enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
23:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
22:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
07:03 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
07:33 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Reuters anketi: Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 78

Reuters anketi: Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 78
29.06.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Reuters anketine katılan ekonomistler, Türkiye’de enflasyonun Haziran ayında yüzde 78’in üzerine çıkacağı öngörüsünde bulundu. Ankete göre, yıl sonu beklentisiyse yüzde 69,5.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın ‘DW,rtr’den aktardığı haberine göre, Reuters haber ajansının gerçekleştirdiği bir anket, Türkiye’de enflasyonun Haziran ayında yüzde 78’in üzerine çıkmasının beklendiğini ortaya koydu. Ankete göre, yıl sonu beklentisiyse yüzde 69,5. Reuters anketi, çok sayıda ekonomistin enflasyon tahminleri alınarak hazırlandı.

Anket kapsamında Haziran ayı için öngörüde bulunan 12 ekonomistin yaptığı tahminlerin ortalaması yüzde 78,35 çıktı. Ajans, enflasyonun söz konusu orana çıkması hâlinde, yıllık enflasyonun yüzde 80,4 olduğu Eylül 1998’den beri kaydedilen en yüksek orana ulaşılacağını belirtti.

Reuters, ankete katılan ekonomistlerin Haziran enflasyonu için yaptıkları tahminlerin yüzde 72,30 ile yüzde 81,80 arasında değiştiğini bildirdi.

Aylık bazdaki tahmin yüzde 5,38

Dokuz ekonomistin Haziran’da aylık bazdaki enflasyon için yaptığı tahminlerin ortalaması ise yüzde 5,38 oldu. Ekonomistlerin tahminleri yüzde 3,5 ile yüzde 6,8 arasında değişti.

Anket kapsamında 18 ekonomist de yıl sonu enflasyonuyla ilgili tahminde bulundu. Bu tahminlerin ortalaması 69,5 çıkarken en düşük tahminin yüzde 60,33, en yükseğinin yüzde 120 olduğu açıklandı.

Reuters‘ın Mayıs ayında yaptığı ankette, yıl sonu tahminlerinin ortalaması yüzde 63,5 çıkmıştı.

TÜİK verileri

Türkiye İstatik Kurumu (TÜİK) Mayıs’ta tüketici fiyatlarının geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 73,50 arttığını açıklamıştı.

Ancak bağımsız ekonomistler, gerçek enflasyon oranının bu sayının iki katından fazla olduğunu savunuyor. Türkiye’de yapılan kamuoyu anketlerine göre, halk da enflasyonun resmi verilerde belirtilenden daha yüksek olduğu inancında.

Merkez Bankası, geçen Nisan ayında, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltmişti.

Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan ise dün Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “İnşallah 2023’ün Şubat, Mart aylarından itibaren enflasyonu yeniden makul ve hızla daha da aşağılara indirebileceğimiz bir seviyeye çekmiş olacağız” dedi.

TÜİK, Haziran ayının enflasyon verilerini 4 Temmuz’da açıklayacak.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.