enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
07:27 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
11:18 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:32 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
10:04 Su, Suyun Önemi Türkiye’de Su Politikaları ve Su Sorunu Üzerine Kısa Anımsatmalar…
07:48 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
07:46 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
07:42 İsrail-İran saldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
07:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
07:38 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
07:33 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, 186 yaşında
23:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
18:46 Kocaeli Kartepe’de Lezzet ve Kültürün Buluşması: Gastronomi Festivali Coşkusu Başladı
08:42 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’na düşen İsrail’in İran saldırısı..
20:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail haydutluğuna artık bir dur denmelidir
11:08 CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir Çin Seddi’ne Türk Bayrağı Astı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya’nın Finlandiya ve İsveç’e başka ne gibi tepkileri olabilir?

Rusya’nın Finlandiya ve İsveç’e başka ne gibi tepkileri olabilir?
26.05.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Siyaset Bilimcisi ve Araştırmacı Yazar Mehmet BİLDİK, Finlandiya ve İsveç’in üyelik sürecini sekteye uğratmak için Rusya’nın bu ülkelerdeki bazı grupları içerden finanse edebileceğine dikkat çekti.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’ya açıklamada bulunan Mehmet BİLDİK, Rus bağlantılı ajanların 2016 ABD seçimlerinden önce protesto gruplarını finanse etmesine benzer hareketlerinin olabileceğini, Rusya’nın İsveç’te toplumu istikrarsızlaştırmak için aşırı sağ grupları da finanse edebileceğinin düşünüldüğünün altını çizdi.

Siyaset Bilimcisi BİLDİK, “Rusya, NATO üyeliğine kabul sürecine müdahale edebilir; NATO’ya yeni üye alımı da dahil olmak üzere kararlar ittifaktaki tüm üyelerinin katılımıyla oydaşma ile alınıyor. Öte yandan Türkiye, Rusya ile iyi ilişkilere sahip NATO üyesi bir ülkedir. Rusya bunu bir manivela olarak kullanmaya çalışabilir” dedi.

Rusya’nın ekonomik engeller yaratabileceğini açıklayan Mehmet BİLDİK, şunları söyledi:

“Çoğu İsveçli ve Finli şirket zaten Rusya ile bağlarını kesti, ancak uzun vadede Rusya bu ülkelerin Rus pazarına girişini engelleyerek veya hammadde ve enerji tedariklerini durdurarak zarar vermeye çalışabilir. Nitekim Rus doğalgazının Finlandiya’ya akışı kesildi. Ancak İsveç ve Finlandiya, enerji çeşitliliği nedeniyle doğal gaz ve petrole en az bağımlı Avrupa ülkelerinden ikisidir. Dolayısıyla Rusya’nın uyguladığı ambargonun etkili olması beklenmiyor”.

BİLDİK, siber saldırıların da mümkün olabileceğine vurgu yaparak, Siber saldırıların, İsveç ve Finlandiya’nın hükümet web sitelerinde veya çevrimiçi hizmetlerinde ortaya çıkacağını dile getirdi.

“Rusya sınırı askeri yığınağa çevirebilir” diyen Siyaset Bilimcisi Mehmet BİLDİK, Rusya’nın, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması halinde Rusya’nın yanıt verebileceğini ve bunun için de adım atabileceğini hatırlattı.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

İki ülkenin hava ve deniz sahaları Rusya tarafından ihlal edilebileceğine dikkat çeken Siyaset Bilimcisi ve Araştırmacı Yazar Mehmet BİLDİK, “İsveç’in NATO’ya girme isteğiyle Rus uçakları İsveç hava sahasını iki kez ihlal etti. İlkinde, Mart ayının başında, İsveç’in Gotland adası üzerinde üç Rus jeti uçmaya başladı” şeklinde konuştu.

Mehmet BİLDİK, “Askeri saldırılar başlayabilir; İsveç’in Gotland adası, Baltık Denizi’nin kontrolü için önemli bir stratejik nokta olarak görülüyor. Rusya’nın İsveç’in NATO’ya başvurması ile üyelik arasındaki geçiş dönemini adayı ele geçirmek için son şansı olarak görebileceği düşünülüyor” dedi.

***

yazar-resim

Araştırmacı Yazar Mehmet BİLDİK

Mehmet Bildik, Askeri ve Stratejik İşler üzerine çalışan bir siyaset bilimcidir. İsrail Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nün askeri ve stratejik ilişkiler siber güvenlik programında araştırma görevlisi olarak yer almaktadır. Uluslararası İlişkiler Konseyi ve INSS-İsrail’deki Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi Delegasyonlarının özel tercümanı ve siyasi asistanıdır. Yüksek lisans derecesini Türk Dışişleri Bakanlığının Güvenlik ve Diplomasi bursuna hak kazanmak suretiyle devam ettiği Bükreş Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Çalışmaları Okulunda tamamlamıştır.

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.