enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

O neslin sağlığı, düşünülenden daha kötü!

O neslin sağlığı, düşünülenden daha kötü!
13.10.2024
A+
A-

1946 – 1964 arasında doğan nesle, “Baby Boomers” (kısaca Boomers. T. Doğum oranının yüksek olduğu dönemde doğan kimse) deniyor. Yeni bir araştırmaya göre önceki nesilden daha uzun yaşayan bu nesil, yaşlandıkça daha fazla karşılaşıyor…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

İngiltere, Avrupa ve ABD’de kendi kendine bildirilen sağlık ve vücut-kitle endeksi ölçümleri; obezite, engellilik ve kronik hastalıkların artmakta olduğunu gösteriyor. Bu bulgular, 2004-2018 yılları arasında toplanan 114.526 kişinin veri tabanı kayıtlarına dayanıyor. Verileri İngiltere’deki University College London (UCL) ve Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar analiz etti.

Bulgular, küresel olarak yaşam beklentisindeki uzun vadeli iyileşmelerin yaşlılıkta daha iyi sağlıkla eş anlamlı olmadığını gösteriyor.

UCL’de Sağlık Bilimci olan Laura Gimeno, “Çalışmamız, daha yeni doğan nesillerin ilerleyen yaşlarına girerken sağlık durumlarının kötüleştiğine dair endişe verici yeni kanıtları ortaya çıkardı. Genç kuşakların aynı yaştaki önceki kuşaklara göre daha kötü sağlık koşullarına sahip olma eğiliminde olduğu bir ‘kuşaklararası sağlık kayması’ olduğunu tespit ettik” dedi.

Baby boomers kuşağının 50’li ve 60’lı yaşlara geldiklerinde kanser, akciğer hastalığı, diyabet ve yüksek kolesterol gibi bazı hastalıklardan etkilenme olasılığı 1,5 kattan fazla olarak hesaplandı. Araştırmacılar ayrıca, bölgelere göre değişmekle birlikte, engellilik oranlarındaki iyileşmelerin durduğunu ve hatta bazı yerlerde tersine döndüğünü tespit etti. Aynı durum hareketlilik (yıkanabilmek, yemek yiyebilmek ve kısa mesafeleri yürüyebilmek vb.) için de geçerliydi.

Bu sonuçlar neden şaşırtıcı?

On yıllar boyunca tıbbi tedavilerde ve sağlık bilincinde gördüğümüz ilerlemeler göz önüne alındığında bunlar şaşırtıcı bulgulardır. Bu bulgular, yaşlıların önceki nesillere kıyasla daha fazla sağlık sorunu yaşadığını ortaya koyan diğer çalışmalarla da örtüşüyor. Üstelik bu durum, sadece daha uzun yaşadıkları ya da hastalıkların daha erken fark edildiği için geçerli değil.

Çalışma bunun altında yatan nedenleri yakından incelemiyor, ancak aşırı kilolu insan sayısının artması ve bazı bölgelerde fiziksel aktivitenin azalması gibi eğilimleri olası faktörler olarak öne sürülüyor.

Gimeno, “Savaş öncesi kuşaklarda azalan engellilik oranlarına rağmen, kronik hastalıklar ve artan obezite, baby boomers kuşağı için ciddi engelliliğe dönüşüyor olabilir” diyor.

Doğurganlık ve doğum oranlarının düşmesi ve ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte nüfusun yaşlı oranı artıyor ve bu da insanların ilerleyen yaşlarında iyi bakılmalarını sağlamak açısından daha fazla talep anlamına geliyor.

Ancak araştırmacılar bunun kabullenmemiz gereken bir eğilim olmadığı düşüncesinde. Teşhis ve tedavilerdeki gelişmeler, sağlık sorunlarını önleme, tespit etme ve yönetme konusunda her zamankinden daha bilgili olduğumuz anlamına geliyor. Neler olduğu hakkında ne kadar çok şey bilinirse, bu konuda o kadar çok şey yapılabilir.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Journals of Gerontology dergisinde yayınlandı.

Kaynak* Gıda Hattı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.