enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:14 Uzun yıllar boyunca geleneksel yöntemlere hakim olan Gayrimenkul sektöründe,Teknolojik Devrim ve Dijital Dönüşüm
00:13 Ömer Çelik: İsrail’in sınırları neresidir?
00:12 TBMM Dilekçe Komisyonuna başvurularda: Üniversitelerde astroloji bölümü açılması
00:11 İçişleri Bakanlığı, Yalova’daki saldırıyla ilgili müfettiş görevlendirdi
00:10 Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından yapılan inşaatları paylaştı
00:10 Sapanca Gölü’nde Sular Çekildi: Balıkların Yüzdüğü Yerde Şimdi Yürüyüş Yapılıyor
00:09 Bakan Kurum’dan “Sındırgı” paylaşımı: Söz verdik, sözümüzü tutacağız
00:08 NATO’nun spot ışıkları Türk İnsansız Sistemleri’nde
00:06 Devletin adını kullanarak, Sahte e-Devlet, Sahte MHRS, Sahte UYAP ve Bankalar Üzerinden Vatandaşı Soyuyorlar!
00:05 Kocaeli’n Kartepe ilçesinde Erik Ağaçları “Yalancı Bahar”a Aldandı” Erikler yanarsa bizde yanarız”
00:04 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
00:03 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Terörsüz Türkiye raporuyla ilgili olarak,”Türkiye için hayati bir eşiği aştık”
00:03 Gastronomist Veysel KAVRAYAN’dan Ramazana özel “Gastronomi Haberleri”
00:11 Haftanın SAHA Bülteni’ninden özetler
00:10 ABD’nin Güney Kafkasya Politikası ve Türk Dünyasına Açılımı
00:08 Kültür-sanat odaklı haberler
00:06 Su krizi enerjiyi de vuruyor: ‘Elektrik üretimi 30 yılda yüzde 25 azaldı’
00:05 DoktorTakvimi’nden Türkiye’nin 2025 sağlık raporu
00:04 APOSTO’dan Haberler!
00:04 ABD’nin Venezüela’ya saldırısını bir de benden okuyunuz…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pentagon: “Çin Casus Balonu ABD Üzerinde Uçuyor”…

Pentagon: “Çin Casus Balonu ABD Üzerinde Uçuyor”…
04.02.2023
A+
A-

Şüpheli bir Çin casus balonunun birkaç gündür ABD üzerinde uçtuğu açıklandı. Amerikalı üst düzey yetkililer, enkazın güvenlik tehdidi oluşturabileceği endişesiyle, Başkan Joe Biden’a balonu vurmamasını tavsiye etti.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA ‘nın ‘Reuters‘ kaynaklı haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder gazetecilere yaptığı açıklamada “ABD hükümeti şu anda ABD kıtası üzerinde bulunan yüksek irtifalı bir gözetleme balonu tespit etti ve takip ediyor” dedi.

Ryder, “Balon şu anda ticari hava trafiğinin çok üzerinde bir irtifada seyrediyor ve yerdeki insanlar için askeri ya da fiziksel bir tehdit oluşturmuyor” diye konuştu.

Senato İstihbarat Komisyonu’nun en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi olan ABD Senatörü Marco Rubio, casus balonun endişe verici olduğunu ancak şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Rubio Twitter’dan yaptığı açıklamada “Pekin’in ülkemize yönelik casusluk faaliyetleri son 5 yılda dramatik bir şekilde daha da yoğunlaştı ve küstahlaştı” dedi.

Olay, CIA Direktörü William Burns’ün başkent Washington’da Georgetown Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Çin’i şu anda ABD’nin karşı karşıya olduğu “en büyük jeopolitik zorluk” olarak nitelendirdiği sırada patlak verdi.

Burns, “Çin ile rekabet, ölçeği bakımından benzersiz. Sadece askeri ve ideolojik değil, aynı zamanda ekonomik, teknolojik, siber uzaydan uzaya kadar hemen hemen her alanda ortaya çıkıyor. Bu, Sovyetler’le olan rekabetten bile daha yoğun olabilecek şekilde küresel bir rekabet” dedi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Çin ve ABD son dönemde Tayvan, Çin’in insan hakları sicili ve Güney Çin Denizi’ndeki askeri faaliyetleri nedeniyle gerginlik yaşıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bu hafta sonunda Çin’i ziyaret edecek.

Adının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere bilgi veren üst düzey bir Pentagon yetkilisi, birkaç gün önce ABD hava sahasına girdiğinden beri balonu “gözetim altında tuttuklarını” ve pilotlu askeri uçaklarla gözlemlediklerini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Filipinler’e yaptığı seyahat sırasında dün, üst düzey Pentagon yetkililerini balon olayını görüşmek üzere toplantıya çağırdı.

Yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD askeri liderlerinin dün, Montana üzerinde balonu vurmayı düşündüklerini ancak enkazdan kaynaklanan güvenlik riski nedeniyle Biden’a bu adıma karşı tavsiyede bulunduklarını söyledi.

Montana’daki Billings havaalanı, Biden’ın balonun düşürülmesini emretmesi ihtimaline karşı, ordunun F-22 savaş uçakları dahil askeri varlıkları harekete geçirmesiyle birlikte, uçak trafiğini durdurma kararı aldı.

Yetkili, “Bu bölge etrafındaki hava sahasını boşaltmak için sivil yetkililerle koordinasyon içinde olduğumuzdan emin olmak istedik. Ancak bu koruyucu önlemler alınmış olsa bile, askeri komutanlarımız riski yeterince azaltmadığımıza karar verdi. Bu yüzden balonu vurmadık” dedi.

Gazetecilere bilgi veren üst düzey etkili, mevcut uçuş rotasının balonu bir dizi hassas bölgenin üzerinden geçireceğini söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Montana’daki Malmstrom Hava Kuvvetleri Üssü, 150 kıtalararası balistik füze silosuna ev sahipliği yapıyor.

Yetkililer balonun ne kadar yüksekten uçtuğunu söylemektense kaçındı; ancak sivil hava trafiğinin üzerinde ve “uzayın” altında faaliyet gösterdiğini kabul etti.

Amerikalı yetkililer konuyu Pekin ve Washington’daki diplomatik kanallar aracılığıyla Çinli muhataplarına iletti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Reuters’in yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Yetkili, casus balonların son yıllarda birkaç kez ABD üzerinde uçtuğunu, ancak bu balonun önceki örneklerine göre daha uzun süre kaldığını söyledi.

Yetkili, “Şu anda, bu balonun istihbarat toplama perspektifinden sınırlı bir katkı değeri olduğunu değerlendiriyoruz; ancak yine de hassas bilgilerin yabancı istihbarat tarafından toplanmasına karşı korunmak için adımlar atıyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.