enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:40 İklim değişikliklerin dünyamıza Faturası: Susuzluk
12:55 Yüzyılın Konut Projesi’nde yeni haftanın kura takvimi
07:52 Petrol savaşları yerini ‘kritik mineral’ savaşlarına bırakabilir
00:31 Kuşadası Güvercinada Açık Hava Müzesi’ni 2025 yılında181 bin 419 kişi ziyaret etti
00:24 CHP Genel Başkanı Özel’in ‘ben 30 yıl yatarım, siz de yatarsınız’ sözlerine tepkiler sürüyor
00:22 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency ve UHA / İnternational News Agency ’16 Ocak Basın Onur Günü’nde onurlandırıldı
00:20 16 Ocak Basın Onur Günü’nden notlar..
00:04 Aydın’ın Kuşadası’nda, Kurumlar Arası Gerginlik Hizmeti Aksatıyor
18:23 Ömer Çelik’ten CHP’ye tepki: Saldırganlık bir siyaset biçimi değildir
17:58 Sosyal medyada suç örgütlerini öven 325 şüpheli yakalandı
13:55 Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı
10:54 Binlerce Alıcı, Bebek ve Çocuk Ürünleri İçin İstanbul’a Gelecek
10:54 Ömer Çelik, “Karanlık siyasetlerin takip edildiğini görüyoruz”
10:09 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:47 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 kasım ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı.
00:42 Bakan Göktaş, “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu 2. Toplantısı”nda konuştu
00:40 Devlet Bahçeli: ABD Başkanı’nın savunduğu küresel çeteleşmedir
00:37 Ticaret Bakanlığı tüm gümrük işlemlerinde dijitalleşme ve şeffaflık konularında yeni adım attı…
00:36 Hong Kong’da bulunan Sultan Boztepe, Türk Öğrenci Birliğinin kurulmasına öncülük etti…
00:36 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya Stratejik Liman Kentinden Çekildi

Rusya Stratejik Liman Kentinden Çekildi
03.10.2022
A+
A-

Rusya, askerlerinin Ukrayna güçlerince kuşatma tehdidi altında olduğu Ukrayna’nın doğusundaki stratejik Liman kentinden çekildiğini açıkladı. Kremlin’in yakın müttefiki Çeçen lider Ramazar Kadirov, Moskova’nın bu gelişmeye düşük ölçekte nükleer yanıt vermeyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın ‘Reuters’den aktardığı haberine göre, Liman’ın düşmesi, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki dört bölgeyi ilhak ettiğini törenle ilan etmesinden bir gün sonra Moskova açısından önemli bir yenilgiye işaret etti. İlhak, Kiev ve Batı tarafından reddedilmiş ve kınanmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, “Müttefik güçler, kuşatma tehdidi nedeniyle Liman yerleşkesinden daha avantajlı hatlara doğru çekildi” açıklamasını yaptı.

Ukrayna güçlerinin Liman’a girdiği ve binlerce Rus askerini kuşattığıyla ilgili ilk açıklamayı Kiev yapmış ancak Moskova’dan konuyla ilgili bir yorum gelmemişti. Rus Savunma Bakanlığı’nın açıklamasıyla Moskova saatler süren sessizliğini bozdu.

Balkan NinnisiÇeçen lider: “Nükleer yanıt düşünülmeli”

Kendisini Putin’in neferi olarak tanımlayan Çeçen lider Ramazan Kadirov ise Telegram’dan paylaştığı mesajda, Moskova’nın daha bir gün önce Rusya’nın parçası olarak ilan ettiği bölgeyi terketmesinden sonra sessiz kalamayacağını belirterek, “Kişisel görüşüme göre, sınır bölgelerinde sıkıyönetim ilanından düşük ölçekte nükleer silah kullanımına kadar uzanan daha sert adımlar atılmalı” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, kuşatma altındaki askerlerden söz edilmedi.

Ukrayna’nın doğusundaki güçlerin sözcüsü saatler önce, “Liman bölgesindeki Rus grupları kuşatıldı” diye açıklama yapmıştı. Sözcü, Rusya’nın Liman’da 5 bin ila 5 bin 500 asker bulundurduğunu ancak can kayıpları nedeniyle kuşatılan askerlerin sayısının bundan daha az olabileceğini belirtmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin genel sekreteri tarafından yayınlanan bir videoda, Liman’a girmelerinden sonra iki Ukrayna askerinin, Donetsk bölgesinin kuzeyindeki kentin girişindeki tabelaya Ukrayna’nın ulusal bayrağını yapıştırdıkları görüldü.

Videoda bir askeri aracın yanında duran askerlerden biri, “1 Ekim, devlet bayrağımızı çıkarıyoruz ve toprağımıza yerleştiriyoruz. Liman Ukrayna’nın olacaktır” dedi.

Rusya Liman’ı Donetsk bölgesinin kuzeyindeki operasyonlarında lojistik ve ulaştırma merkezi olarak kullanıyordu. Liman’ın düşmesi Ukrayna’da muharebe alanındaki en büyük kazanımı olabilir. Kiev geçen aydan bu yana kuzeydoğudaki Harkiv bölgesinde şimşek hızında bir karşı saldırıya geçti.

Ukrayna askeri sözcüsü, Liman’ın ele geçirilmesinin Kiev’e Luhansk bölgesine ilerleme imkanı tanıyacağını söyledi. Moskova haftalar süren yavaş ilerleyişinden sonra geçen Temmuz ayının başında Luhansk’ı tamamen ele geçirdiğini açıklamıştı.

Ukraynalı sözcü, “Liman önemli çünkü Ukrayna toprağı olan Donbas’ın kurtarılması yolunda yeni bir adım. Kreminna ve Sievierodonetsk’a ilerlemek için bir fırsat ve psikolojik açıdan da çok önemli” diye konuştu.

Donetsk ve Luhansk birlikte Donbas bölgesini oluşturuyorlar. Rusya 24 Şubat’ta başlattığı işgalden bu yana en büyük odağını bu bölgeye çevirmiş durumda.

AdvertisementPutin Cumar günü törenle, Donetsk ve Luhansk’ın yanısıra güneydeki Herson ve Zaporijya bölgelerini Rus toprağı olarak ilan etmişti. Buralar Ukrayna’nın toplam yüzde 18’ine denk geliyor.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri Rusya’nın bu adımını yasadışı olarak nitelendirdi. Kiev de topraklarını Rus güçlerinden özgürleştirmeye devam edeceğinin sözünü verdi ve Putin Cumhurbaşkanı olarak kaldığı sürece Moskova’yla barış görüşmeleri yürütmeyeceğini kaydetti.

ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerinin eski komutanı emekli general Ben Hodges, Putin’in ilhak ilanından sonra Rusya’nın Liman’daki yenilgisinin Rus lider açısından büyük bir siyasi ve askeri utanç olduğu değerlendirmesinde bulundu.

[TÜHA Haber Ajansı,03  Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.