MSB’den Zafer Bayramı programı: 21 gemi 20 limanı ziyaret edecek

TÜHA HABER / Orman Genel Müdürlüğü orman yangınlarla mücadele kadar, yangın sonrası alanların yeniden ağaçlandırılması için de mücadele veriyor.


Bekir Karacabey, Anayasanın 169. Maddesi gereği yanan alanların en geç bir yıl içerisinde yeniden ağaçlandırıldığını, bu yerlerin hiçbir koşulda tarım, hayvancılık veya imara açılamayacağını açıkladı.
“Türkiye’de yanan ormanlık alanlardan imara açılmış veya başka maksatla kullanılmış 1 metrekare dahi ormanlık alan bulunmamaktadır” diyen Karacabey, yanan alanların her bir metrekaresine o bölgeye uygun fidanlar diktiklerini ifade ederek, yeniden bir orman ve ekosistem oluşması için 21 bin personelle büyük mücadele verdiklerini hatırlattı.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 2020 yılında yaklaşık 4 bin 99 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü belirterek, Türkiye’de her yıl yaşanan yangınlar nedeni ile sadece ağaçlar değil pek çok hayvan ile birlikte ekosistemin de yok olmasının söz konusu olduğunun altının çizdi.
Yüzde 10’u yıldırım gibi doğal yollarla çıkan yangınların yüzde 90 gibi çok büyük bir oranda insan kaynaklı olarak yaşandığına işaret eden Karacabey, 181 yıldır ormanların korunması ve geliştirilmesi için çalışan Orman Genel Müdürlüğü’nün, orman yangınlarından zarar gören alanları en geç 1 yıl içerisinde ağaçlandırarak tekrar orman vasfına dönüştürdüklerini ifade etti.
Bekir Karacabey, asıl mücadeleyi yanan alanların yeniden ağaçlandırılması için verdiklerini belirterek, “Yangından zarar gören orman alanlarında en kısa sürede yanan ağaçların kesimi ve sahadan uzaklaştırılmasını sağlıyoruz. Bu alan için teknik heyetin hazırlamış olduğu projeye göre, ormancılık teknikleri ile aynı yıl içerisinde rehabilitasyon, gençleştirme veya ağaçlandırma çalışmaları ile tekrar ormanlaştırıyoruz. Ancak yaptığımız tüm çalışmalara karşın yeniden bir ekosistemin oluşması uzun yıllar alıyor. Ağaçlandırmak kolay ama o canlı varlığını yeniden inşaat etmek çok zor” diye konuştu.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangından sonra asli tür korunarak doğal yapısına uygun ormanlar tekrar inşa edilirken, uygun alanlara arı kovanları ve bal miktarını artıracak fıstık çamı, akasya, biberiye, kekik ve lavanta gibi bitkiler de dikildiğini ve böylece orman köylüsüne ekonomik olarak destek de sağladıklarını kaydetti.
[TÜHA Haber Ajansı, 31 Ağustos 2020]
Yorumlar