enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Cemal Turan: Petrol sızıntısı tabana çökmeden temizlenmeli

Prof. Dr. Cemal Turan: Petrol sızıntısı tabana çökmeden temizlenmeli
02.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Akdeniz’de Suriye kaynaklı petrol sızıntısı sınırlarımızı tehdit ediyor. Sızıntının İskenderun ve Mersin körfezlerine ulaşma ihtimalinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cemal Turan, “Petrol sızıntısı tabana çökmeden temizlenmeli” dedi.

Suriye’nin kuzeybatısında yer alan ve Akdeniz’in hemen yanı başındaki Banyas kentindeki bir rafineride geçtiğimiz hafta başlayan petrol sızıntısı nedeniyle tüm dikkatler Doğu Akdeniz’e çevrildi.

Rüzgarın ve akıntının etkisiyle sızıntının denizde hızla yol almasıyla birlikte Türkiye de çeşitli tedbirler aldı.

Türkiye ve KKTC kıyılarının bu sızıntıdan etkilenmemesi için alınan tedbirler hayati önem taşıyor. Türkiye, deniz araçları ve önleyici ekipmanlarla birlikte bölgedeki faaliyetlerini sürdürüyor.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, petrol sızıntısının kıyılarımıza ulaşıp ulaşmayacağına ilişkin açıklama yaptı.

“Sızıntının İskenderun ve Mersin körfezine ulaşma ihtimali var”

Prof. Dr. Cemal Turan, “Yapmış olduğumuz çalışmalara göre küçük Asya akıntı sisteminin kuzeybatı ve kuzeydoğuya esmesi sonucu petrol sızıntısının İskenderun Körfezi ve Mersin Körfezi’ne ulaşma ihtimali var. Ulaştığı zaman ilk olarak Akyatan tarafına ve Yumurtalık Lagünlerine ulaşacağını tahmin etmekteyiz. Daha sonra da Dörtyol ve İskenderun sahillerine ulaşma riski bulunmaktadır” dedi.

“Petrol sızıntısı deniz canlılarına zarar verebilir”

Petrol sızıntısının deniz canlılarına zarar verebileceğini söyleyen Turan, “Petrol sızıntısı özellikle su kuşları ve deniz memelileri gibi canlılara zarar verebilir. Su kuşlarının tüylerine bu petrol sızıntıları yapışmakta, deniz memelilerinin derilerine bulaşmakta. Bu durum hayvanların yalıtkanlık özelliklerini azaltmakta, sıcaklık değişimlerine karşı bu canlıları savunmasız bırakmakta. Ayrıca bu hayvanların batmazlık özelliklerini azaltarak yaşamlarını tahdit etmektedir” açıklamasını yaptı.

“Sızıntı tabana çökmeden temizlenmeli”

Sızıntının tabana çökmeden temizlenmesinin hayati önem taşıdığını ifade eden Turan, şunları söyledi:

“Deniz pedleriyle bariyerler oluşturularak önlem alınabilir. Petrol sızıntısı tabana çökmeden yüzeyde önlenmeli. Tabana çöktüğü zaman bu petrol, ekosistemde birincil tüketiciler dediğimiz mikroorganizmaları öldürüyor. Bunlar tabanda öldüğü taktirde üst taraftaki diğer tüketiciler de aç kalıyor. Aç kalması sonucu bu tabadaki canlıların da nesilleri tahlike altına giriyor. Onun için bu sızıntının temizlenmesi hayati önem taşıyor. Sızıntı deniz tabanına çökerse körfez yıllarca etkilenir. Vakumlama sistemleri de temizleme çalışmalarında kullanılır. Deniz pedlerinin yüzeye serilerek petrolün emilmesi en etkili yöntem olabilir.”

“Balıkçılık olumsuz tekilenir”

Sızıntının uluşturacağı riskleri aktaran Turan, “Yangın riski oluşturur. Deniz trafiği olumsuz tekilenir. Balıkçılık olumsuz tekilenir. Ağlara yapışarak balıkçıların faaliyetlerini engeller. Kıyıya ulaştığı zaman bunları temizlemek çok zor. Çok uzun zamanımızı alır. Kıyıya ulaşmadan bu sızıntının temizlenmesi oldukça önemli” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.