enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
07:27 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
11:18 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:32 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
10:04 Su, Suyun Önemi Türkiye’de Su Politikaları ve Su Sorunu Üzerine Kısa Anımsatmalar…
07:48 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
07:46 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
07:42 İsrail-İran saldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
07:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
07:38 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
07:33 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, 186 yaşında
23:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
18:46 Kocaeli Kartepe’de Lezzet ve Kültürün Buluşması: Gastronomi Festivali Coşkusu Başladı
08:42 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’na düşen İsrail’in İran saldırısı..
20:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail haydutluğuna artık bir dur denmelidir
11:08 CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir Çin Seddi’ne Türk Bayrağı Astı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Mobilya sektöründe bekleme süresi 3-4 aya çıktı’ 

‘Mobilya sektöründe bekleme süresi 3-4 aya çıktı’ 
18.12.2020
A+
A-

 

Bakan Ruhsar Pekcan’ın konuşmasının ardından başlayan Perakende Paneli’nin moderatörlüğünü Sinan Özedincik üstlendi. Panelde Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, Bellona Genel Müdürü Mustafa Karamemiş ve Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurul Başkanı Davut Doğan pandemi dönemini ve sektörel beklentilerini anlattı. 

Pandemi sonrasında mobilya talebinin bir hayli yükseldiğine dikkat çeken Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, “Mobilya sektöründe 3-4 ay bekleme süreleri yaşanmaya başladı. Bugün 1,5-2 ay yatak bekleme süresi var. Şu anda üreticiler bekleyen talepleri karşılamaya çalışıyor” dedi.   

Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, birbiriyle yakın çalışan 10 bin çalışanları olduğunu belirterek, “Ancak pandemi nedeniyle bütün üretimi durdurmak zorunda kaldık. Ürünler üretiliyor. Sonra ana bayilere gidiyor. Oradaki çalışmanın ardından bin 600 bayiye dağılıyor. İnsanlar bayilerden içeri girmemeye başladı. Mart ayında sakin olalım, olayı gözlemleyelim dedik. Ancak mobilya öyle bir şey ki hep ihtiyaç olacak. İnsanlar var oldukça mobilya da olacak. O dönem mobilya sektöründe bayilerin mart çeklerini 90 gün öteledik. Onlara nefes aldırmak istedik. Sonra tedbirleri kuvvetlendirip, nisan çeklerini 180 gün öteledik. Mayıs ayı ile üretim süreçlerini başlattık” dedi.  

Alpaslan Baki Ertekin, “Burada geçen yılın 12 ayı ile bu yılın 10 ayını karşılaştırıyoruz. Buna rağmen büyümenin yakalandığını söyleyebiliriz. Bir dönem 10 bin çalışanın yaklaşık 2 bin 500’ü filyasyondaydı. Bu üretim senkronunu bozdu. Mobilya sektö olarak birçok sektö besliyoruz.  Pandemiden olumlu sonuçlar elde ettik” ifadelerini kullandı.  

‘Tüm sıkıntıları üzerimizde topladık’ 

Perakendenin bazı dinamiklerinin asla değişmeyeceğini kaydeden Kiğılı CEOsu Hilal Suerdem“Perakendeciler olarak zor dönemde topluma, tüketiciye nasıl davranmalıyız diye fikirler ürettik. İnsanlar evlerden çıkamıyor, marketlerde mesafeleri kontrol edemiyorlardı. Bu dönemde Kiğılı olarak e-ticaret sitemizde temel ihtiyaç malzemelerini geçici olarak satmaya başladık. Halk konuyu doğru anladı ve bizi iyi bir noktaya getirdi” dedi.  

Pandemi döneminde tedarikçilerin ciddi problemi olduğunu belirten Suerdem, “Tedarikçileri sıkıntıyı sokmamak için elimizden geleni yaptık. Kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) bize moral verdi. Dış etkenlerin kö gitmesi nedeniyle kısıtlı da olsa bazı personelimizi KÇÖ’ye dahil etmek durumunda kaldık. Açıkçası tüm sıkıntıları üzerimizde topladık. Bugünlere bu şekilde geldik” diye konuştu.  

‘Kapasitenin 2,5 katı üzerinde talep geldi’ 

Markalarının 2019’da kadar geçen 3 yılda yüzde 25 ortalama ile büyüdüğünü söyleyen Bellona Genel Müdürü Mustafa Karamemiş, “2020 için planlar hazırdı. Türkiye genelinde 572 mağaza ile hedefe koşuyorduk. 2020 ilk çeyrekte büyüme paralelinde çalışmalar devam etti. Mayıs sonuna kadar ise sektör görebileceği dip seviyeyi gördü. Yeni normalle birlikte kapasitelerin 2,5 katı üzerinde sipariş akışı oldu. Buna bağlı olarak hammadde sıkıntıları oldu. Artan taleple stoklar üretimi karşılayamaz hale geldi. Geçmişte de sıkıntılar yaşandı, ancak böylesi bir durumla ilk kez karşı karşıya kaldık. Gelen talebi karşılamak için 18-19 haftadır hafta sonu mesaileriyle çalışmalarımız devam ediyor. Marka olarak yüzde 21 büyüme yakaladık. İnsanlar evde kalınca bazı ürünlerin konforsuz olduğunu fark etti. Bu da mobilyaya ilgiyi arttırdı. Ertelenen düğünlerin yapılmaya başlamasıyla mobilya alımı acil hale geldi. 2020 için gelen taleplerin bir kısmını hala karşılayabilmiş değiliz” diye konuştu.  

Sektörün büyüklüğü 12-13 milyar dolar’  

Mobilya sektöründe kayıt dışılık sorunu olduğuna dikkat çeken Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Ancak tam olarak bitmese de KDV indirimiyle sektör daha çok kayıt altına alınmış oldu” dedi.  

Ev mobilyası sektörünün 12-13 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten Doğan, “Mobilya sektöründe markalaşma çok yeterli değil. Burada birçok ölçek sıkıntısı yaşanıyor. Bu sorun aşılırsa büyüme daha hızlı olur” diye konuştu.  

Mobilya sektönde mağazaların AVMlerde çok az olduğunu kaydeden Doğan, şunları söyledi 

“Mobilyacılar daha çok cadde mağazalarında ve mobilya sitelerinde hizmet veriyor. Yani ağırlıklı olarak açık alanlardayız. Bu kapsamda haziran sonrasında satışlarımız çok ciddi arttı. Ürün yetiştirmekte zorlandık. Her gün sosyal medyadan bile mobilyalarını soranlar oldu. Ancak sektörümüzde          

e-ticaretin payı diğer alanlara göre çok fazla artmadı. Çünkü yapılan araştırmalar da gösteriyor ki tüketicilerin yüzde 70’i mobilyasını internetten almak istemiyor.” 

HABER : Semra ERDOĞDU & İstanbul

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.