ne olduğu.

Kırım ile Donbas’ı birleştirecek bir işgal mi yoksa Odessa’yı da içerecek şekilde Ukrayna’nın Karadeniz ile kıyısını ortadan kaldıracak daha geniş bir işgal mi?

Batı ittifakının ağır ekonomik yaptırımları, verilen güçlü askeri yardım, Rus ordusunun operasyonlarındaki zafiyetler ve Ukrayna ordusu ile halkının ortaya koyduğu direnç bu savaşın seyrini değiştiren önemli faktörler”.

Bununla birlikte Putin’in, yeni bir strateji ile savaşın ölçeğini daralttığını açıklayan Prof. Dr. DURAN, Putin’in, Askerî açıdan bu revizyona mecbur kaldı. Bu kararı almasaydı, Ukrayna macerası Rusya için Afganistan faciasından daha kötü bir yere gidiyordu. Bakalım, Putin’in savaşta ölçek daraltması dünya kamuoyunun Ukrayna’ya odaklanmasını dağıtabilecek mi” dedi.

Rusya - Ukrayna krizinde son durum... İşte Putin'in 'şok ve dehşet'  operasyonu! - Son Dakika Güncel Haberler

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Putin’in, “İlk etabı tamamladık” diyerek Kremlin’in Kiev çevresinden çekilme kararının Washington’da “stratejik yenilgi” olarak karşılandığını hatırlattı.

Putin’in Ukrayna işgali ile ciddi bir stratejik hata yaptığı kanaati devam etse de henüz “stratejik yenilgi” tanımlamasının isabetli görülmediğine dikkat çeken Prof. Dr. DURAN, şöyle dedi:

“Zira Rusya, hâlâ Ukrayna’nın doğusunda ve güneyinde Donbas’tan Kırım’a ve hatta Odessa’ya bir hat oluşturmaktan vazgeçmiş değil. Bu bölgelerde savaşın daha ağır geçeceğini Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “güneyde ve Donbas’ta asıl savaşın başlamak üzere olduğu” açıklamasıyla dillendirdi.

Bu açıklama Ukrayna’nın artan özgüvenini gösteriyor. Batı ülkeleri Kiev’e askeri yardımlarını daha da artıracaktır. Ancak Putin’in Donbas’ı alarak Kırım ile birleştirme amacından vazgeçmesi de pek mümkün görünmüyor. O halde müzakereler devam etse bile Donbas çevresinde çok sert çatışmalar beklenmeli.

Elbette Kremlin, kontrolünde tuttuğu bölgeleri rahatlıkla kendi iç kamuoyuna “zafer” olarak satabilir.

Peki ölçeği daraltarak üzerindeki baskıyı rahatlatabilir mi?”

Avrupa ülkelerinin Rusya'ya doğalgaz ödemelerini ruble ile yapmasına 4 gün  kaldı: Enerji piyasaları nasıl etkilenecek? | NTV

“Batı ittifakının “izolasyonunu” hafifletebilir mi? Doğalgazı Avrupa ülkelerine ruble ile satma kararını kabul ettirebilir mi?” diyen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, ABD ve AB dışındaki dünyanın büyük kısmının yaptırımlara katılmadığını hatırlatarak, ölçek daraltmanın Moskova tarafından kullanılabileceğinin de açık olduğunu aktardı.

Rusya-Ukrayna askeri güç karşılaştırması: Hangi ülkenin ordusu ne kadar  güçlü? 2022 - Yeni Şafak

Prof. Dr. DURAN, ancak Rusya’nın askeri gücünün artık dünya kamuoyunda farklı bir noktaya geldiğinin de malum olduğunu ve Rus ordusunun savaştaki performansının hem insan hakları hem de etkinlik açısından sınıfta kaldığını gösterdiğini belirtti.

“Büyük askeri gücü” ile en azından konvansiyonel yollarla ülkelere boyun eğdiremeyeceğinin tüm Rus nüfuz alanındaki ülkeler tarafından not edildiğini açıklayan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Peki savaşın ölçeğinin daralması müzakerelerden sonuç alınmasını getirir mi? Putin, bir toprak kazanımı sağlamadan Ukrayna’dan çekilebilir mi? Zelenski, Kırım’dan sonra Donbas’ı (ve başka bölgeleri) bırakabilir mi?Anlaşılan bu sorular eşliğinde cephe ve masa yeni gelişmelere gebe” olduğunu kaydetti.

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.