enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:41 İşgalci İsrail’in saldırıları, Filistinlilerin yalnızca yaşama hakkını değil, ölümden sonraki onurunu da hedef alıyor…
07:38 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
07:38 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
07:34 Kerkük Kimin?
07:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
07:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
07:28 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
07:28 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
07:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü TÜHA’ya anlattı…
07:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
07:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
07:01 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
03:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
02:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası bugün oynanacak maçlarla başlayacak.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan sorununun çözümünde inisiyatifi ABD ve AB’ye bırakmıyor

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan sorununun çözümünde inisiyatifi ABD ve AB’ye bırakmıyor
19.05.2023
A+
A-

ABD ve AB’nin girişmelerinin ardından Rusya’nın de iki lideri bir araya getirmesi, Dağlık Karabağ sorunun çözümü konusunda “Rusya’nın inisiyatifi Washington ve Brüksel’e kaptırmak istemediği” şeklinde yorumlanıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ Yerevan İnternational News Agency

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın Erivan’dan Zhanna Agalakova’nın haberine göre, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile 25 Mayıs’ta Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in himayesinde yapılacak görüşmede bir araya gelmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Erivan’da Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Paşinyan, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in himayesinde 25 Mayıs‘ta üst düzey üçlü bir toplantı için Rusya’dan teklif aldık. Biz bu teklifi kabul ettik.” dedi.

Azerbaycan tarafından şu ana kadar zirveye katılımla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Bununla birlikte Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının Dağlık Karabağ’da ateşkes ihlalleriyle tırmanan gerilimi görüşmek üzere cuma günü Moskova’da bir araya gelmesi bekleniyor.

Aliyev, Paşinyan ve Michel üçlü toplantıda bir araya geldi - Son Dakika Haberler

ABD ve AB’nin girişimleri neler?

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ev sahipliğinde, Dağlık Karabağ sorununun çözümü için bu aybaşı iki ülke dışişleri bakanları arasında Washington’da bir toplantı düzenlemesinin ardından, Paşinyan, Aliyev ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in himayesinde geçen pazar günü Brüksel’de üçlü bir zirve gerçekleştirmişti.

Bu zirveyle, iki lider AB himayesinde 5. kez bir araya geldi.

ABD ve AB’nin girişmelerinin ardından Rusya’nın de iki lideri bir araya getirmesi, Dağlık Karabağ sorunun çözümü konusunda “Rusya’nın inisiyatifi Washington ve Brüksel’e kaptırmak istemediği” şeklinde yorumlanıyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, pazartesi günü yaptığı yazılı açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin, Brüksel’de yaptığı görüşmenin, “iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin ilerletilmesi açısından faydalı ve sonuç odaklı” olduğunu bildirmişti.

Görüşmede, tarafların Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış anlaşması taslağı üzerinde mutabakata varılması, sınırların belirlenmesi ve ulaşım bağlantılarının yeniden tesisi konularında somut sonuçlara varılması amacıyla detaylı görüş alışverişinde bulunduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer almıştı:

“Azerbaycan tarafının bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına ilişkin tutumu bir kez daha tarafların dikkatine sunuldu. Bilhassa devletlerin toprak bütünlüğüne saygının teyit edilmesi ve bu bağlamda Azerbaycan’ın uluslararası kabul görmüş toprak bütünlüğünün Ermenistan tarafından da kabul edilmesi son derece önemlidir.

Görüşme ayrıca çatışma sonrası normalleşme için önemli olan insani konuların tartışılması için bir fırsat sağladı. Bu kapsamda kayıp şahısların akıbetinin netleştirilmesinin ve mayın temizleme alanlarındaki adımların hızlandırılmasının önemi bir kez daha vurgulandı.”

Dağlık Karabağ’daki savaşlar

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020 yılı sonbahar aylarında Dağlık Karabağ’da 6 hafta süren savaş 6 bin 500 kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı.

Bu savaşta Azerbaycan, Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından 1991 yılında patlak veren ve yaklaşık 30 bin kişinin öldüğü savaşta kaybettiği toprakların önemli bir kısmını geri almıştı.

2. Dağlık Karabağ savaşı, Putin’in taraflar arası arabulucuğu ve Paşinyan’nın ateşkesi kabul etmesiyle  sona ermişti.

Ek kaynaklar • AFP

Gazeteci* Zhanna Agalakova

Zhanna Leonidovna Agalakova, 6 Aralık 1965, Kirov doğumlu bir Rus gazeteci, özel muhabir ve televizyon haber sunucusu. Moskova Devlet Üniversitesi (1991) mezunu. 1992’de Agalakova, RİA Novosti haber ajansının dedikodu muhabiri oldu. 1996’dan itibaren NTV (Rusya) kanalında yayın yaptı. 2002’de TEFİ Ödülü’ne aday gösterildi ve 2006’da “Anavata Liyakat İçin” Nişanı Madalyası ile ödüllendirildi. Ekim 1999’da , Novosti’nin (“Haberler”) gündüz ve akşam yayınlarının yanı sıra ana akşam haber programı Vremya’yı sunan Channel One Russia’ya katıldı. Mayıs 2000’de Stockholm’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Rus profesyonel jüri oylamasının sonuçlarını açıkladı . 2000-2002 yılları arasında Vladimir Posner ile birlikte Vremena adlı televizyon programını sundu .Eylül 2005’te Agalakova, Channel One Rusya’nın Paris’teki kendi muhabiri yaptı ve Ocak 2013’ten Ağustos 2019’a kadar istasyonun New York’taki özel muhabiri oldu. Ağustos 2019’dan itibaren tekrar Paris’te çalıştı ve Mart 2021’den bu yana diğer Avrupa ülkelerindeki etkinlikleri haber yapma konusunda uzmanlaştı.Anagakova’nın Channel One Russia ile ilgili son raporu 17 Şubat 2022’de çıktı. 3 Mart 2022’de kanaldan istifasını sundu ve iki hafta sonra 17 Mart 2022’de kanaldan resmen ayrıldı. Rusya Ukrayna’yı işgal etti ve Rus televizyonunun Kremlin propagandası yapmak için kullanıldığına  inandığını söyledi . BBC tarafından yayınlanan bir röportajında Agalakova, Rus televizyonunu izleyicilerinin ‘beyinlerini yıkamak’ olarak nitelendirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.