enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Meclis bugün olağanüstü toplanacak

Meclis bugün olağanüstü toplanacak
01.08.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Türkiye Büyük Millet Meclisi, bugünki olağanüstü toplantıya hazırlanıyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, CHP’nin talebi üzerine Genel Kurulu toplantıya çağırdı. AK Parti ve MHP toplantıya katılmayacak. 200 milletvekili salonda bulunursa sağlıkta şiddet görüşülecek.

CHP, 120 imzayla TBMM Başkanlığına başvurarak, TBMM Genel Kurulunun olağanüstü toplantıya çağrılmasını istemişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentopda başvuru uyarınca Genel Kurulu 1 Ağustos Pazartesi günü saat 15.00’te olağanüstü toplantıya çağırdı.

Olağanüstü toplantı için 200 milletvekili gerekiyor

Genel görüşme için 200 milletvekilinin Genel Kurul’da olması gerekiyor.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Olağanüstü toplantı çağrısına katılmayacağız. Yürüttüğümüz çözüm faaliyetlerinin siyasi istismar ve şov aracı haline getirilmesine müsaade etmeyeceğiz.

CHP ve İyi Parti’nin sandalye sayısı gerekli çoğunluğu sağlamaya yetmiyor

Milliyetçi Hareket Partisi, BBP ve HDP de olağanüstü toplantıya katılmayacak.

İYİ Parti ise toplantıya katılacağını duyurdu. Onlara 2 milletvekili bulunan Memleket Partisi ile 4 sandalyesi bulunan Türkiye İşçi Partisi destek verecek.

4 partinin toplam sandalye sayısı 177’ye ulaşıyor. Bu nedenle Meclis’in toplanması mümkün görünmüyor. CHP ise olağanüstü toplantı için umudunu koruyor.

AK Parti, o gün Meclis’te gereken çoğunluk sağlanırsa oturuma katılacak. Eğer 200 milletvekili salonda olmazsa toplantı yapılamadan genel kurul dağılacak.

TBMM Genel Kurulu 80’den sonra 46 kez olağanüstü toplantıya çağrıldı

TBMM Genel Kurulu, 1980’den sonra 17. Dönem’den bu yana toplam 46 kez olağanüstü toplantıya çağrıldı. 39 toplantı gerçekleştirilirken bir çağrı hakkında işlem yapılmadı, 3 çağrı reddedildi, 3 çağrı ise yeter sayı bulunamadığı için düştü.

İçtüzüğe göre, TBMM Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebiliyor. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç 7 gün içinde yerine getiriyor.

Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 200 milletvekilinin Genel Kurulda hazır bulunması gerekiyor.

Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşmüş oluyor. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, TBMM çalışmaların devamına karar vermediği takdirde tatile veya ara vermeye devam ediliyor.

Önceki olağanüstü toplantılar

TBMM, 17. Dönem’de 4, 18. Dönem’de 5, 19. Dönem’de 6, 20. Dönem’de 3, 21. Dönem’de 3, 22. Dönem’de 7, 23. Dönem’de 2, 24. Dönem 5, 25. Dönem 1, 26. Dönem’de 3 kez olağanüstü toplandı. 27. Dönem’de ise olağanüstü toplantı gerçekleştirilmedi.

Geçmişte olağanüstü toplantılar seçimler, bazı kanun tekliflerini görüşmenin yanı sıra Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergeler, bakanlar kurulu programının okunması ve güven oylaması, dış politikadaki olağanüstü gelişmeler, terör olayları, Anayasa değişikliği, TBMM’nin kuruluşunun yıl dönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt dışına asker göndermeye ilişkin tezkereler ile FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi gibi çeşitli konularda yapıldı.

Ayrıca 1990’da hac mevsimi sırasında meydana gelen ve yüzlerce vatandaşın vefat ettiği olaylar, 1996’da Başbakan Mesut Yılmaz hakkında verilen gensoru önergesinin görüşülmesi için olağanüstü toplantı yapıldı.

Genel Kurul, 2001’de Anayasa değişikliği, 2005 ve 2012’te terör olayları konusunda genel görüşme talebi, 2006’da Avrupa Birliğine katılım sürecinde açıklanan 9. Uyum Paketi olarak çıkarılması düşünülen kanun teklifi, 2014’te Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla ant içme töreni için olağanüstü toplandı.

TBMM Genel Kurulu, son olağanüstü toplantısını 2017’de Irak ve Suriye tezkeresinin süresinin uzatılması için gerçekleştirdi.

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.