enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pekin 2022 “Organizasyon”: Düzen, Ulaşım ve Kapalı Döngü

Pekin 2022 “Organizasyon”: Düzen, Ulaşım ve Kapalı Döngü
16.02.2022
A+
A-

PEKİN – TÜHA HABER / Pekin 2022 Kış Olimpiyatları şu ana kadar yüzlerce madalyaya, onlarca özel hikayeye ve her zaman olduğu gibi birçok duygusal ana sahne oldu. Peki, ekranlar önünde yaşananlar haricinde Pekin 2022 nasıl gidiyor?

Mehmet Umut Baykara
TRT Haber : Mehmet Umut Baykara

Önceki yazılarım “Giriş” ve “Açılış”ta az da olsa buradaki sisteme değinmiştim. Pandemi koşullarında yapılan ilk değil ama umuyoruz ki son Olimpiyat’taki organizasyonu biraz daha detaylandırmak istiyorum. Pekin 2022’yi yakından takip eden herkes gerek sporculardan, gerek basın mensuplarından gerekse yetkililerden sürekli “Closed Loop” yani “Kapalı Döngü” ifadesini duymuştur. Kapalı döngü ile ifade edilen bu sistem aslında bir şehrin içinde, o şehirden bağımsız bir organizasyon yaşatma çabası.

Olimpiyatlar için şehirde bulunan gönüllüler, personeller, IOC yetkilileri, sporcular, basın mensupları, güvenlik görevlileri, şoförler… Aklınıza bir organizasyonda yer alabilecek kim geliyorsa, bu döngünün içinde bulunmak zorunda. Başta Pekin olmak üzere Yanqing ve Zhandaguq’da bulunan olimpiyat alanlarıyla birlikte şu an kapalı döngüde bulunan kişi sayısının 50 binin üstünde olduğunu tahmin ediyoruz. Ve tüm bu insanlar her gün kaldıkları yerlerden ayrılırken PCR testine ve detaylı bir güvenlik aramasına tabii oluyorlar.

Gelelim bu döngünün şartlarına, az önce bahsettiğimiz döngünün içinde bulunan her kim olursa olsun, döngü dışından biriyle teması kesinlikle yasak. Bu yasağın kısıtlamalarına gün boyunca o kadar çok şahit oluyorsunuz ki, kendinizi hapsedilmiş hissetmeniz zor değil. Kaldığınız oteli çevreleyen panolar, kapıda sürekli bekleyen ve geceleri devriye gezen polis ekipleri… Hatta daha da ileriye gitmek gerekirse döngü dışındaki havayı solumanız bile yasak. Evet. Doğru okudunuz ve abartmıyorum. Müsabaka alalarına giderken kullandığınız taksilerde şehir içindeyken cam açmanız yasak.

Yalnızca ana yola çıktığınızda bir miktar açmanıza izin veriliyor. Ve tüm bu döngü içindeki görevliler o kadar iyi disipline edilmiş ve sisteme sadıklar ki bu tarz çizgileri aşmanız imkansız. Basın mensuplarının sporcularla bir araya geldiği alanlarda ise önceden aldığınız izinler haricinde çizilen sınırlar, habercilik refleksinizi kısıtlayarak hareket etmenize imkan tanımıyor. Öyle ya da böyle kurulan bu düzenin kusursuza yakın işliyor oluşu, saygıyı hak ediyor. Konuştuğumuz sporcular, yetkililer ve görevliler de günün sonunda “Aslında tüm bunlar bizi korumak için yapılıyor ve bu şartlarda bu Olimpiyat’ın yapılması bile güzel.” noktasında buluşuyorlar.

Birbirine ortalama 3-4 saatlik uzaklıkta olan 3 farklı bölge, onlarca müsabaka alanı ve yüzlerce oteli içerisinde barındıran bu döngüde şüphesiz en önemli husus ulaşım. Bu noktada da sistem, sorunsuz işliyor. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de aktif saatlerde ortalama 20-30 dakikada bir olan servislerle ulaşım kolaylaştırılmış. Hatta birbirine yaklaşık 200 km uzaklıktaki Zhangjiakou ve Pekin arasına açılan yeni bir hızlı tren hattı için 9.2 milyar dolar harcanmış. Kısa mesafeler içinse mobil uygulama üzerinden çağırabileceğiniz oyunlara özel taksilerle de zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Ulaşım demişken trafiğe de değinmemiz gerekiyor. Trafik sebebiyle oluşabilecek gecikme gibi sıkıntıları yaşamamanız için alınan önlemlerden biri ve halkın buna uyumu hayranlık uyandırıcı. Bu önlemse “Olimpiyat Şeridi”. Olimpiyat alanlarının güzergahındaki yollarda sadece oyunlar için kullanılan otobüs ve taksilere ayrılmış bir şerit mevcut. Böylece şehirde ne kadar trafik olursa olsun, oyunlara ulaşım aksamıyor.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda hem Yaz Olimpiyatları hem Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan ilk şehir olmak için Çin yönetiminin de büyük çaba sarf ettiğini görebiliyoruz. Öyle ki Olimpiyat alanlarında soğuğun kendini sürekli olarak hissettirmesine rağmen şu ana kadar yalnızca bir gün kar yağdı. Yetkililer de bunu bekliyor olacak ki Kış Olimpiyatları için gereken karı oluşturmak için 130 kar yapıcı ile 185 milyon litre su harcanmasını planlamışlar. Bunun yanında oyunlar için gerekli alanların inşası, altyapı ve tüm bu sistemin kurulmasının toplam maliyeti ise 38.5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Büyük yatırımların yanında doğru bir planla kurulan bu sistem, Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nın organizasyon açısından başarısını açıklıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.