SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, ‘Türkiye 2016’dan sonra PKK’nın Suriye ve Irak’ta bir terör koridoru oluşturmasını engellemekle ilgili çok açık ve net bir proaktif politika izliyor. Bu politika akabinde Türkiye’de terör olaylarının ortadan kalktığı, terörün varlığının çok büyük ölçüde yok edildiği bir döneme geldik.’ dedi.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
[(SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran]
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları’nın 71’inci konuşmacısı ‘Küresel Belirsizlik Çağında Türk Dış Politikası’ konulu söyleşiyle Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran oldu.
Moderatörlüğünü SUBÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Esen’in üstlendiği söyleşide; bölgesel bazlı yaşanan çatışma ve gerilimler, sürekli değişen dengeler, siyasi konjonktürdeki dalgalanmalar ve Türkiye’nin yürüttüğü diplomatik müzakereler ile dış politikasındaki muhtemel rotalar konuşuldu.
SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, “Küresel Belirsizlik Çağında Türk Dış Politikası’ konulu söyleşide, Türkiye ve Irak arasında yeni bir dönemin başlayacağına işaret etti.
“HEM SERT HEM YUMUŞAK GÜÇ”
Prof. Dr. Burhanettin Duran, Dünyada belirsizlikler ve bir dizi krizle boğuşulan bir süreçten geçildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Özellikle pandemiden sonra Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş durumu Batı ve Rusya arasındaki gerginliği artırdı. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin başta olmak üzere büyük güçler arasındaki rekabetler hızlandı. Aralarında Türkiye’nin de olduğu yükselen güçler ise kendi inisiyatiflerini oluşturdu. Böyle bir dönemde çok sayıda kriz ve çok sayıda riskin olması, dünyadaki düzenin bozulmuş olmasının başlıca faktörleri”.
Dış krizlerle boğuşan ve aynı zamanda iç türbülanslara cevap vermeye çalışan Türkiye’nin dünyadaki değişeme de güçlü bir şekilde adapte olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Duran, bundaki en önemli etkenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü liderliği olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Burhanettin Duran, Türkiye’nin hızlı hareket edebildiği için krizlere etkili cevaplar verebildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Bu durumu örnekleyecek olursak; Türkiye, Suriye ve Irak’ta tampon bölge oluşturdu. Yine Libya’da iç savaşı durduran askeri bir varlığı oldu. Somali’de Türkiye bir askeri varlık göstererek oranın istikrarına ve ticaretine katkı vermeye çalışıyor. Bu örnekleri ortaya koyduğumuzda şu görünüyor ki Türkiye sert gücünü ve yumuşak gücünü aynı anda kullanabilen bir ülke. Türk Hava Yolları, Yunus Emre Enstitüsü, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) gibi kuruluşlarıyla yumuşak gücünü de kullanıyor. Bu şekilde Türkiye ‘Akıllı Güç’ denilen bir konumu üretmeye çalışıyor.”
“PKK’YI BİTİRECEK BİR SÜRECE GİRDİK”
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen “Küresel Belirsizlik Çağında Türk Dış Politikası’ konulu söyleşide izleyicilerden gelen “Cumhurbaşkanı ile Savunma Bakanı Güler’in, yaz aylarında terörün biteceğine yönelik ifadelerini nasıl değerlendirebiliriz?” sorusunu cevaplayan SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, Türkiye’nin 2016’dan sonra PKK’nın Suriye ve Irak’ta bir terör koridoru oluşturmasını engellemekle ilgili çok açık ve net bir proaktif politika izlediğini açıkladı.
“Bu politika akabinde Türkiye’de terör olaylarının ortadan kalktığı, terörün varlığının çok büyük ölçüde yok edildiği bir döneme geldik” diyen Prof. Dr. Burhanettin Duran, “Özellikle Irak ve Suriye’deki askeri varlığımız ve operasyonlarımızla bu süreci destekledik. Bu sadece bizim çabamızla olacak bir şey değil. Biz 10-12 kilometrelik bir derinliğe girdik. 30-40 kilometre daha girmemiz gerekecek ama bu da yetmiyor. Çünkü biz girdikçe terör örgütü geri çekilerek konumlanıyor. Bu konuyla ilgili hem Bağdat hem Erbil ile görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmelerin sonucunda terör örgütünün ortadan kalkacağı bir düzlem oluşturulmak isteniyor. Terörün yanı sıra Türkiye ve Irak arasında kalkınma ve ekonomik odaklı iş birliklerinin de yürütüleceği bir döneme girdik” diye konuştu.
AK Parti tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan düzenleme ile Türk Ceza Kanunu’na yeni suç tanımı eklenecek. Buna göre yabancı bir devlet ya da organizasyonun talimatı doğrultusunda suç işleyenler casusluk suçuna ek olarak 7 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak. Suçun nitelikli hallerinde ceza 24 yıla kadar çıkacak. TÜHA /...
ANKARA-TÜHA HABER / Son 24 saatte 54 bin 724 yeni vaka tespit edildi, 137 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de vaka sayıları en son 22 Nisan 2021’de 50 bini geçmişti. Sağlık Bakanlığı, Günlük Koronavirüs Tablosu’nu “covid19.saglik.gov.tr” sitesinden paylaştı. Buna göre, son 24 saatte 382 bin 888 COVID-19 testi yapıldı, 54 bin 724...
TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih araştırma gemisinin Karadeniz’de doğal gaz keşfettiğini duyurduğu açıklamasında Türkiye’nin üç sondaj ve iki sismik araştırma gemisinin tamamen Türkiye’ye ait ekipman ve personel ile çalışmalarını yürüttüğünü söyledi. Bu gemiler sırasıyla Fatih sondaj gemisi, Yavuz sondaj gemisi, Kanuni sondaj gemisi ile Barbaros Hayrettin Paşa...
ANKARA – TÜHA HABER / Otoyollardaki otomobil hız sınırlarına 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle Karayolları Trafik Kanunu’nun “Hız Sınırları” başlıklı 50. maddesine göre uygulama devam ediyor. Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, motorlu araçlar cins ve kullanma amaçları dikkate alınarak sürülebilecek. En çok ve en az hız sınırları, şehirlerarası çift...
Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda...
TUSAŞ’a gerçekleştirilen hain terör saldırısının ardından terör örgütü PKK’ya misliyle karşılık veriliyor. MİT ve TSK unsurları, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde teröristlere göz açtırmıyor. Operasyonlarda TUSAŞ’ın geliştirdiği insansız hava araçları ANKA’lar öne çıkıyor. Peki ANKA’lar hangi özellikleri taşıyor, nerelerde kullanılıyor? TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Türkiye’nin İnsansız Hava Aracını geliştirmek...