enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:12 Bu Ne Yaman Çelişki
23:03 Musk’ın ‘Amerika Partisi’ Başarılı Olur mu?
22:08 Kitap: Müslümanlığın Temel Dinamiği
13:46 Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Ankara’da bulunan 4 taşınmazın özelleştirilmesine karar verildi.
13:29 Bakan Uraloğlu, “Esenboğa Metrosu’nun yeni projesi 2 ay içinde tamamlanacak”
07:55 Katil soysuz İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde beklenen ateşkes öncesi özellikle bölgenin kuzeyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı
07:28 Baklava kutusundaki rüşvet görüntülerine Özgür Özel, i. Özel, “Görüntüleri gördüm başımdan aşağı kaynar sular döküldü”
07:18 Araştırma: Su içmeyen çocuğun başarısı düşüyor, büyümesi yavaşlıyor
07:13 CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle yeni bir fezleke daha TBMM’de
00:51 Oosterwolde’ye yeni sözleşme
00:07 Muş’ta balıkların üreme dönemi olan 15 Mayıs 15 Ağustos tarihleri arasında uygulanan av yasağına sıkı denetim
23:50 Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı otel yangını davası sürüyor
23:33 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bugünPakistan’a resmi ziyarette bulunacak.
23:25 Türkiye, metan gazına maruz kalarak şehit olan askerlerimizi son yolculuklarına uğurladı.
23:07 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Bakanlar Toplantısı’na katıldı
22:53 İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Türkiye, özgür biçimde kendi geleceğini kendi tayin eden bir Suriye’den yanadır”
22:35 Zeydan Karalar tutuklandı
22:23 Manavgat Belediye Başkanı Kara görevden uzaklaştırıldı
22:12 Bakan Yumaklı’dan orman yangınlarına karşı uyarı
21:50 Güçlü Türkiye İçin Stratejik Öneriler!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Osmanlı’nın savunma yapıları: Tabyalar

Osmanlı’nın savunma yapıları: Tabyalar
28.11.2021
A+
A-

KARS-TÜHA HABER / Osmanlı Devleti, ülke sınırlarını korumak için kritik bölgelerdeki kentlerin hakim noktalarına birçok tabya inşa etti. Doğu Anadolu’da da mimarisi ile dikkat çeken ve düşmana geçit vermeyen bu savunma mevzilerini görmek mümkün.

Çanakkale’yi geçilmez kıldılar, Kafkas Cephesi’nde kanlı çarpışmalara tanıklık ettiler, tarihin akışını değiştiren zaferlerde önemli rol oynadılar…

Tabyalar, Osmanlı’nın son döneminde Batı’da Avrupa ülkelerine, Doğu’da ise Ruslara karşı savunma mevzileri olarak kuruldu. Bugün halen özellikle sınır kentlerinde, içerisinde avcı siperleri, cephanelik, eğitim alanı, karargah binası ve caminin bulunduğu bu yapıları görmek mümkün.

Alan kılavuzu Abdurrahman Zeynal, tabyaların, düşmanın hareket noktalarının önüne kurulan birer kale olduğunu söyledi.

“Dolayısıyla savaşlarda düşman şehre yaklaşmasını engellemek için askerimiz burada konuşlanmış. Tüm sosyal ihtiyaçlarını sosyal ihtiyaçlarını bu tabyalarda karşılamışlar.”

Osmanlı'nın savunma yapıları: Tabyalar

Anadolu’da en fazla sayıda tabyanın olduğu şehir

Erzurum, ayakta kalan 21 tabya ile Anadolu’da en fazla sayıda tabyanın olduğu şehirlerden biri. Bu tabyalarda verilen mücadele tarihe geçti.

Tabyaların bulunduğu alan Osmanlı Rus Harbi sırasında destansı bir sivil mücadeleye sahne oldu. Erzurumlular bu noktada Rus askerlerine karşı 450 şehit verdi. Rusların zayiatı ise 2 bin asker oldu.

1877 yılındaki savaşta Anadolu içlerine yürümek isteyen Rus Ordusu’nun hedefi, tek engel olarak gördüğü Erzurum’u işgal etmekti.

Rusların, tabyalara saldırdığı haberini halka duyuran, Ayazpaşa Camii müezzini Abdullah Efendi’nin minareden yankılanan sesi oldu. Bu çağrının ardından Aziziye tabyasında büyük bir zafer kazanıldı.

Osmanlı'nın savunma yapıları: Tabyalar

Kars’taki “Kanlı Tabya”

Tabyalar açısından zengin olan bir diğer il ise Kars.

Araştırmacı yazar Yıldırım Öztürkan, buranın bir “kapı kenti” olduğunu söyleyerek, “Buradan girmeden Orta Asya’dan gelen veyahut da Rusya’dan gelen hiçbir kuvvet buradan Kars’ı atlamadan İç Anadolu’ya yayılması mümkün değil. Kars ilinde 46 tane tabyamız mevcut” dedi.

Bunlardan en bilineni, 1800’lü yılların başında doğu sınırını korumak için inşa edilen Kanlı Tabya. Tabya, adını 1828’de Ruslara karşı verilen büyük bir mücadeleden alıyor. Öztürkan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Sadece içeride 500’e yakın içeride şehidimiz var ve ayrıca kat kat fazlası Rusların cenazeleri var ön taraflarda. Aşağı yukarı 2-3 günlük zayiat bu.”

Kanlı Tabya, günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

Haber: Sefer Azak

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.