enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:43 Kocaeli basın camiası yasta…
07:30 ABD Başkanı Trump ile Rus lider Putin’in Alaska Zirvesi
07:29 Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), İsrail’in Gazze’de Filistinlileri kasıtlı olarak aç bırakmaya yönelik sistematik politika yürüttüğünü ortaya koydu…
07:25 (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), 2024 yılında 383 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti
07:08 ABD’den Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya’ya ait olarak tanıması şartı…
07:07 Aon’un “Küresel Ücret Şeffaflığı” raporu yayımlandı Şirketler ücret şeffaflığına hazır değil
07:04 Türkiye İsrail’i vurur mu? İbrahim Karagül yazdı: Alaska Zirvesi’ni arkasındaki akıl; Barış’tan başka şeyler de planlıyor..”
07:04 Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’dan Hamas’a: Yaptığınız eylemle Filistin’e ne kazandırmış oldunuz
07:03 ABD Başkanı Trump: Almanya, Britanya ve Fransa, Ukrayna’da asker bulundurmak istiyor
07:00 AB’nin varoluş sancısı: Kış uykusundan uyanabilecekler mi?
07:56 Ahıska Türkleri!
07:52 Ermenistan-ABD-Azerbaycan Arasında İmzalanan Zengezur Koridoru Anlaşması, Türkiye, Türkistan Coğrafyası, İran, Rusya ve Çin Aleyhine Sonuçlanabilecek Birçok Husus İçermektedir.
07:47 Belçika’da ilkokul ve ortaokullarda cep telefonu ile diğer elektronik cihazların kullanımı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren ülke genelinde yasaklanacak.
07:25 Eurovision Şarkı Yarışması 70. yılını kutlamak için yepyeni bir görünüme kavuşuyor
02:17 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine yönelik saldırılarını “gösterişli” ve “alaycı” olarak nitelendirdi…
22:57 İsrail’in abluka ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nde gönüllü görev yapan Filistin asıllı Amerikalı hemşire Amanda Nasır, İsrail soykırımı Gazze’yi yok etti
22:46 Gazze “açlıktan” ölüyor!
22:07 Hamas, Gazze’de ateşkes teklifini kabul etti
21:41 ABD Başkanı Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile Beyaz Saray’da bir araya geldi.
18:19 Dünyanın lanetlediği katil soykırımcı İsrail, Gazze’de operasyonları genişletiyor: Siviller için güneye geçiş hazırlığı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Perseverance” Mars’a iniyor

“Perseverance” Mars’a iniyor
18.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / NASA’nın “Mars 2020” misyonu kapsamında Kızıl Gezegen’e gönderilen uzay aracı “Perseverance” bugün Mars’a inecek. Uzay aracı gövdesinde bir de ufak boyutlu helikoper “Ingenuity” taşıyor

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle’den aktardığı AFP’nin haberine göre,Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) “Mars 2020” misyonu kapsamında Kızıl Gezegen’e gönderilen uzay aracı “Perseverance”ın (Azim), bugün Türkiye saati ile 23.38’de Mars’a iniş yapması bekleniyor.

Uzmanlar, bir ton ağırlığındaki aracın Jezero isimli kratere inişinin oldukça zorlu geçeceğini belirtiyor. Bilim insanları söz konusu kraterin içinde 3,5 milyar yıl önce bir nehir bulunduğunu ve bu nehrin aynı bölgedeki bir göle aktığını tahmin ediyor.

Perseverance uzay aracı

Perseverance uzay aracı

“Perseverance”ın da söz konusu bölgeye iniş yaptıktan sonra, bu bölgede olası mikrobiyal yaşamın izleri üzerinde uzun yıllar araştırma yapması planlanıyor. Uzay aracının göndereceği verileri değerlendirecek olan kurumlar arasında, Alman Uzay ve Havacılık Dairesi (DLR) de yer alıyor.

Küçük keşif helikopteri “Ingenuity”

Geçen yıl temmuz ayında dünyadan fırlatılan “Perseverance”, iki metre uzunluğunda robotic bir kol, 19 kamera ve iki mikrofonla donatılmış durumda. Araç ayrıca, “Ingenuity” (Yaratıcılık) adı verilen, küçük boyutlu bir de helikopteri Mars‘a taşıyor. Bu helikopter de faaliyete geçmesi durumunda, dünyadan gönderilip farklı bir gezegende uçan ilk hava aracı olacak. Bilim insanları, Mars atmosferinde planlanan “Ingenuity” uçuşunun da, bu gezegendeki atmosfer yoğunluğunun dünyadakinin sadece yüzde biri kadar olması sebebiyle kolay olmayacağını vurguluyor.

1.8 kilogram ağırlığındaki helikopterin dört ayağı ve iki pervanesi bulunuyor. Bu pervanelerin de dakikada 2 bin 400 kez, yani normal bir helikopter pervanesinden beş kat daha hızlı dönme kabiliyetine sahip olduğu belirtiliyor.

Ingenuity“Ingenuity”

90 saniyelik uçuşlar

Mars yüzeyinden en fazla beş metre yükseklikte, 300 metre kadar uçabilecek olan “Ingenuity”nin her uçuşunun 90 saniye civarında sürmesi planlanıyor. Dünyadan Mars’a veri aktarımının yaklaşık 20 dakika sürmesi sebebiyle “Ingenuity” NASA merkezinden yönlendirilemeyecek. Küçük helikopterin, dünyadan gelen basit komutlara göre, kendi sensörleri sayesinde otomatik olarak uçması bekleniyor.

NASA yetkilileri, “Ingenuity”nin uçuşunun bir bilimsel araştırmaya hizmet etmeyeceğini, bunun sadece Mars’ta uçmanın mümkün olduğunu kanıtlamak amacıyla yapıldığını bildiriyor.

“Mars 2020” projesinin sorumlusu Bob Balaram, gelecekte Kızıl Gezegen’e gönderilecek benzer uçan araçların, “Mars araştırmalarında yepyeni bir dönemi başlatabileceğini” ve zeminde gezen uzay araçlarının ulaşamayacağı bölgelerde araştırma yapabileceğini ifade etti.

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.