enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:50 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
23:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
23:04 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
22:56 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
10:14 “Özgür Duvar” fikirlerle doldu
09:51 28 ilde DEAŞ opearasyonu: 153 gözaltı
09:43 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 14’ü yakalandı.
07:55 GMKA’dan, 2025 Yılı Yeşil Gelecek Programı Bilgilendirme Toplantısı ve Proje Başvurusu Hazırlama Eğitimi
07:05 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 47 ilde mülkiyetindeki 508 taşınmazı açık artırma yöntemiyle satışa sunacak.
00:02 Adalet Bakanı Tunç, “Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı”nda konuştu
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmed Şara ile görüştü
23:47 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında yakalama kararı bulunan eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş’in Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındı
23:38 Fatih Altaylı hakkında “Cumhurbaşkanını tehdit” suçundan 5 yıldan az olmamak şartıyla hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.
23:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İZBETON AŞ’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında hazırlanan iddianamenin detayları…
23:08 UL/FM sertifikalı pompalarla yangın riski azalıyor, sigorta primleri düşüyor
22:43 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik hazırlanan 2 iddianamede, şüpheliler hakkında 3’er yıldan 14’er yıla kadar hapis cezası istendi.
22:23 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Suriye’yi hedef alan saldırılarına tepki gösterdi
22:12 Bolu’nun Kartalkaya otel faciasında, 36’sı çocuk 78 kişinin yaşamını yitirdiği davasının ilk duruşmasında ara karar çıktı.
21:58 HAKMAR’ın sahibi Zeki Doruk mal varlığını FETÖ’ye bırakmış
21:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin parçalanmasına kesinlikle rıza göstermeyiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Novartis Türkiye ile Nöroimmünoloji Derneği’nin yapay zeka alanında iş birliği

Novartis Türkiye ile Nöroimmünoloji Derneği’nin yapay zeka alanında iş birliği
11.02.2024
A+
A-

İş birliği kapsamında gerçekleştirilecek projede, multipl skleroz (MS)  hastalarının omurilik MR görüntüleri yapay zeka ile detaylı bir şekilde incelenerek omurilik incelmesinin erken tespit edilmesi ve bu sayede başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının hayatlarının kolaylaştırılması hedefleniyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Multipl Skleroz (MS) | Adana Ortadoğu Hastanesi

Novartis Türkiye ile Türkiye’deki nöroimmünolojik çalışmaları ve bu çalışmaları yapan bilim insanlarını desteklemek amacıyla kurulan Nöroimmunoloji Derneği iş birliğiyle hayata geçirilecek proje kapsamında MS (multipl skleroz) tanısı almış hastaların  omurilik MR (manyetik rezonans) görüntüleri yapay zeka kullanılarak analiz edilecek. Yapay zeka desteği ile hastalık seyrindeki en küçük olumsuz değişikliklerin dahi erken dönemde tespit edilmesi, hastalığın tanısının erken dönemde konması ve seyrinin daha yakından takip edilmesi amaçlanıyor.

Projenin bilimsel alandaki liderliğini üstlenen Nöroimmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Kürtüncü konuyla ilgili şunları paylaştı: “Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sisteminin kronik, iltihaplı ve demiyelinizan bir hastalığı olup, travmadan sonra genç ve erişkinlerde kalıcı engelliliğin en sık rastlanan nedenidir. MS genellikle atak ve iyileşme dönemlerinin izlendiği bir seyir gösterir. Hastalık ilerledikçe, bu ataklardan bağımsız olarak nörolojik işlevlerde bozulma meydana gelir. Sonraki evrelerde hastalığın nasıl ilerleyeceğini öngörmek, ataklı seyrin olduğu dönemlere kıyasla daha zordur. MS’de ilerlemenin erken tanı ve tedavisi, hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek açısından hayati öneme sahiptir. Bu bağlamda, yapay zeka teknolojisi MS’in erken tanı ve tedavisinde kritik bir rol üstlenebilir. Özellikle bu dönemde daha etkin olan ilaçlar, erken dönemde kullanıldıklarında hastalığın seyrini yavaşlatmakta ve özürlülük birikimini azaltmaktadır. Hayata geçireceğimiz bu çalışma, yapay zekâ teknolojisi kullanarak MS’in başlangıç evrelerinde omurilik incelmesinin, hastalığın ilerlemesinin bir göstergesi olarak ölçülmesine odaklanmaktadır. Bu teknoloji sayesinde, erken evrede tespit edilen hastaların özürlülük ilerlemesi engellenebilir. Derin öğrenme tabanlı MS tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi, bu hastalıkla mücadelede yeni ve umut verici bir yol sunmaktadır. İlerleyen zamanlarda, yapay zeka teknolojisinin MS tedavisinin yanı sıra, diğer kronik hastalıkların yönetiminde, ilaç keşfinde ve sağlık hizmetlerinin sunumunda daha geniş bir kullanım alanı bulmasını bekliyoruz.” TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUM” – OTC News Novartis Türkiye Ülke Başkanı Natacha Theytaz konu hakkında görüşlerini şöyle dile getirdi: “MS’in erken tanı ve tedavisinde yapay zekadan faydalanmayı hedefleyen bu proje için Nöroimmünoloji Derneği ile gerçekleştireceğimiz işbirliğinden dolayı çok heyecanlıyız. Hedeflediği alanda öncü bir işbirliği olarak nitelendirilebilecek bu projede, hastalara uzun süreli fayda sağlayabilmek, teşhis süreçlerine anlamlı bir katkıda bulunmak en temel amacımız. Ayrıca bu işbirliği sayesinde tıbbi bilgiyi ilerletmeyi ve erken tanı ile tedaviye erişimi hızlandırmayı hedefliyoruz. Hastalara mümkün olan en kısa zamanda, en uygun tedaviyi ulaştırmak için çabalayan bu iki kurumun bir araya geldiği bu çalışma, eminim ki sağlık için kıymetli sonuçlar getirecek” dedi. Gazeteci* Barış ENGİN

*** Novartis Hakkında   Yenilikçi bir ilaç şirketi olarak Novartis, hastaların, sağlık çalışanlarının ve toplumların ciddi hastalıklar karşısında güçlenmesini sağlamak amacıyla, insanların yaşamlarını iyileştirmek ve ömürlerini uzatmak için tıbbı yeniden tasarlamak üzere çalışmaktadır. İlaçları dünya çapında 250 milyondan fazla insana ulaşmaktadır. Daha fazla bilgi için; www.novartis.com.tr  adresini veya www.linkedin.com/company/novartisturkiyewww.facebook.com/NovartisTRwww.instagram.com/novartisturkiye/www.twitter.com/NovartisTurkiye hesaplarını ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.