enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

OİB “Otomotivde Geleceğin Tasarım Yarışması” sonuçlandı

OİB “Otomotivde Geleceğin Tasarım Yarışması” sonuçlandı
29.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) tarafından bu yıl “Elektrikli Araçlar” teması ile düzenlenen 9. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda birinci 291 proje arasından Büyütech-Forsight ile Ömer Orkun Düztaş oldu.  

Proje, otonom araçlarda Lidar teknolojisi (ışık algılama ve mesafelendirme) yerine geçecek, yapay zeka işlemcisine sahip, çok düşük güç tüketiminde ve gelişmiş sürücü destek sistemlerini bünyesinde barındıran yeni nesil akıllı kamera sistemi sunuyor.

Resim önizlemesi

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Bir yıllık özverili çalışmanın ürünü olan yarışmamıza başvuran 291 proje sahibine ve emeği geçen herkese tek tek teşekkür ederim. Projeler, otomotiv endüstrisinin geleceğinde söz sahibi olmamıza büyük katkı sunacak.”

Türkiye otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından sektörde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen 9. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması sonuçlandı.

Resim önizlemesi

Toplam 70 bin TL’lik büyük ödülün sahibi olan Büyütech-Forsight projesi, otonom araçlarda Lidar teknolojisi (ışık algılama ve mesafelendirme) yerine geçecek, yapay zekâ işlemcisine sahip, çok düşük güç tüketiminde ve gelişmiş sürücü destek sistemlerini bünyesinde barındıran yeni nesil akıllı kamera sistemi sunuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin de katıldığı, Teknoloji ve Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı etkinliği sektör profesyonellerinden akademisyenlere, girişimcilerden öğrencilere kadar binlerce kişi izledi. Dereceye giren başarılı proje sahiplerine toplam 250 bin TL ödül verildi. 

Resim önizlemesi

Yarışmada ikinciliği Syntonym projesi ile alan Batuhan Özcan 60 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu.

Resim önizlemesi

Üçüncü seçilen Algae Biodiesel projesinin yürütücüsü Selen Şenal da 50 bin TL’lik ödül aldı.

Dereceye girenler ayrıca İTÜ Çekirdek kuluçka merkezi olanaklarından yararlanmaya ve girişimlerini geliştirmeye hak kazandı aynı zamanda ITÜ Big Bang sahnesinde yarışmaya hak kazandı. 

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik

Kapanışta konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “291 projeye tek tek teşekkür ederim. Bir yıllık özverili bir çalışmanın ürünü olan yarışmamızda emeği geçen herkese ve özellikle TİM Başkanı İsmail Gülle’ye teşekkür ederim” dedi.

OİB OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da “Girişim projelerinin el feneri olarak bizlere yol göstermesi çok kıymetli. Yaptığınız tüm projeler ve cesaretiniz için teşekkür ederiz” diye konuştu.  

  Lidar teknolojisi yerine geçecek akıllı kamera 

Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında birinci seçilen Büyütech-Forsight projesi, otonom araçlarda Lidar teknolojisi (ışık algılama ve mesafelendirme) yerine geçecek, yapay zekâ işlemcisine sahip, çok düşük güç tüketiminde yeni nesil akıllı kamera sistemi özelliği sunuyor. 

Büyütech-Forsight/Yeni nesil akıllı kamera sistemi, geliştirilen üst düzey stereo eşleme algoritmalar ve özel yapay zekâ donanımı sayesinde Lidar teknolojisi (ışık algılama ve mesafelendirme) yerine geçip üst düzey üç boyutlu algılama yapıyor.

Akıllı kamera sistemi, kendi üzerindeki özel yapay zekâ işlemcisi ile araçları, yayaları, trafik işaretçilerini ve daha birçok şeyi algılayabiliyor, acil durum fren sistemi, adaptif hız sabitleme gibi ADAS (gelişmiş sürücü destek sistemleri) özelliklerini bünyesinde barındırıyor. 

Araç içi iç ve dış kamera verilerinde metrik kaybı yok 

Yarışmada ikinci olan ve görsel veri anonimizasyonu yapan özel bir teknoloji olan Syntonym, araç iç ve dış kamera verilerini Kişisel Verilerin Korunması Kanunu/Genel Veri Koruma Yönetmeliği ile uyumlu olarak analitik metrik kaybı olmadan anonimize ediyor. 

Syntonym, bireylerin yüzlerinin, tüm analitik değerlerinin maksimum oranda korunmasını amaçlayarak hiç var olmamış sentetik yüzler ile değiştirilmesini sağlıyor.

Bunu yaparken yaş, cinsiyet, yüz ifadeleri gibi metriklerin korunması yapay zekâ algoritmalarının doğru ve güvenilir veriler ile beslenmesi sürecinde hiç bir bireyin özel ve gizlilik gibi haklarının ihlal edilmemesini temin ediyor. 

Karbon emisyonunu yüzde 70 azaltıyor 

Üçüncü olan Algae Biodiesel projesinde de endüstriyel atık sular ve baca gazları mikroalgler yardımıyla arıtılarak bu atıklardan karbon negatif mikroalgal biyoyakıt ve hammadde (gliserin, protein vb.) üretimi yapılıyor.

Dizel motorlarda modifikasyonsuz bir şekilde kullanılabilen sistem, setan sayısı, CFPP gibi yakıt özellikleri petroldizeliyle aynı kalitede özellik gösteriyor.

Kükürt emisyonunu sıfıra indiren sistem, Karbondioksit, nitrojen oksit ve sülfür oksit emisyonunu yüzde 70 azaltıyor. 

Resim önizlemesi

Yarışmada dördüncülüğü Archmir projesi ile İlker Kutsal alırken, 40 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu.

Resim önizlemesi

Beşinciliğe ise Otomotiv Sistemleri için Teşhis ve Güç Yöneticisi projesi ile Can Acar seçildi ve 30 bin TL kazandı. 

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.