enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:06 (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:24 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:11 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:05 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:55 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:38 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:35 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
11:29 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
10:00 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:14 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:48 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
12:57 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
22:31 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:07 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:01 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:11 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pelosi’den Kırım Platformu Zirvesinde Kiev’e Destek

Pelosi’den Kırım Platformu Zirvesinde Kiev’e Destek
28.10.2022
A+
A-

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Uluslararası Kırım Platformu’nun Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de düzenlenen ilk parlamento zirvesine katıldı.

Zagreb’den Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Muhabiri Daria KALENİUK‘un ‘VOA’ya dayandırdığı haberine göre, Pelosi, zirvede yaptığı konuşmada, Uluslararası Kırım Platformu’nun kuruluş amacının Rusya’nın Kırım’ı işgaline son vermek ve Ukrayna’nın Kırım üzerindeki kontrolunu uluslararası hukuk çerçevesinde yeniden oluşturmak olduğunu söyledi ve “Kırım Ukrayna’dır” dedi.

Rusya’nın Kırım’daki eylemlerinin Ukrayna’ya ve demokrasiye saldırılarının sadece tek bir boyutu olduğunu kaydeden Pelosi, sadece son iki hafta içinde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna kentlerine yönelik SİHA saldırılarıyla korku kampanyası başlattığını söyledi.

Bu saldırıların korkutma ve öldürme amacı taşıdığını belirten Pelosi, Kongre’nin bu kamikaze SİHA’larını tedarik eden İran’ı da kınadığını vurguladı.

Pelosi, Putin’in Ukrayna’nın enerji santrallarını tahrip ettiğini, kış yaklaşırken Ukraynalılar’ı ısı ve elektrik enerjisinden mahrum bıraktığını, tecavüz, adam kaçırma, çocuk kaçırma gibi medeni insan davranışlarının dışına çıkan eylemlerle Ukrayna halkını hedef aldığını da sözlerine ekledi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, son saldırıların Putin’in başlattığı ve kaybetmeye başladığı bir savaşı tırmandırma çabası olduğunu söyledi.

“Burada bulunanlar olarak Ukrayna’yla ve Ukrayna halkıyla yan yana durma taahhüdü verdik. Putin’in yasadışı olarak ilhak ettiği Kırım ve diğer bölgelerde yaşayanların cesaretini görüyoruz” diyen Pelosi, Ukrayna zafer kazanana kadar bu tavırlarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Zelenskiy, Ukrayna'ya gelen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ile görüştü

Mayıs ayında Kongre’den bir heyetle Kiev’i ziyaret ettiğini ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yle görüşme ayrıcalığı elde ettiğini söyleyen Pelosi, Amerika’nın Ukrayna’ya verdiği sarsılmaz desteğin süreceğini kaydetti.

“Başkan Biden sayesinde Amerika bu sözü tuttu. Kongre, Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık güvenlik, ekonomi, insani yardım ve bütçe desteğini garantiledi. Sadece birkaç hafta önce 12 milyar dolarlık yardım kabul edildi” diyen Pelosi, bu sonbaharda Kongre’nin ele alacağı geniş kapsamlı fon tasarısı geçirildiğinde daha fazla yardımın da yola çıkacağının altını çizdi.

Ukrayna’nın verdiği savaşı desteklerken bir yandan da Kongre’nin Rusya’yı sorumlu tutmaya devam ettiğini söyleyen Pelosi, Rusya’ya karşı alınan sıkı yaptırım önlemlerinin, petrol ve enerji ürünlerine getirilen yasakların ve ticari ilişkilerin askıya alınmasının Rusya’ya karşı atılan adımlar arasında yer aldığını kaydetti.

“Partilerüstü temelde hareket ettik” diyen Pelosi, “Tehlikede olan, demokrasinin kendisi. Ukraynalılar demokrasileri için savaşıyor ve aslında bu savaşı hepimiz için veriyorlar” ifadelerini kullandı.

“Hepimiz kendi parlamentolarımıza geri döndüğümüzde Ukrayna halkının cesaretini örnek alalım. Otokrasiye karşı sağlam duruş sergileyelim, haklarını talep edenleri destekleyelim, özgürlük ateşinin yanmasını sağlayalım” şeklinde konuşan Pelosi, sözlerini, “Çocukların yaptığı resimlerden ilham alalım ve çocukların arzularına değecek bir gelecek inşa edelim, barış dolu bir gelecek” şeklinde tamamladı.

Pelosi Pazartesi günü de Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, İran’ın Rusya’ya Ukrayna’daki hedeflere karşı kullanması için insansız hava araçları sağlayarak dünyayı daha az güvenli hale getirdiğini söylemişti.

Pelosi, “İran’ın büyük bir hata yaptığını düşünüyorum” demişti.

AB ve NATO ülkelerinden milletvekillerini bir araya getiren bir parlamento zirvesi olan Kırım Platformu, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ve Ukrayna’nın Rus işgali altındaki diğer bölgelerini ilhakına son verilmesi için ortak bir çaba olarak hareket ediyor.

Platformda video bağlantısı aracılığıyla konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski de Kırım’ın Ukrayna kontroluna verilmesi çağrısında bulundu.

Zelenski, “Ukrayna bayrağı Kırım’ın şehir ve köylerinde hak ettiği yere geri döndüğünde Rusya’nın saldırganlık potansiyeli tamamen yok olacaktır” dedi.

Who Is Daria Kaleniuk? Ukrainian Journalist Wikipedia & Boris Johnson Video

Gazeteci * Daria KALENİUK (Free  Journalists)

***

Yazar hakkında

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir.

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.