enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine ulaştı
22:52 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milletimiz müsterih olsun, terör musibetinin kökü her cihetten kazınacaktır” dedi.
22:39 Türkiye ile Ermenistan arasında vize kolaylığı kararı
22:30 Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye’ye geliyor
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi ile görüştü
22:08 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
22:04 Terör örgütü DEAŞ’ın Ankara yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada 8 şüpheli tutuklandı…
22:00 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
21:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijer Cumhurbaşkanı Tchiani ile görüştü
21:36 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
21:16 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 31 Aralık’ta sona erecek
02:19 Hakeme Şiddet Skandalı, Yönetim ve Eğitimdeki Çürümüşlüğün Aynası…
02:02 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
00:57 Nahçıvan Özerk Cumhuriyet
00:57 Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM Doğu Kudüs’ten aktarıyor…
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Amerikan Cemiyeti Kongresi’ne mesaj
00:52 Gümrüklerde piyasa değeri 1 milyar 26 milyon lira olan uyuşturucu madde ele geçirildi
00:51 Trump ile Zelenskiy, ABD’de buluşuyor: Barış için kritik görüşme
00:48 Adalet Bakanı Tunç, kucağında bebeğiyle keşfe çıkan hakimi tebrik etti
00:34 İsrail’in Somaliland’ı tanımasına Türkiye’den tepki: ‘Somali’nin iç işlerine açık müdahale’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rakiplerinden üstün Sungur Türkiye’nin elini rahatlatacak

Rakiplerinden üstün Sungur Türkiye’nin elini rahatlatacak
06.08.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Sungur portatif hava savunma füzesinin omuzdan atılan versiyonu TSK envanterine girdi. Teknik değerleriyle bu alanda dünyanın en iyileri arasına gösterilen Sungur, gelecek için de önemli bir viraj. Projeden elde edilen bilgi birikimiyle yakın zamanda son derece kritik bir ürünün daha geliştirilmesi bekleniyor.

Sertaç Aksan
TRT Haber : Sertaç Aksan

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde yürütülen projeler art arda yeni eşikleri aşmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl kaideye monteli şekilde araçtan fırlatılan Sungur bu kez omuzdan atılan haliyle ilk kez görücüye çıktı.

SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in duyurduğu gelişmenin arka planında Türkiye için oldukça değerli bazı detaylar var. Bunlara geçmeden önce Sungur projesiyle ilgili temel bir çerçeve çizmekte fayda var.

Sungur füzesi nasıl gelişti?

Sungur’u anlatırken bir parantez açıp ABD yapımı Stinger’dan bahsetmek şart. Stinger, bu alanda dünyanın en çok bilinen ve belki de en çok tercih edilen sistemi. Roketsan, işbirliği kapsamında daha önce Stinger’ın üretiminde bir şekilde yer almış firmalardan biri.

Sungur da Roketsan imzalı bir füze. Roketsan, son yıllarda kritik ihtiyaçları hızlı ve etkin bir şekilde ortaya koymasıyla dikkat çekiyor. Aslında Sungur’un gelişimi hem yukarıda bahsettiğimiz Stringer üretimi hem de HİSAR projesinden elde edilen kazanımlarla doğrudan bağlantılı.

Türk savunma sanayiinde bir ürün geliştirdikten sonra farklı konfigürasyonları için hızla yol alındığına sıkça şahit olduk. Nasıl ki Sungur’da HİSAR’dan elde edilen tecrübe varsa, yakın gelecekte Roketsan’ın üreteceği bir hava-hava füzesinde de Sungur’daki kazanımların başrol oynaması bekleniyor.

Sungur'un ilk atışı geçtiğimiz yıl kaideye monteli şekilde gerçekleşmişti.

[Sungur’un ilk atışı geçtiğimiz yıl kaideye monteli şekilde gerçekleşmişti.]

Dünyanın en iyilerinden biri

Sungur’un sahip olduğu teknik özellikler, ortaya konan ürünün ne kadar özel olduğunu gösteriyor. Gece ya da gündüz ayırt etmeksizin hedef tespit edebilmesi, baktığı yerdeki nesneyi tespit, teşhis, tanımlama ve takip yeteneklerinin son derece gelişmiş olması, 360 derece atış kabiliyeti akla ilk gelenlerden.

Burada bazı sayısal verilerden bahsedelim ve Sungur ile rakipleri arasındaki farkı biraz daha netleştirelim… Sungur’un azami menzili 8 kilometre. ABD’li rakibi Stringer’da bu rakam 4,8. Avrupalı Mistral 7,5 kilometre menzile sahipken, Rus Verba’da ise bu rakam 6 kilometre.

Sungur sadece menzilde değil irtifada da rakiplerinden önde. Stringer’da 3,8 kilometre, Verba’da 3,5 kilometre, Mistral’de 3 kilometre değerler var. Sungur’un irtifası ise 4 kilometre.

Bir parantez açalım ve Sungur’u rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerden birine değinelim. Sungur, Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) güdüm sistemine sahip. Bu tür füzeler genelde hedefin ısı yoğunluğunu takip ediyor. Kendisine füze yöneldiğini gören uçar unsurlar bunlardan kaçabilmek için flare adı verilen ateş topu atıyor. Böylece füze asıl hedef yerine kendisini aldatan ateş topuna yöneliyor ve hedef ıskalanıyor.

Sungur bu aldatmaya düşmemek için IIR kullanıyor. Yani üzerinde bir görüntüleyici var. Sadece ısıya gitmekle kalmıyor, genel görüntüsünü bildiği hedefe yöneliyor. Hedef unsur ateş topu atsa dahi IIR takılı füzeden kaçamıyor.

TSK’nın elini çok rahatlatacak

Türkiye, halihazırda ağırlıklı olarak ABD ve Rus sistemleri kullanıyor. Bu tipte füzeler oldukça kritik. ABD gibi ülkeler, Stinger sattıkları ülkeleri belirli aralıklarla denetliyor. Stinger füzesiyle ilgili ne zaman, nerede, kime karşı kullanıldığı gibi bilgileri talep ediyor.

Haliyle bu durum terör örgütlerine yönelik kimi hassas operasyonlara dair bilgilerin de başka bir ülkeyle paylaşılmasını beraberinde getiriyor. Tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen Sungur ile Türkiye bu süreci de aşmış oluyor.

***

Yazar Hakkında

Sertaç AKAN, Adana’da 1986 yılında doğdu. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve TV Bölümü mezunu. 2009 yılında Anadolu Ajansında başladığı iş hayatında Star Haber, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yeni Şafak gibi kurumlarda görev aldı.

Kasım 2019’dan bu yana TRT Haber’de çalışıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.