enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet, insanlığa ihanettir!
00:54 Soykırımcı İsrail’den yeni skandal: Yargısız idam
00:44 Türkiye’nin Gazze’de barış sürecine liderlik etmesi, İsrail’in bölgesel hesaplarını zorluyor…
00:32 11. Yargı Paketi bugün Meclis’e sunulacak
00:23 Spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçiliyor…
00:10 Siyasi dalgalanmalara ve yaptırımlara rağmen, İran – Türkiye arasındaki ticaret son yirmi yıldır artış trendinde…
22:14 Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nce bu geceden itibaren Serbest Rota Hava Sahası uygulamaya başlayacak…
19:30 Okuma kültürü – Okuma alışkanlığı 
10:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazzeli kadınlara yönelik barbarlık hak ettiği tepkiyi görmedi”
00:57 Katil İsrail şiddetin neticesinde son 2 yılda Filistin topraklarında 33 bin kadın ve kız çocuğu hayatını kaybetti…
00:56 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Heyetin, İmralı ziyareti tarihi bir gelişmedir
00:47 İngiltere’nin başkenti Londra’ya turist vergisi geliyor
00:47 MSB: Kadına yönelik şiddetle mücadelede 1 milyonu aşkın personele eğitim verdik
00:46 Kandil mi İmralı mı? 27 Şubat Çağrısının Güç Dengelerine Etkisi
00:45 Bakan Göktaş: Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi en üst seviyede sürdüreceğiz
00:41 Yeni Zelanda 2050’ye kadar 2.5 milyon kediyi öldürecek
00:37 İmamoğlu Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi..
00:34 MİT Başkanı Kalın’dan Gazze diplomasisi
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplumun temeli olan ailelerin de kilit taşı kadındır
00:14 Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım daha atıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Plastik Sektöründe Yatırım Teşvikleri

Plastik Sektöründe Yatırım Teşvikleri
17.11.2024
A+
A-

 Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, Türkiye’deki plastik sektöründe yatırım teşviklerinin yeterince uygulanmadığını açıkladı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Gazeteci* Ezgi AYDOĞANOĞLU’nun haberine göre, Plastik Sektöründe Yatırımlar Yavaşlıyor: “5 Makine İçin 1 Makine Değeri  Vergi Ödeniyor”Plastik Sanayiciler Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, gümrük vergisi muafiyetinin yetersizliği nedeniyle sektörün büyüme hızının giderek düştüğünü dikkat çekiyor.

Kenan Benliler, bu durumda plastik enjeksiyon makineleri gibi yatırım araçlarına yönelik ağır vergi yükünün, yatırımları yavaşlattığını ve sektörün rekabet gücünü zayıflattığının altını çiziyor.

Plastik Enjeksiyon Makinelerine Yüksek Vergi Yükü

Plastik enjeksiyon makineleri gibi ekipmanlar, gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamayacak listede yer aldığı için, sektördeki yatırımlar teşvik kapsamının dışında kaldığını dile getiren PAGDER Başkanı Benliler, bu durumun yatırımcıları zorladığını ve her 5 makine için 1 makine kadar ek vergi ödemek zorunda kalındığını belirtiyor.

“Yatırımlar Hızla Azalıyor”

Kenan Benliler, yakın zamana kadar plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyetinden yararlandığını, ancak yeni belgelerde bu muafiyetin kaldırılmasının yatırımlarda yüzde 20 daralmaya yol açtığını ifade ediyor.

Yatırım maliyetlerinin bu derece yükselmesinin sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Benliler, vergi yükü sebebiyle yatırımcıların kararlarını gözden geçirdiğini belirtiyor.

Yatırım maliyetlerinin artmasıyla sektörün uluslararası pazarda rekabet gücünün düştüğüne dikkat çeken Benliler, “Yatırım iştahının azalması, ihracat pazarlarında rekabet gücümüzü kaybetme riskini de beraberinde getiriyor” diyor. Ayrıca, makine teknolojilerinde gelişen enerji verimliliği ve üretim tutarlılığı gibi yeniliklerden uzak kalmanın sektörün uzun vadede zararına olacağını söylüyor.

Yerli Üretim Yetersiz

Türkiye’de plastik enjeksiyon makinesi üretiminin sınırlı olması nedeniyle sektördeki ihtiyacın ithalatla karşılandığını vurgulayan Benliler, “Plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyeti dışında tutulması, yerli üreticiye fayda sağlamadığı gibi plastik sektöründeki yatırımları da sekteye uğratıyor” diyor. Bu durumun enflasyonu hızlandırıcı bir etki yarattığını da belirten Benliler, sektör yatırımlarının desteklenmesi için plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyetinden faydalanması gerektiğini savunuyor.

Plastik sektöründe yatırımların artması için teşvik sisteminde değişikliklerin yapılması gerektiğini belirten Benliler, sektördeki gümrük vergisi yükünün hafifletilmesi ile hem yerli üretim kapasitesinin artacağını hem de sektörün uluslararası rekabet gücünün korunacağını ifade ediyor.

Gazeteci* Ezgi AYDOĞANOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.