enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:25 Afyonkarahisar’da bir üretici, tarlasında yetiştirdiği 20 ton patatesi çuvallarla vatandaşa dağıttı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü
07:48 Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, başkent Kahire’de Dışişleri Bakanı Fidan ile ortak basın toplantısı düzenledi…
07:43 Kurumsal Etik Trendleri Raporu’na göre, 2025 yı­lının ilk altı ayında en çok bildirilen etik ihlali konularının başında yüzde 14,1 ile ayrımcılık yer aldı.
07:41 Bakan Uraloğlu, “11 milyon 500 bin insanımız doğrudan hızlı tren konforuyla tanışmış olacak”
07:39 İletişim Başkanı Duran: Aliyev ile Paşinyan’ın imzaladıkları memorandum, barış için önemli aşama
07:12 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin temmuz raporuna göre, ay boyunca 204 işçi hayatını kaybetti.
02:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
00:52 Trendyol Süper Lig ekibi Bellona Kayserispor, transfer yasağının kaldırılmasının ardından 8 futbolcu ile sözleşme imzaladı.
00:16 Kariyerinde birçok önemli takımı çalıştıran deneyimli teknik direktör Fatih Terim, yeni sezonda BAE’deki bir takımın başında olacak…
22:30 Memur toplu sözleşme sürecinde gözler hükümetin teklifinde
08:49 Beyaz Saray’da düzenlenen Kafkasya zirvede, Aliyev ve Paşinyan üçlü mutabakata imza attı
07:56 Azerbaycanlı eğitimciler Üsküdar Üniversitesini ziyaret etti
07:47 Yağmur suyu hasadı’nın uygulaması ne durumda!
07:41 Radyo TV Yapımcısı yazar Uğur Canbolat’tan manevi yolculuklara rehber iki yeni kitap
07:36 Tokat Bölgesi’nin can damarları olan Yeşilırmak, Kelkit Nehri ve Almus Barajı’ndaki su miktarı ciddi anlamda düştü.
07:32 Türkiye’nin lider mühendislik ve teknoloji firmalarından MPG, IDEF 2025’te 8×8 kurtarıcı aracıyla katıldı
07:29 Malatya Büyükşehir Belediyesi, içme suyunun, tarımsal sulamada kullanılmaması konusunda vatandaşları uyardı…
07:21 Cübbeli Ahmet’ten Sahte Diploma Skandalına Sert Tepki: “Sistem Vahim Hâl Almış”
06:56 2025 Yılı YAŞ Kararları: TSK Neden Apolitik Olmalı? -I-
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Otomotivden 2,75 milyar dolarla en yüksek eylül ihracatı 

Otomotivden 2,75 milyar dolarla en yüksek eylül ihracatı 
11.10.2022
A+
A-

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre otomotiv endüstrisinin eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla yaklaşık yüzde 12 artarak 2 milyar 753 milyon dolara ulaştı. Toplam ihracattan aldığı payı yüzde 13,9’a yükselten otomotiv endüstrisi, Türkiye ihracatında ikinci sıradaki yerini korudu.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Bu yılın ocak-eylül döneminde otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 5 artarak 22,3 milyar dolara çıkarken, ilk dokuz aydaki ortalama aylık ihracat 2,5 milyar dolar oldu.

Resim önizlemesi

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Sektörün eylül ayında gerçekleştirdiği 2,75 milyar dolarlık ihracat, bugüne kadarki en yüksek eylül ayı ihracatı oldu. Geçen ay Almanya, Fransa ve Polonya’ya yönelik yüksek ihracat artışları oldu. Tedarik endüstrisi ve binek otomobiller ihracatı çift haneli, çekiciler ihracatı üç haneli arttı.”

 Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre eylül ayında sektörün ihracatı %11,7 artarak 2 milyar 753 milyon dolara yükseldi. Türkiye ihracatından yüzde 13,9 pay alan sektör, ikinci sıradaki yerini korudu. Bu yılın ocak-eylül döneminde ise otomotiv endüstrisi ihracatı %5 oranında artarak 22,3 milyar dolar olurken, ilk dokuz aydaki ortalama aylık ihracat 2,5 milyar dolar oldu.  

Ağustos ayında yaşanan yüzde 6’lık düşüşten sonra eylül ayında gerçekleşen yaklaşık yüzde 12’lik artışın önemli olduğuna değinen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Elde ettiğimiz rakam bugüne kadarki en yüksek eylül ayı ihracatı oldu. Ürün grubu bazında en fazla ihracat tedarik endüstrisinde görülürken, binek otomobiller çift haneli, çekiciler ihracatı üç haneli artış gösterdi. Eylülde eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise geriledi” dedi. OİB Başkanı Çelik, eylül ayında Almanya, Fransa ve Polonya’ya yönelik yüksek oranlı ihracat artışının dikkat çektiğini sözlerine ekledi.  

İhracatın lokomotifi otomotiv sektörü oldu - Son Dakika Haberleri

Tedarik endüstrisi %13, çekiciler ihracatı yüzde 249 oranında arttı 

Eylül ayında %13 artışla 1 milyar 182 milyon dolara çıkan Tedarik Endüstrisi ihracatı, en fazla ihracat yapılan ürün grupları içinde ilk sırada yer aldı. Binek Otomobil ihracatı %26’lık artışla 807 milyon dolara çıkarken, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar %25 azalarak 425 milyon dolar oldu. Eylülde en yüksek oranlı ihracat artışı Çekiciler grubunda görüldü. Çekiciler ihracatı %249 artarak 201 milyon dolara yükseldi.   

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat %17 artış ile Almanya’ya yapılırken, Rusya’ya yapılan ihracat %23, Fransa’ya %49, Polonya’ya %21, Romanya’ya da %46 oranında arttı.  

Binek Otomobillerde Fransa’ya yapılan ihracat yüzde 67 artarken, önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a %101, İspanya’ya %24, İtalya’ya %73, Polonya’ya %120, Fas’a %62 ihracat artışı görüldü. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda Almanya’ya ihracat %57, İspanya’ya %35 artarken, Birleşik Krallık’a %41, Slovenya’ya %44, Fransa’ya %45, ABD’ye %27 oranında azaldı.  

Otomotiv sektörü salgın döneminde de hız kesmedi - Son Dakika Haberleri

Almanya pazarı eylülde de lider  

Eylül ayında en büyük pazarımız olan Almanya’ya ihracat %27 artarak, 403 milyon dolar olurken, Birleşik Krallık’a %4 gerilemesine rağmen 324 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı. İhracatın %35 artarak 270 milyon dolara çıktığı Fransa ise üçüncü oldu. Eylül ayında önemli pazarlarımızdan İtalya’ya %23, İspanya’ya %24, Polonya’ya %68, Romanya’ya %20, Bulgaristan’a %40, İsveç’e %32, Çekya’ya %98 ihracat artışı olurken, ABD’ye %12, Slovenya’ya %31, Mısır’a ihracat ise %48 oranında geriledi.  

Otomotiv sektörü dönüşümü

İhracatta en büyük pay % 64 ile AB ülkelerinin  

Avrupa Birliği ülkeleri eylül ayında %64 pay ve 1 milyar 758 milyon dolar ihracat ile ülke grubu bazında ilk sırada yer alırken, AB ülkelerine yönelik ihracat %22 artış gösterdi. Aynı dönemde Afrika Ülkelerine yönelik ihracat ise %16 oranında azaldı. 

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.