enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:17 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:03 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:57 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:36 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
19:58 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
19:14 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
18:53 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
17:55 Derin yoksulluk: Görünmeyenin gerçeği
17:44 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
17:31 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
17:02 Kocaeli Organizasyonuna yeni bir soluk!
10:09 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
09:51 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına tepki
09:39 Bakan Tunç: Kamu düzenini bozan eylemler, ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilemez
09:29 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İran-İsrail çatışmaları nedeniyle İran’da kalan uçaklar, Türkiye’ye geri getirilecek”
09:20 Sanayide kullanılan su nereden geliyor
09:19 6 kıtaya karavan satıyor
09:17 Kaspersky uzmanları, kullanıcıların kişisel verilerini çalmak amacıyla oluşturulan sahte internet siteleri konusunda uyarıyor.
08:29 Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ihracat, yüzde 8 artışla 20 milyar 537 milyon dolara çıktı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Orman Yangınlarına ‘Kule’ Müdahalesi

Orman Yangınlarına ‘Kule’ Müdahalesi
25.08.2024
A+
A-

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) görev yapan Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu ve Prof. Dr. Murat Aşkar, orman yangınlarının en kısa sürede söndürülmesini sağlayacak ‘yangın kulesi’ projesi geliştirdi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

[Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu ve Prof. Dr. Murat Aşkar]

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) görev yapan Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu ve Prof. Dr. Murat Aşkar, orman yangınlarının en kısa sürede söndürülmesini sağlayacak ‘yangın kulesi’ projesi geliştirdi.

Projeyle ilgili olarak TÜHA Haber’e açıklamada bulunan Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, yangın kulesinin 50 metre yüksekliğe ulaşabilen, 250 tona erişen su kapasitesine sahip olup, sıcaklık ve akıllı alev-duman sensörleri sayesinde yangını anında algılayarak içindeki pompalar aracılığıyla 200 metreye kadar su püskürtebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, Prefabrike betondan inşa edilecek, ormanın içine rahatlıkla kurulabilecek, bin derece sıcaklığa dayanabilen olan kulenin, ihtiyaç duyduğu suyu da yer altı kaynağından çekerek haznesinde biriktireceğinin altını çizdi.

[Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu]

Prof. Dr. Kozanoğlu, İki yıl önce trafo, termik santral ve yerleşim yerlerini korumak amacıyla ‘yangın duvarı’ projesini hayata geçiren ikili, örnek çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek ‘yangın kulesinin’ patentini de aldıklarına dile getirdi.

İEÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu ve İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aşkar’ın 3 yıllık çalışma sonucu hayata geçirdiği ‘yangın kulesi’ projesi, prefabrik yapıda olduğu için kolaylıkla monte edilebilecek.

Yangın kulesinin içine, hızlıca su püskürtme özelliğine sahip pompalar yerleştirilecek. Kulede, 250 ton suyun depolandığı özel bir hazne de yer alacak. Kulenin dışında ise anlık sıcaklık değişimlerini izleyen, yapay zeka temelli akıllı alev-duman sensörleri bulunacak. Olası bir yangında, sensörler yardımıyla kulenin içindeki su pompaları anında devreye girecek ve alevlerin olduğu bölgeye müdahale edecek. Kule, 2 dakikada çevresine yaklaşık 50 ton su boşaltabilecek.

[Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu]

GECE DE ÇALIŞABİLECEK

İEÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, son dönemde orman yangınlarında büyük artış olduğunu beliterek projenin önemine dikkat çekti.

Kulenin gece de çalışabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kozanoğlu, “Bir şehir mobilyası olarak tasarladığımız yangın kulesi, yerli-milli ürünlerle kolaylıkla üretilebilecek. Kulenin üretiminde hiçbir şekilde dışa bağımlılık olmayacak. Yangın kulesi; sele, depreme, yangına ve rüzgara karşı üstün bir dayanıma sahip olacak. Modüler prefabrikasyon tasarımı sayesinde üretimi hızlıca yapılabilecek. Kulemiz, 2 dakikada yaklaşık 30 dönümlük alana (200 metre) 50 ton su boşaltacak. Bunu helikopterle yapmanız çok zor. Projenin sağladığı avantajları dikkate aldığınızda oldukça uygulanabilir olduğunu düşünüyorum” dedi.

[Prof. Dr. Murat Aşkar sağda]

SAATTE 200 KİLOMETRE RÜZGARA DAYANIKLI

İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aşkar ise, “Yangın duvarı projemiz; şalt, trafo, termik santral, endüstriyel tesisler ve yerleşim alanlarının orman yangınlarından korunmasını sağlamak içindi. Kulemizin bundan en büyük farkı ise ormanın içinde uygun noktalara direkt konumlanabilmesi, bazı durumlarda yangın bölgelerine erişmekte sorunlar olduğu göz önüne alınırsa yangına doğrudan, daha etkili bir şekilde müdahale edebilmesi. Bu sayede milyonlarca liralık yangın söndürme maliyetinden kurtulurken, yangını da dakikalar içinde bitirmiş oluruz. Kule, saatte 200 kilometrelik rüzgar hızına dayanıklı olacak. Yangın kuleleri; ormanların yanı sıra tesisleri, şehirleri, şehir hastanelerini, seraları da yangından koruyabilecek. Helikopter ve arazi araçlarının ulaşamadığı yerlere de kule aracılığıyla kolaylıkla müdahele edilebilecek. Ayrıca helikopterler de ihtiyaç duyması halinde yangın kulesinin üzerindeki hazneden su alabilecek” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.