enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NATO’daki çatlağın kaynağı Amerika

NATO’daki çatlağın kaynağı Amerika
25.01.2022
A+
A-

İSTANBUL – TÜHA HABER : İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyasal Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Basri YALÇIN,  Ukrayna krizinin çözülecek gibi görünmediğini ve Rusya’nın giderek bastırdığına dikkat çekti.

Hasan Basri Yalçın: Karabağ yeniden inşa ediliyorProf. Dr. H. Basri YALÇIN,  kaleme aldığı ‘NATO’daki çatlağın kaynağı Amerika’ başlıklı makalesinde, Amerika öncülüğündeki NATO’nun ise her gün yeni zafiyetler sergilediğini belirterek, “Belki de Rusya ilk başta bu kadar cüretkâr değildi. Belki de Rusya’yı bu kadar cesaretlendiren, NATO’nun verdiği bu dağınık görüntü olabilir. Çünkü ne NATO müttefikleri Rusya karşısında ortak ve sağlam bir irade ortaya koyabiliyor ne de Amerika bu ortak iradeyi sağlayabilecek gibi görünüyor” dedi.

Almanya’nın Rusya’ya karşı tavizkâr tutumunun, NATO ittifakında son günlerin en bariz çatlak görüntüsü haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. H. Basri YALÇIN,  Amerika’nın, Rusya’yı bankacılık sisteminden çıkartarak ağır bir yaptırım uygulamayı planlarken Almanya’nın bu karara uymayacağını açıkça belli ettiğini ifade etti.

Prof. Dr. H. Basri YALÇIN,  eğer Almanya’nın, Rusya’ya karşı yaptırımlara uymayacak olursa yaptırımların hiçbir anlamının olmayacağına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Çünkü Rusya’nın Batı dünyasındaki en büyük ticari partneri Almanya’dır. Ekonomik yaptırımların zaten pek kullanışlı olmadığını biliyoruz. Ama en azından yaptırım paketindeki en kolay unsur olarak görülüyordu. Bunda bile NATO’nun fire vermesi, “masadaki diğer seçeneklerin” hiçbirinin uygulanamayacağının en açık göstergesi haline gelir”.

“NATO’nun ikinci büyük ekonomisi ve Rusya’nın ikinci büyük ticari partneri Almanya, ekonomik yaptırım gibi bir başlıkta bile ABD’yi takip etmezse bu saatten sonra başka başlıklarda kim ABD’yi takip edecek? Tabii ki kimse etmez. Bunu da Ruslar bilir” diyen Prof. Dr. H. Basri YALÇIN,  “Bir başka uyumsuzluk örneğini yine Almanya üzerinden gördük. Ukrayna’ya silah taşıyan İngiliz uçakları, Alman hava sahasını kullanma izni alamadı. Almanya’nın etrafından dolanmak zorunda kaldı. Almanlar, Ruslara açıkça “Biz bu işin içinde yokuz” diyor. Uyumsuzluk, ekonomik boyutların da üzerinde stratejik boyutlara kadar geldiğini gösterdi. İşte bu yüzden Ruslar keyifle seyrediyor ve yüklendikçe yükleniyor” şeklinde dile getirdi.

Prof. Dr. H. Basri YALÇIN,  son günlerde Batı medyasında Almanya’nın bu olaylar nedeniyle günah keçisi haline geldiğine de vurgu yaparak, Almanya’yı oyunbozanlıkla suçlayan tonlarca haber ve yorumun kol gezdiğini söyledi.

“Ama meseleyi Almanya’nın üzerine yıkmak ne kadar doğru? Almanya tabii ki Rusya’yı desteklemiyor” diyen Prof. Dr. H. Basri YALÇIN,  “Tabii ki Rusya’dan rahatsız. Fakat Amerika’nın gazına gelip Rusya’nın karşısına dikilmek de istemiyor. Daha net bir ifadeyle, Rusya’dan rahatsız ama Amerika’ya da güvenmiyor. Çünkü Amerika artık hiçbir ortağına güven verecek halde değil” dedi.

Prof. Dr. H. Basri YALÇIN,  “Düşünsenize… Amerikan Başkanı çıkmış, “Evet, Rusya Ukrayna’yı işgal edebilir” öngörüsünü basının önünde yapmış. Rusya için bundan iyisi can sağlığı. Almanya için ise korkutucu” olduğunu ifade etti.

Bu nedenle Almanya’nın yatıştırma siyasetine yoğunlaşacak gibi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. H. Basri YALÇIN,  “Kendisi için de çözüm değil ama şimdilik başka çare göremediklerinden olsa gerek” diye kaydetti..

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.