enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pentagon’dan Üslerde Konfederasyon Bayrağına Fiili Yasak

Pentagon’dan Üslerde Konfederasyon Bayrağına Fiili Yasak
18.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER :/ Savunma Bakanı Mark Esper, ABD’nin diğer ülkelerdeki askeri üslerinde, yalnızca “birlik mesajı veren” bazı bayrakların kullanılmasına izin veren bir bildiri yayınladı. Reuters haber ajansının ulaştığı belge, bu üslerde Konfederasyon bayrağının kullanılmasının fiilen yasaklanması anlamına geliyor.

  Reuters, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) iç yazışmasında Esper’ın, “Dalgalandırdığımız bayraklar, nizam ve disiplin gibi askeri şartlarla bağdaşmalı; tüm halkımıza şeref ve saygı göstererek, bölücü sembolleri reddeder nitelikte olmalıdır” ifadelerini kullandığını bildirdi.

Amerika’da köleliğin ve ırkçılığın sembolü olarak nitelendirilen Amerika Konfedere Devletleri bayrağıyla ilgili bu kararın, Konfederasyon sembollerinin kullanımını ifade özgürlüğü olarak tanımlayan Başkan Donald Trump ile Bakan Esper arasında gerginlik yaratması bekleniyor.

İsmini gizli tutan bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin aktardığına göre, Beyaz Saray yetkilileri de Esper’ın kararından haberdar. İç yazışmada, Konfederasyon bayrakları yerine hangi bayrakların kullanılabileceği de sıralanıyor. Buna göre, eyalet bayrakları ve savaş esirleriyle, çatışma sırasında kaybolan ordu mensuplarını simgeleyen bayrak ve flamalar kullanılabilecek.

Savunma Bakanlığı yetkilisi, metinde Konfederasyon bayrağının adının açıkça geçmemesinin nedeninin, ifade özgürlüğüne dayalı olası tartışmalarına karşı koyabilecek, siyasi olmayan bir karar oluşturma çabası olduğunu kaydetti.

Deniz Piyadeleri de dahil ABD ordusu birimlerinin çoğu Konfederasyon bayraklarının kullanımını yasakladı ancak Esper’ın son bildirisi bakanlık genelini kapsayan bir karar olduğundan tüm dünyadaki Amerikan üslerinde geçerli olacak.

“Güney’in kültürünün simgesi”

Kölelik yanlısı yedi güney eyalet, ABD’den bağımsızlığını ilan ederek Amerika Konfedere Devletleri’ni oluşturmuş ve daha sonra 4 eyaletin daha katılımıyla ABD’yle iç savaşa girmişti. 1861-1865 yılları arasındaki savaş konfedere güney eyaletlerinin yenilgisi ve kölelerin özgürlüğe kavuşmasıyla neticelenmiş ancak Konfederasyon bayrağı sıkça kullanılan ve tartışma yaratan tarihi simgelerden biri haline gelmişti.

Destekçileri, hem bayrağın hem de Konfederasyon liderlerinin heykelleri ile isimlerinin kullanıldığı askeri üslerin, Güney eyaletlerinin tarihi ve kültürünün bir simgesi olduğunu savunuyor.

2020 başkanlık seçimlerini yeniden kazanmak için, seçmen kitlesine ırkçı söylemlerle hitap ederek siyasi kazanç sağlamaya çalışmakla suçlanan Trump, Konfederasyon heykellerinin kaldırılmasına yönelik adım ve planları eleştiriyor.

Başkan ayrıca Konfederasyon liderlerinin adlarının verildiği, Teksas’taki Fort Hood ve Kuzey Carolina’daki Fort Bragg gibi askeri üslerin yeniden adlandırılması taleplerine de karşı çıkıyor. Bu, Trump’ı ordunun en üst düzey yetkilileriyle de fikir ayrılığına sürükledi.

Genelkurmay Başkanı Mike Milley, geçen hafta Kongre’de verdiği ifadede ‘’Üs, heykel, isim konularının incelenmesi ve bu konuda makul ve mantıklı bir istişarede bulunulması amacıyla bir komisyon oluşturulması önerisinde bulundum’’ demişti.

25 Mayıs’ta Minnesota’da polis nezaretinde öldürülen siyah Amerikalı George Floyd’un ölümüyle başlayan büyük ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protestolara müdahalede orduyu göreve çağırma tehdidinde bulunan Trump, bu söylemi nedeniyle de Haziran ayında Esper’la ters düşmüştü. Savunma Bakanı Mark Esper, böylesi bir adıma karşı olduğunu açıkça ifade etmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Temmuz 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.