enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Boraltan faciası, CHP’nin Türkiye tarihine geçmiş bir kara lekesidir”
00:07 Science dergisindeki Muhtemel ‘İstanbul’ depremine ilişkin uzmanlardan farklı açıklamalar peş peşe geldi…
00:07 Doç. Dr. Barış Semiz, “Pamukkale’nin Uşak’taki altın madeni faaliyetleriyle ilişkilendirilmesi gerçeği yansıtmıyor”
00:06 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “İzmir’in okullarında tuvaletlerde sabun var ama çeşmelerinde su akmıyor”
00:05 Devlet Bahçeli: Türk dili, milli varlığın korunmasına yönelik stratejik bir sorumluluktur
00:03 Trafikte düzeni bozana rekor cezalar yolda
00:03 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
00:01 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:00 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
09:59 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
07:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:59 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:52 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:48 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:43 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:35 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:11 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
07:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
07:17 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkez Bankası faiz kararı: Politika faizi 100 baz puanlık indirimle yüzde 18’e düşürüldü

Merkez Bankası faiz kararı: Politika faizi 100 baz puanlık indirimle yüzde 18’e düşürüldü
24.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19’dan yüzde 18’e indirdi. Böylece TCMB, Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlık döneminde ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu. Karar sonrası güne 8,63 seviyesinde başlayan Dolar/TL kuru bir ara 8,80’u aştı, daha sonra 8,73’e geriledi.

Mustafa Kemal AtatürkAnadolu Ajansı’nın beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu, TCMB’nin politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit bırakacağını tahmin etmişti. TCMB’nin düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi’nde de benzer sonuçlar vardı.

Bloomberg HT anketine göre ise sadece Uluslararası Finans Enstitüsü 50 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyordu.

Karar sonrası yapılan açıklamada, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizlerin değerlendirildiğini belirtildi.

Açıklamada, “Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir” denildi.

16 ay sonra ilk faiz indirimi

Bundan önceki son faiz indirimi 22 Mayıs 2020’deki Murat Uysal’ın başkanlık ettiği PPK’da alınmış, politika faizi yüzde 8,75’ten 8,25’e indirilmişti.

Sonraki süreçte ilk faiz artırım hamlesi ise 25 Eylül 2020’de gelmiş ve politika faizi yüzde 10,25’e yükseltilmişti.

Politika faizi Kasım 2020’de yüzde 15’e, Aralık 2020’de yüzde 17’ye çıkarılmıştı.

Mart ayında 200 baz puanlık artırım kararı ile faizin yüzde 19’a yükseltilmesi sonrası Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alınmıştı.

‘Çekirdek enflasyon’ vurgusu

Ağbal’ın yerine göreve atanan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu geçmişte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktisatçılar tarafından eleştirilen “Faiz neden, enflasyon sonuçtur” görüşüne paralel bir şekilde, faiz artışının enflasyonda da artışa yol açacağını savunmuş bir isim.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu

Şahap Kavcıoğlu, göreve gelmesi sonrası ise “Politika faizini güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz” demişti.

Ancak Kavcıoğlu’nun geçen ay yıllık enflasyonun yüzde 19,25’e yükselerek politika faizini aşması sonrası “Çekirdek enflasyonu esas alacağız” ifadelerini kullanması, Türkiye’de bazı ekonomistlerce faiz indirimi hazırlığının sinyali olarak yorumlanmıştı.

EK Kaynaklar * DHA

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.