enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Marmara’da tsunami hazırlığı: Gözlem noktaları

Marmara’da tsunami hazırlığı: Gözlem noktaları
17.06.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İstanbul’un ilk deprem-tsunami gözlem istasyonu açıldı. Amaç, tsunamide 5 ila 7 dakikada uyarı mesajını topluma vermek. Peki, bu kurulan erken uyarı sistemi, tsunaminin etkilerini azaltmada tek başına yeterli mi?

Gözlem istasyonu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Büyükçekmece Belediyesi iş birliğiyle Büyükçekmece Marina Yat Limanı’nda kuruldu. Pazartesi günü yapılan açılışta konuşan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yakın zamanda istasyonun farklı sensörlerle zenginleştirileceğini söyledi.

Marmara’da büyük bir deprem ve bununla birlikte tsunami tartışmaları uzun süredir devam ediyor. Bu nedenle Kandilli Rasathanesi’nin kurduğu istasyon büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Özener, Anadolu yakasında Tuzla’da ve Tekirdağ-Kumbağ’da da birer gözlem istasyonu kurduklarını kaydetti.

Peki, tsunamiyi tespit etmek etkilerini azaltmada tek başına yeterli olacak mı? DW Türkçe’ye konuşan deprem uzmanları, kurulan istasyonun önemli olduğunu ancak tek başına yeterli olmayacağını, hem yöneticilerin hem de vatandaşların sorumluluk alması gerektiğini söylüyor.

Marmara’da tsunami riski var mı?

Deprem uzmanları, Marmara bölgesi için uzun zamandır 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olabileceğini vurguluyor. Bu da beraberinde “İstanbul’da tsunami olur mu?” sorusunu akıllara getiriyor.

DW Türkçe’ye konuşan uzmanlar, Marmara’da deprem ya da deniz içerisinde derinliği bin 100 metre civarındaki çukurlarda oluşabilecek heyelanlar nedeniyle tsunami riskinin olduğunu belirtiyor.

Kocaeli Üniversitesi’nden deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, “çukurların etrafında biriken kum, çakıl gibi malzemelerin deprem nedeniyle heyelan oluşturması durumunda tsunaminin olabileceğini” ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından hazırlatılan “İstanbul İli Marmara Kıyıları Tsunami Modelleme, Hasar Görebilirlik ve Tehlike Analizi Güncelleme Projesi Raporu” da tsunami riskinin varlığına dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy

Prof. Dr. Şükrü Ersoy

Raporda, “İstanbul için tsunaminin kıyılara gelme zamanı 5-10 dakika arasında” ve “depremin merkezine bağlı olarak bu süre 20 dakikalara kadar da çıkabilir” deniyor. İBB raporunda tsunami oluşması durumunda Marmara Denizi’nde etkili olma süresinin “90 ila 120 dakika” olduğu belirtiliyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara’da oluşabilecek bir tsunaminin kıyıdan itibaren “50-100 metre içeri girmesiyle bile kıyıda ciddi hasarlar verebileceğine” dikkat çekti.

Tsunami izleme istasyonu nasıl çalışacak?

İstasyonun açılışında konuşan Prof. Dr. Özener, istasyon içinde hem sismik deprem gözlemlerinin hem meteorolojik gözlemlerin hem de deniz seviyesi gözlemlerinin yapılabileceği bilgisini paylaştı. Bir sonraki adımda istasyona kurulacak GPS istasyonu ile yer kabuğu hareketlerini de anlık olarak takip edeceklerini belirten Özener, istasyonun açılışının “deprem zararlarını azaltma konusunda yapılan çalışmalar için önemli bir adım” olduğunu söyledi.

Marmara Bölgesi’nde risk azaltma çalışmaları kapsamında kurulan istasyon, içerisindeki sensörler sayesinde, su seviyesindeki değişikliği ölçerek deprem sonrası oluşabilecek bir tsunamide erken uyarı bilgisi sağlayacak. Meteorolojik ölçümlerin de yapılabileceği istasyonla bölgedeki çiftçilerin tarımsal faaliyetlerine de katkı sağlanması planlanıyor.

“Afete hazırlığın toplumsal olarak yapılması gerekir”

Türkiye’nin birçok noktasında tsunami tehlikesinin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, vatandaşların deprem kadar tsunami konusunda da yeteri kadar bilinçli olmadığını aktarıyor.

DW Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Barış, “erken uyarı sisteminin yasal yetkilileri uyarması açısından yeterli” olduğunu ancak “halka dönük farklı eylemler olması” gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Şerif Barış

Prof. Dr. Şerif Barış

“Kıyıdaki kentlere sadece depreme hazırlık bilgileri değil, aynı zamanda tsunamiye hazırlık bilgileri, tsunami sırasında ve sonrasında nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitim verilmesi gerektiğini” vurgulayan Barış, “vatandaşların kıyılardan ‘tsunami kaçış yolları’ gibi yükseklere çıkabilecekleri yolların da belirlenmesi” gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Barış, “Afete hazırlığın toplumsal olarak yapılmasının” altını çizdi; “Türkiye’de mesela şu an İstanbul’da erken uyarı sistemi var. Bursa ili için AFAD ile beraber ben ve ekibim deprem erken uyarı sistemini kuruyoruz ama deprem tehlikesi Türkiye’nin neredeyse yüzde 90’ında birinci öncelikli. Dolayısıyla bu erken uyarı sistemlerinin mutlaka Türkiye’nin diğer deprem tehlikesi yüksek, tsunami tehlikesi yüksek illerinde de mutlaka kurulması lazım” dedi.

HABER : Adnan Ağaç & İstanbul

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Haziran  2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.