enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:14 Türkiye’nin Podgorica Büyükelçiliği: bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları 30 Ekim 2025 itibarıyla Karadağ’a girişte vize almak zorunda
18:13 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
01:08 Meclis’teki tarihi komisyonda bugün Bakanlar dinlenecek
00:57 Avrupa’nın en yoğun havalimanı haline gelen İstanbul Havalimanı’nda 7 yılda 402 milyon 937 bin 350 yolcuya hizmet verdi…
00:19 Katil İsrail’in Başbakanı Netanyahu’dan, güvenlik toplantısının ardından orduya Gazze Şeridi’ne saldırı emri…
00:15 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’dan Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Gebzede dün yaşanan faciayı izledi…
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cumhuriyet’in 102. yaşını tebrik eden ülkelere teşekkür
00:05  İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyasal Strateji ve Diplomasi Kulübü’nden ‘Online’ Çatışma Bölgeleri Eğitim Programı
00:02 MarjinalSosyal YouTube Programı “Toplumsal Fayda Hikâyeleri”nin yeni bölümünde Ayşe Kırımlı’yı ağırladı
00:01 Hollanda’dan Gazeteci İlhan Karaçay’ın Mektubu: “O ADAM BENİM BABAM” Şarkısından Doğan Mucize…
00:01 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi,1 Mart Vapur İskelesi Otoparkını yüzde 85 tamamladı
00:01 Uluslararası Sporcu Sendikası (US-SEN) Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Yoğurtçuoğlu’ndan Suriye’de Umut ve Rehabilitasyon Hamlesi
21:29 Aydın Gençlik Festivali’nde Çerçioğlu’na Büyük Şok!…
18:47 Hollanda’nın en renkli insanı Bülent TÜRKER’den muhteşem bir tören daha…
06:46 Hollanda’da görülmemiş bir seçim yarışı: 4 parti liderlğe oynuyor!
00:04 Bahis skandalı: Hakemler ne ceza alabilir, lig etkilenir mi?
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan, BMC Ankara Tank ve Yeni Nesil Zırhlı Araçlar Üretim Tesisi Açılışı ve İlk Yeni Altay Tankları Teslimat Töreni’nde konuştu.
00:04 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu,Türkiye’nin 14. hava kampüsünün 31 Ekim’de Sivas’ın Divriği ilçesinde açılıyor…
00:03 Almanya Başbakanı Merz bugün Türkiye’ye geliyor
00:03 Günün önemli şirket haberleri
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Netanyahu: “Rehinelerin serbest bırakılması için anlaşmayı ilerletebileceğimize inanıyorum”

Netanyahu: “Rehinelerin serbest bırakılması için anlaşmayı ilerletebileceğimize  inanıyorum”
24.07.2024
A+
A-

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze’de tutulan rehinelerin ailelerine, serbest bırakılmalarını sağlayacak bir anlaşmanın yakın olabileceğini söyledi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Washington’u ziyaret eden Netanyahu’nun bu hafta içinde Kongre’ye hitap VOA Türkçe - VOA Türkçe added a new photo.ettikten sonra ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Netanyahu Washington’da rehine ailelerine hitaben yaptığı konuşmada, “(Anlaşma için) koşullar şüphesiz olgunlaşıyor. Bu iyi bir işaret” dedi.

İsrail Başbakanı, “Ne yazık ki bu bir anda gerçekleşmeyecek; aşamaları olacak. Ancak, anlaşmayı ilerletebileceğimize ve diğerlerinin (ilk aşamada serbest bırakılmayan rehineler) serbest bırakılmasını sağlayacak avantajı elimizde tutabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Mayıs ayında Biden tarafından ana hatları çizilen ve Mısır ile Katar’ın arabuluculuk yaptığı İsrail ile Hamas arasındaki savaşta ateşkes çabaları geçtiğimiz ay hız kazanmıştı.

Netanyahu Harris’le de görüşecek

Kamala Harris’in yardımcısı VOA’ya yaptığı açıklamada Netanyahu’nun Biden’la planlanan görüşülmesinden ayrı olarak Beyaz Saray’da kendisiyle de biraraya geleceğini söyledi.

Açıklamada Harris için “Başkan yardımcısı kariyeri boyunca İsrail’in güvenliğine sarsılmaz bir bağlılık duydu” denildi.

Eşi Yahudi olan ve yönetimin antisemitizmle mücadele çabalarında kilit bir rol oynayan Harris’in ülkedeki Yahudi cemaatiyle de güçlü bağları var.

Ancak Harris, Netanyahu’nun Çarşamba günü Kongre’de yapacağı konuşma sırasında Senato’ya başkanlık etmek yerine Indiana’da tarihi siyah kız öğrenci birliği Zeta Phi Beta’nın önünde konuşma yapacak.

Netanyahu’yu konuşmasının ardından alkışlamanın Demokrat adaylara oy veren ilericiler, Arap Amerikalılar ve Amerikalı Müslümanlar’ın Gazze’ye yönelik öfkeleri arasında pek de hoş karşılanmayacağı tahmin ediliyor.

Kongre’deki onlarca Demokrat Partili’nin de konuşmayı boykot etmesi bekleniyor.

Ortada bir ateşkes anlaşması yokken, Netanyahu’nun ziyaretinin zamanlaması Haziran ayında açıklandığında pek çok kişi tarafından sorgulanmıştı. İsrailli lider şimdi ise Amerikan siyasetinde olası bir değişimle karşı karşıya.

Netanyahu İsrail’den ayrılırken yaptığı açıklamada, “İsrail için çok önemli olan iki partili desteği sağlamlaştırmaya çalışacağım. Her iki taraftaki dostlarıma, Amerikan halkı bir sonraki başkan olarak kimi seçerse seçsin, İsrail’in Amerika’nın Ortadoğu’daki vazgeçilmez ve güçlü müttefiki olmaya devam edeceğini söyleyeceğim” dedi.

Bar-Ilan Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Başkanı Jonathan Rynhold, Netanyahu’nun Demokratlar’ın muhtemel başkan adayı Kamala Harris ile Cumhuriyetçiler’in muhtemel başkan adayı Donald Trump arasındaki eşleşmede tarafsız görünmeye çalıştığını ancak Netanyahu’nun kimi desteklediğine neredeyse süphe olmadığını söyledi.

VOA’ya konuşan Rynhold, “Cumhuriyetçiler genel olarak İsrail’in güvenlik gündemini daha fazla destekliyor. İsrail’in sağcı hükümetine ve Filistinliler’e yönelik politikalarına karşı daha bağışlayıcılar” dedi.

Öte yandan İsrail ordusu, Filistinliler tarafından yeni saldırılar için kullanıldığını söyledikleri bazı bölgelerin boşaltılması için sivillere talimat verdikten sonra Gazze’nin güneyindeki Han Yunus bölgesine baskın düzenledi.

BM yetkilileri, İsrail’in hava saldırıları nedeniyle binlerce kişinin daha güvenli bölgelere kaçtığını söyledi.

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri Reuters’a yaptığı açıklamada Netanyahu’nun yalnızca rehine ailelerini oyaladığını ve tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

İsrailli bir müzakere ekibinin Perşembe günü, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumlara karşılık rehinelerin serbest bırakılmasını içeren görüşmelere yeniden başlaması bekleniyordu. Kasım ayında bir hafta süren ateşkeste 240 Filistinli mahkum karşılığında 105 rehine serbest bırakılmıştı.

Hamas, 7 Ekim’de İsrail’in güneyine saldırı düzenlemişti. İsrail rakamlarına göre yaklaşık 1200 kişi saldırıda hayatını kaybetmiş, 250 kişi de Hamas tarafından rehin alınarak Gazze’ye götürülmüştü.

Hamas ve diğer savaşçıların elinde halen 120 rehine bulunuyor. İsrailli yetkililer bunların yaklaşık üçte birinin öldüğü açıkladı.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, İsrail’in misilleme saldırısında ölen Filistinliler’in sayısı 39 bini aştı.

Yüz binlerce kişi yerlerinden edildi ve yerleşim bölgesinin büyük kısmı hava saldırıları ve topçu bombardımanı nedeniyle harabeye döndü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.