enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Reuters anketi: Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 78

Reuters anketi: Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 78
29.06.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Reuters anketine katılan ekonomistler, Türkiye’de enflasyonun Haziran ayında yüzde 78’in üzerine çıkacağı öngörüsünde bulundu. Ankete göre, yıl sonu beklentisiyse yüzde 69,5.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın ‘DW,rtr’den aktardığı haberine göre, Reuters haber ajansının gerçekleştirdiği bir anket, Türkiye’de enflasyonun Haziran ayında yüzde 78’in üzerine çıkmasının beklendiğini ortaya koydu. Ankete göre, yıl sonu beklentisiyse yüzde 69,5. Reuters anketi, çok sayıda ekonomistin enflasyon tahminleri alınarak hazırlandı.

Anket kapsamında Haziran ayı için öngörüde bulunan 12 ekonomistin yaptığı tahminlerin ortalaması yüzde 78,35 çıktı. Ajans, enflasyonun söz konusu orana çıkması hâlinde, yıllık enflasyonun yüzde 80,4 olduğu Eylül 1998’den beri kaydedilen en yüksek orana ulaşılacağını belirtti.

Reuters, ankete katılan ekonomistlerin Haziran enflasyonu için yaptıkları tahminlerin yüzde 72,30 ile yüzde 81,80 arasında değiştiğini bildirdi.

Aylık bazdaki tahmin yüzde 5,38

Dokuz ekonomistin Haziran’da aylık bazdaki enflasyon için yaptığı tahminlerin ortalaması ise yüzde 5,38 oldu. Ekonomistlerin tahminleri yüzde 3,5 ile yüzde 6,8 arasında değişti.

Anket kapsamında 18 ekonomist de yıl sonu enflasyonuyla ilgili tahminde bulundu. Bu tahminlerin ortalaması 69,5 çıkarken en düşük tahminin yüzde 60,33, en yükseğinin yüzde 120 olduğu açıklandı.

Reuters‘ın Mayıs ayında yaptığı ankette, yıl sonu tahminlerinin ortalaması yüzde 63,5 çıkmıştı.

TÜİK verileri

Türkiye İstatik Kurumu (TÜİK) Mayıs’ta tüketici fiyatlarının geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 73,50 arttığını açıklamıştı.

Ancak bağımsız ekonomistler, gerçek enflasyon oranının bu sayının iki katından fazla olduğunu savunuyor. Türkiye’de yapılan kamuoyu anketlerine göre, halk da enflasyonun resmi verilerde belirtilenden daha yüksek olduğu inancında.

Merkez Bankası, geçen Nisan ayında, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltmişti.

Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan ise dün Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “İnşallah 2023’ün Şubat, Mart aylarından itibaren enflasyonu yeniden makul ve hızla daha da aşağılara indirebileceğimiz bir seviyeye çekmiş olacağız” dedi.

TÜİK, Haziran ayının enflasyon verilerini 4 Temmuz’da açıklayacak.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.