enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya uluslararası kuruluşları yasakladı

Rusya uluslararası kuruluşları yasakladı
10.04.2022
A+
A-

MOSKOVA – TÜHA HABER / Rusya, “yasaları ihlal ettikleri” gerekçesiyle ülkede faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların bürolarını kapattı. AB karara tepki gösterdi.

Rusya Adalet Bakanlığı, aralarında Uluslararası Af (Amnesty International) ve İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütlerinin bulunduğu çok sayıda uluslararası kuruluş ile birçok Alman vakfının ülkedeki bürolarının, “Rus yasalarını ihlal ettikleri” gerekçesiyle yabancı sivil toplum kuruluşları kaydından çıkartıldığını bildirdi. Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, söz konusu adımın fiilen kuruluşların kapatılması anlamına geldiği belirtildi.

Rusya Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre, resmi kayıtlardan çıkartılan 15 kuruluş arasında Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) yakınlığı ile bilinen Friedrich Ebert Vakfı, Hür Demokrat Parti’ye (FDP) yakınlığı ile bilinen Friedrich Naumann Vakfı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfı (Carnegie Endowment for International Peace) ve Polonya Senatosu’nun himayesindeki sivil toplum kuruluşu Polonya Toplumu (Wspolnota Polska) bulunuyor.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Suriye'de unutulan bir savaş var - 25.01.2022, Sputnik Türkiye

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

AB: Hiçbir gerekçe bu adımı haklı çıkartmaz

Avrupa Birliği (AB) ise Rusya’nın uluslararası kuruluşları yasaklamasına tepki gösterdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in sözcüsü tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı’nın kararından derin üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, hak ve özgürlüklerin korunması için faaliyet gösteren bu kuruluşlara yönelik adımın haklı hiçbir gerekçesi olamayacağı ifade edilerek, söz konusu yasak ile Rus yönetiminin halkın ifade ve düşünce özgürlüğü hakkını da elinden aldığı kaydedildi.

UN expert condoles Saudi rights activist's death

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callarmard

İnsan hakları örgütlerinden tepki

Rusya’nın kararına tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callarmard da, “Örgütler, insan haklarını savundukları ve Rus yetkililere doğruyu söyledikleri için cezalandırıldılar” değerlendirmesinde bulundu. Callamard, Rus hükümetinin, Af örgütünün Moskova’daki bürosunun kapatılması ile “insan hakları ihlallerinin belgelenmesini ve ortaya çıkartılmasını” engelleyemeyeceğini ifade etti.

İnsan Hakları İzleme örgütü de Rusya’daki insan hakları ihlallerini araştırmayı sürdüreceğini duyurdu.

Yeşiller'in Federal Parlamento Grup Başkanı Britta Hasselmann
Britta HasselmannFotoğraf: Britta Pedersen/dpa/picture alliance

Almanya’da koalisyon hükümetinin ortaklarından, Yeşiller’in Federal Parlamento Grup Başkanı Britta Hasselmann da, partiye yakınlığı ile bilinen Heinrich Böll Vakfı’nın da bu karardan etkilendiğini belirterek, Rusya’nın kararına tepki gösterdi.

Hasselmann, yaptırım uygulanan kuruluşların, “Rus sivil toplumu ve takibata uğrayan çok sayıdaki Rus için bir bağlantı noktası oluşturduğunu” bildirdi. Britta Hasselmann ayrıca, “Bu örgütlerin ve siyasi vakıfların Kremlin tarafından zorla kapatılmasını kınıyoruz” ifadesini kullandı.

Bulgaria: Karl-Heinz Paqué: Bulgaria is not making progress but regressing

Friedrich Naumann Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Karl-Heinz Paque

“Otoriterlik ve totaliterlik yönünde bir adım”

Moskova’nın aldığı kararı değerlendiren Friedrich Naumann Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Karl-Heinz Paque ise, “Rusya’da kim vatandaş ve insan hakları için mücadele ediyorsa, cezalandırılıyor, tehdit ediliyor ve zorluklarla karşılaşıyor” dedi. Paque, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “özgürlükçü ve demokratik değerlere karşı saldırganlığının Ukrayna sınırlarını aştığını” da dile getirerek, söz konusu kararı “otoriterlik ve totaliterlik yönünde atılan bir adım” olarak değerlendirdi.

Ukrayna’ya yönelik saldırılarını “askeri operasyon” olarak nitelendiren Rusya, bu saldırılara başladığı 24 Şubat’tan beri Rus ve yabancı medyaya ait çok sayıda internet sitesini kapatmıştı.

Mart ayında uygulamaya giren yeni yasal düzenlemelerde de, “operasyon” hakkında “yanlış bilgi” yayanlara hapis cezasına varan yaptırımlar öngörülmüştü.

EK Kaynaklar *AFP,dpa 

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.