enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında güvenlik toplantısı yapıldı
00:17 Kadın A Millî Takımımız Tarihi Ukrayna Maçına Hazır
00:12 Türkiye’nin BRICS’e üyeliğinin Hindistan tarafından engellendiği iddiasına ilişkin açıklama
00:10 Mehmetçik, teröristlerin inlerine giriyor
00:09 TBMM Genel Kurulu’nda TUSAŞ’a Yönelik Terör Saldırısı’na ilişkin Meclis Başkanlığı Tezkeresi kabul edildi
00:08 Orta Afrika Cumhuriyet Tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi
00:08 Türk dünyasından İpek Yolu Projesi: Detaylar ilk kez TRT Haber’de
00:07 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Beraberindekiler, SAHA EXPO’daki Stantları Ziyaret Etti
00:06 Millî Savunma Bakanlığında Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
00:06 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüştü
00:05 Türk-Amerikan İlişkilerinde Gülen’in Sonu
00:04 Gıdaya sürekli ve yeterli miktarda ulaşmak insani hak…
00:03 İstihbaratımız İsrail’in Her Adımını İzliyor
00:02 Çukurova Sanayi ve İş Dünyası (Çukurova Sifed), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi
00:57 TUSAŞ’taki terör saldırısında şehitlerin kimlikleri belli oldu
00:38 Bakan Fidan: Terör unsurlarıyla ve onları besleyen güçlerle mücadelemizi sürdüreceğiz
00:18 Suriye ve Irak’ta PKK hedefleri vuruluyor
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile telefonda görüştü
00:12 TBMM Genel Kurulu’nda ‘TUSAŞ’ saldırısına tepki
00:11 Norovirüs aşısı için ilk denemeler başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Osman Kavala ve diğerleri meselesi…

Osman Kavala ve diğerleri meselesi…
08.05.2024
A+
A-

Siyasetteki yumuşama emarelerinden önce gündeme getirilmiş, hatta adım atılması önerilmişti. Haliyle, “Durup dururken nereden çıktı?” sorusunu haklı kılan tepkiler de birbirini izlemişti. Net tavır koyan da oldu, “Neden olmasın?” diyen de… Osman Kavala… Can Atalay… Selahattin Demirtaş…’

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Okan MüderrisoğluSabah Gazetesi’nde köşe yazıları ile mesleki hayatını sürdüren ve Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, kaleme aldığı “Osman Kavala ve diğerleri meselesi…” başlıklı yazısında yakın siyasi tarihin üç önemli dönüm noktası söz konusu olduğuna dikkat çekiyor:

I- Gezi Olayları… II- 6-8 Ekim Kalkışması… III- 15 Temmuz Darbe Girişimi

Okan Müderrisoğlu, Bu üç hadisenin sanılanın aksine sadece siyaseten değil, “devletin kolektif aklını oluşturan en geniş zeminde” de tartışıldığının altını çiziyor.

Müderrisoğlu, “Meselelere, bugünün gözlüğü ile bakıldığında, belli yüzleşmeler hakiki manada tamamlanmadan, bir tarafı memnun etme adına, bahse konu üç büyük sarsıntının bedelini ödeyenlere fatura kesilmesi veya jest beklenmesi -şimdilik- gerçekçilikten uzak!” olduğunu yazıyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel  Kurulu'na katılımı / T.C. Dışişleri Bakanlığı

Okan Müderrisoğlu, “Şöyle bir arşiv taraması yaptım ve gördüm ki…” diye yazısına şöyle devam ediyor:

Osman Kavala Dosyası, devletin zirvesini ciddi şekilde meşgul etmiş. Özellikle Avrupa İnsan Hakları (AİHM) kararlarının uygulanmaması gerekçesi ile Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde Türkiye aleyhine “ihlal prosedürü” başlatılmadan önce…
Avrupa Konseyi, demokrasi okulu olarak kabul ediliyor ve yaygın olarak bilinenin aksine Avrupa Birliği’nin bir organı olarak faaliyet göstermiyor. Konsey’in Parlamenterler Meclisi Başkanlığı’nı eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da üstlenmiş ve gayet etkileyici izler bırakmıştı.

Gezi ayaklanmasının beyni Osman Kavala'nın vakfı Açık Toplum Vakfı  kapatıyor | İstanbul Haberleri

Dönelim Kavala ajandasına… Ankara’da yapılan değerlendirmelerde… Osman Kavala’nın, Gezi olayları ile ilgisine, etki ajanlığına, küresel ilişki ağının yaygınlığına ve kendisini kamufle ederek yani mümkünse iz bırakmadan iş yapma biçimine ilişkin tereddüde mahal bırakmayacak kanaatler oluşmuş. Bu işin daha çok sübjektif boyutu. Devlet açısından objektif olarak analiz edildiğinde ise “Kavala’nın cezaevinde olması ile adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağı kaydı ile tahliyesi” arasında uluslararası ilişkiler açısından stratejik maliyet analizi yapıldığı anlaşılıyor. Kavala’nın organizasyon şemasının çökertildiği, benzeri faaliyetlere kalkışamayacağı, bu profilin her yönüyle deşifre edildiği fikri de beyan ediliyor. Siyasal ve hukuki apse durumunun Türkiye’nin dış algısına olumsuz yansıdığı da bu görüşlere ekleniyor. Buna rağmen… Gezi’nin kalkışma boyutu orada durduğu (veya inkâr edildiği) müddetçe, yargı mekanizmasının radikal yorum değişikliğine gitmesini beklemek (hatta istemek) çözümden ziyade sorun boyutunda duruyor. İş ki… Kararın niteliğini etkileyecek yeni bir delil veya ifade ortaya çıkmasın!

Bülent Şık'tan Atalay ve Demirtaş'a mektup: Gıdalar, çocuklar ve siyasal  ahvalimiz... - Gazete Davul

Benzeri muhakeme biçimi Atalay ve Demirtaş dosyalarına uyarlanabilir Tabii istisnai ayrıntılarla…
Atalay‘ın milletvekili seçilmiş olması, hakkındaki hükmün kesinleşme zamanlaması, AYM’nin bireysel başvuru yoluyla verdiği ihlal kararı, ilk derece mahkemesi ile Yargıtay’ın bu noktadaki tutumu, AYM’nin hangi kararlarının bağlayıcı olduğu tartışması halâ gündemden düşmüş değil. Bu tabloya, Yargıtay Başkanlığı seçiminin giderek yılan hikâyesine dönmesini eklemek de yadırgatıcı olmaz. Zira başkan adayları arasında Atalay hükmünün tesis edilmesi ya da bu kararın savunulması boyutunda sorumluluk üstelenen isimlerin de olması başlı başına dikkate değer.

5 Soru: 6-8 Ekim Olayları

Demirtaş mevzuu da hayli kompleks… 6-8 Ekim Hadisesi; milli güvenlik bağlamında kritik bir dönemde, etnik temelli, bölücü kalkışma provası olarak başlatıldı ve giderek yayıldı. Terör örgütü ve isim değiştirmiş versiyonlarına yatırım yapan küresel güçlerin oyun planı bozulmadıkça, terörle siyaset arasına keskin çizgi çekilmedikçe Demirtaş dosyasına “dilek ve temenni” esaslı bakılması da realiteyi değiştirmiyor.

Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, kaleme aldığı Osman Kavala ve diğerleri meselesi…” başlıklı yazısını şöyle noktalıyor:

Kabul… Üç isim, üç dosya, iç ve dış taraftarları Türkiye’nin omuzlarındaki yükü giderek artırıyor.
Lakin

Güncellenmiş hali ile 2025 yılında yürürlüğe girmesi hedeflenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi‘nin, “dün-bugün-yarın” hassasiyetini ve risk tahlilinin ipuçlarını bulmadan, bölgemizdeki şekillenmeleri okumadan, sadece “iyi niyetle iklimi değiştirmek çok zor!”

***

Yazar hakkında

Okan Müderrisoğlu kimdir?

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Okan Müderrisoğlu, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve yazarıdır.

Sabah Gazetesi’nde köşe yazıları ile mesleki hayatını sürdüren Okan Müderrisoğlu, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi’dir.

Sakarya Adapazarı Eser İlkokulu, Atatürk Ortaoukulu ve Adapazarı Lisesinde eğitim görmüştür. Babası Kıbrıs Gazisi Emekli Astsubay’dır. Tayini nedeni ile Sakarya Adapazarına yerleşmiş ve Okan Müderrisoğlu bu nedenle ilköğretim ve Ortaeğitimini orada tamamlamıştır. 9 sene Adapazarında yaşamış ardından Ankara’ya yerleşmiştir. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.