enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:59 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
07:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:59 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:52 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:48 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:43 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:35 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:11 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
07:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
07:17 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
05:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
00:59 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:55 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:39 Sofralık Zeytin Ihracatı Yeni Sezona Yüzde 13’Lük Artışla Girdi
00:38 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:13 Ukraynalı Nobel Barış Ödülü sahibi Euronews’e konuştu: Ukrayna’nın ‘demokrasi dersine’ ihtiyacı yok
00:12 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Protokol Krizi Avrupa Parlamentosu’na Sıçradı

Protokol Krizi Avrupa Parlamentosu’na Sıçradı
15.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / AB yöneticileri Charles Michel ve Ursula von der Leyen’in 6 Nisan’da Ankara’yı ziyaretleri sırasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaşanan protokol krizi Avrupa’da tartışılmaya devam ediyor. “Sofagate” krizi olarak adlandırılan ve Avrupa’nın tepesindeki tansiyonu gözler önüne seren protokol krizi, Salı günü de Avrupa Parlamentosu’nun gündemindeydi. Kriz, başta ” Türiye’nin AB’li kadın yöneticiyi küçültücü bir protokol uygulayarak AB’ye hakaret ettiği” tartışmalarından, AB kurumları içindeki çatışmasına dönüştü.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, grup başkanları tarafından, 6 Nisan’da Ankara ziyaretinin sonuçlarını sunmaları ve AB içinde kavga görüntüsü veren protokol tartışmasını anlatmaları için çağrıldı. Avrupa Parlamentosu, siyasi grup başkanları, Michel ve Von der Leyen’den “kameralar önünde yaşanan bu çekişmeye” açıklık getirmesini de istedi.

AB Parlamentosu’ndaki siyasi grup başkanları, iki lideri, böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için çözüm önerisi sunmaya çağırdı ve bunun ay sonunda yapılacak AB-Türkiye ilişkileri tartışması vesilesiyle sunulması konusunda ısrar etti.

AP Grup başkanlarından eleştiri

Von der Leyen’in üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi Grubu (PPE) Başkanı Alman Manfred Weber, “Yöneticilerimizden AB’yi dünyada temsil ederken, protokole rağmen ortak bir cephe oluşturmalarını bekliyoruz” dedi. Weber, “Türkiye’deki toplantının kabul edilemez görüntülerinin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ne tür taahhütler verildiğini bilmemiz gerekiyor. Doğu Akdeniz’de Türk ordusunun davranışında yapısal değişiklikler görene kadar, Gümrük Birliği veya vize konusunda taviz vermeye hazır değiliz” dedi. Charles Michel’in üyesi olduğu Renew Grubu’nun Başkanı Dacian Ciolos da, iki yöneticiye “Uluslararası sahnede tek ses olmaya ihtiyacımız var” eleştirisini getirdi.

Eleştiriler karşısında Charles Michel, AP Grup Başkanları önünde özür dileyerek, “Ursula’nın yaşadığı protokol sıkıntısından üzüntü duyuyorum” dedi. AB’nin birlik görüntüsüne ve ekip çalışmasına önem verdiğini belirtti. Ursula von der Leyen ise, bir kadın ve komisyon başkanı olarak böyle bir durumun yaşanmasından utanç duyduğunu ve buna bir daha asla izin vermeyeceğini yineledi. Toplantıdan Avrupa basınına yansıyan bilgilere göre, Michel’e kızgınlığını saklamayan von der Leyen, kendisine “Ursula” diye seslenen Michel’e, “Charles Michel” ve “Sayın Konsey Başkanı” diye hitap etti.

Ursula von der Leyen’den protokol değişikliği önerisi

Ursula von der Leyen, AB kurumlarının, bu tür kazalardan kaçınmak için, yurtdışı seyahatlerinde yeni davranış kuralları üzerinde anlaşmalarını istedi. Bu çerçevede geçtiğimiz Cuma günü Charles Michel’in ekibine 5 maddelik bir öneri sunduğunu kaydetti. Ancak Michel’in ekibi, bunun için AB Anlaşması’nın değiştirilemeyeceği yanıtını verdi ve AP toplantısında bu öneri hakkında yorumda bulunmadı.

AP’de 26-28 Nisan’da Türkiye oturumu

Michel ve von der Leyen, bu ay sonunda Ankara’ya yaptıkları ziyaret ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin sonuçlarını içeren raporu sunmak için 26-29 Nisan tarihleri arasında toplanacak AP Genel Kurulu’nda gündeme gelecek. Ancak protokol krizinde Genel Kurul önünde de bu kadar ayrı tutum sergilerlerse, her iki yöneticinin birden AP önünde kaybedeceği yorumları yapılıyor. Avrupa Parlamentosu yönetimi, bu krizin, Genel Kurul önüne gelmeden önce, von der Leyen ve Michel arasında çözüme kavuşturulmasını istiyor.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.