enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Meclis’te Scooter’a isim arayışı

Meclis’te Scooter’a isim arayışı
17.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Elektrikli scooterlar hızla hayatımıza girince, ismine Türkçe karşılık bulma arayışları da başladı. Meclis’te scooterla ilgili yasa görüşülürken milletvekilleri arasında ilginç Türkçe isim diyalogları yaşandı.

Gönül DağıMeclis’te scooterlarla ilgili düzenleme görüşmelerinde ilk gündem maddesi aracın ismi oldu.

Komisyonda birçok yerli isim önerisi geldi. Hatta TDK’ya bile soruldu ancak tüm dünyada scooter olarak bilinen bu araç düzenlemeye de skuter olarak geçti.

Ortak Türkçe isimde anlaşılamadı

AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, “Açıkçası skuter olarak Türkçeye çevrilmesi en doğrusu olarak görünüyor” dedi.

TBMM İdare Amiri Ali Şahin de, “Türkçemizi de korumamız gerek ama sadece bir scooter kelimesinden yola çıkarak tartışma konusu yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ona bakarsanız bisikleti de sorgulamamız lazım bisiklet de Türkçe değil.” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise, konunun TDK’ya sorulması gerektiğini ve gelişigüzel her kelimenin kanunda yer alamayacağını söyledi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da, “Gençler arasında da biliniyor bence isim değişikliği aramaktan ziyade biz bu işe nasıl katkı verebiliriz diye bakmak gerekir diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Farklı öneriler gelse de ortak bir isimde görüş birliğine varılamadı. Elektrikli scooter, yasal düzenlemeye Türkçe okunuşu ile girdi..

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.