enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:20 Aile Birliğimiz Tehlike Altında
00:10 Dr. Elvin Abdurahmanlı: “Türk Dünyası Artık Küresel Bir Aktör” 
00:04 Azerbaycan – Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 34 . Yılı / Tarihin Çağrısı: İki Devlet, Tek Millet ve Sarsılmaz Bir Gelecek
17:40 İklim değişikliklerin dünyamıza Faturası: Susuzluk
12:55 Yüzyılın Konut Projesi’nde yeni haftanın kura takvimi
07:52 Petrol savaşları yerini ‘kritik mineral’ savaşlarına bırakabilir
00:31 Kuşadası Güvercinada Açık Hava Müzesi’ni 2025 yılında181 bin 419 kişi ziyaret etti
00:24 CHP Genel Başkanı Özel’in ‘ben 30 yıl yatarım, siz de yatarsınız’ sözlerine tepkiler sürüyor
00:22 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency ve UHA / İnternational News Agency ’16 Ocak Basın Onur Günü’nde onurlandırıldı
00:20 16 Ocak Basın Onur Günü’nden notlar..
00:04 Aydın’ın Kuşadası’nda, Kurumlar Arası Gerginlik Hizmeti Aksatıyor
18:23 Ömer Çelik’ten CHP’ye tepki: Saldırganlık bir siyaset biçimi değildir
17:58 Sosyal medyada suç örgütlerini öven 325 şüpheli yakalandı
13:55 Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı
10:54 Binlerce Alıcı, Bebek ve Çocuk Ürünleri İçin İstanbul’a Gelecek
10:54 Ömer Çelik, “Karanlık siyasetlerin takip edildiğini görüyoruz”
10:09 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:47 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 kasım ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı.
00:42 Bakan Göktaş, “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu 2. Toplantısı”nda konuştu
00:40 Devlet Bahçeli: ABD Başkanı’nın savunduğu küresel çeteleşmedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pompeo’dan “El Kaide’nin Yeni Merkezi İran’’ İddiası

Pompeo’dan “El Kaide’nin Yeni Merkezi İran’’ İddiası
13.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, El Kaide’nin İran’da yeni bir ana üs kurduğunu öne sürdü ve bu nedenle ABD’nin örgütle başa çıkmak için daha az seçeneği olduğunu söyledi.

Başkan Donald Trump’ın görevinin sona ermesine yalnızca sekiz gün kala Pompeo, istihbarat topluluğu ve Kongre içindeki aksi şüphelere rağmen, İran’ın El Kaide liderlerine sığınak ve gruba destek verdiğini iddia etti.

Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde bir konuşma yapan Pompeo, Ebu Muhammed El Masri adıyla bilinen El Kaide’nin iki numarası Abdullah Ahmed Abdullah’ın 7 Ağustos 2020’de öldürüldüğünü de doğruladı.

New York Times gazetesi geçen Kasım ayında, Afrika’daki iki ABD büyükelçiliğinin 1998 yılında bombalanmasına yardımcı olmakla suçlanan El Masri’nin İran’daki İsrailli ajanlar tarafından vurulduğunu öne sürmüştü. İran, topraklarında El Kaide “teröristi” olmadığını söyleyerek haberi yalanlamıştı.

El Kaide komutanının İran’da bulunmasının bir sürpriz olmadığını Pompeo, “El Masri’nin İran’daki varlığı bugün burada olmamızın nedenine işaret ediyor. El Kaide’nin yeni bir ana üssü var: İran İslam Cumhuriyeti” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Pompeo’nun suçlamalarını Twitter’dan yalanladı ve “savaş kışkırtıcı yalanlar” olarak niteledi.

İran, Trump yönetimi döneminde dört yıl boyunca hedefteydi ve Pompeo daha fazla yaptırım ve hararetli bir söylemle son haftalarda Tahran üzerindeki baskıyı daha da arttırmaya çalışıyordu.

Seçilmiş Başkan Joe Biden’ın danışmanları ise Trump yönetiminin, İran’la yeniden ilişki kurulmasını ve İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası anlaşmaya ABD’nin yeniden katılmasını yeni yönetim için zorlaştırmaya çalıştığına inanıyor.

Pompeo ayrıca İran’daki El Kaide liderlerine ve El Kaide Kürt taburlarının üç liderine yaptırımlar uyguladıklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı, Abdülrahman El Mağrebi olarak da bilinen İran’daki El Kaide lideri Muhammed Abbatay’ın konumu veya kimliğine dair bilgi sağlayanlara 7 milyon dolara kadar ödül verileceğini de açıkladı.

Pompeo; geçmişte İran’ı El Kaide ile bağlantılı olmakla suçlamış; ancak somut bir kanıt sunmamıştı.

İran’ın, El Kaide’nin 11 Eylül 2001 saldırılarıyla bağlantısı olduğu yönünde George W. Bush yönetiminin suçlamalarına ise itibar edilmemişti. Ancak İran’da saklanan El Kaide ajanları ile ilgili raporlar yıllar içinde su yüzüne çıktı.

Konu hakkında doğrudan bilgisi olan eski bir ABD istihbarat yetkilisi ise İranlılar’ın 11 Eylül saldırılarından önce veya sonra El Kaide ile hiçbir zaman dost olmadığını ve mevcut işbirliği iddialarının ihtiyatlı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Şii olan İran ve Sünni Müslüman bir örgüt olan El Kaide, farklı mezhepleri nedeniyle uzun süredir birbirlerine düşman.

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Ocak 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.