enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:52 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:02 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:51 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:21 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:21 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
00:20 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
00:14 Hollanda’da 17 Nisan’da başlayacak sergide, Osmanlı’nın diplomatik ağırlığını hatırlatan figürler izlenecek…
00:13 Bloomberg yazdı: Türkiye, petrol ve uzay istasyonuyla Afrika açılımını hızlandırıyor”
00:12 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Kaç Yıl Sürdü?
00:09 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:06 Nakit Varken Batmak: Şirketleri Sessizce Çökerten Finansal Yanılgı
00:04 Hürmüz kapanırsa ne olur? Küresel enerji hattı tehlikede
00:03 Ateş Çemberinde Akıl Arayışı
09:53 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:29 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
07:07 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin

Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin
05.10.2024
A+
A-

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in saldırıları sonrasında Lübnan’da bulunan Türkler için tahliye planları hazırlandığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, olası tahliyeye dahil edilmek isteyenler için Koordinasyon ve Destek Merkezi kurulduğu vurgulandı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

VOA’dan Gazeteci* Onur ERDOĞAN’ın haberi:

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Lübnan’daki güvenlik durumunun daha da kötüye gitmesi ihtimali bulunmaktadır. Bu çerçevede, Lübnan’daki vatandaşlarımızla alakalı planlamalar ilgili kurumlarımızla eş güdüm halinde yapılmış ve vatandaşlarımızın deniz veya hava yoluyla tahliye edilmesi için alternatif planlar hazırlanmıştır.”

Süreci yürütmek üzere “Dışişleri Bakanlığı Koordinasyon ve Destek Merkezi” tesis edildiği belirtilen açıklamada, “Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Başkanlığı görevlilerinden müteşekkil bir heyet halen sahadaki çalışmalarını sürdürmektedir. Olası tahliyeye dahil edilmek amacıyla kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın başvuruları, 24 saat görev yapan Konsolosluk Çağrı Merkezimiz (+90 312 292 29 29) aracılığıyla toplanmaktadır” denildi.

İsrail saldırılarının ardından Lübnan’dan ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin oldu.
İsrail saldırılarının ardından Lübnan’dan ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin oldu.

“Diğer ülke vatandaşlarının tahliyesine ilişkin esaslar da belirlendi”

Açıklamada şöyle devam edildi:

“Lübnan’da bulunan vatandaşlarımızın, muhtemel tahliye kararına ilişkin olarak Bakanlığımızın ve Beyrut Büyükelçiliğimizin duyurularını yakından takip etmeleri önem arz etmektedir. Diğer ülke vatandaşlarının ülkemiz üzerinden tahliyesine ilişkin esaslar da belirlenmiş olup, şu ana kadar destek talep etmiş olan 20’ye yakın ülkeyle beraber gerekli hazırlıklar sürdürülmektedir.”

VOA Türkçe’ye bilgi veren diplomatik kaynaklar, olası bir tahliye operasyonu için askeri kargo uçakları ve gemilerin hazır bekletildiğini söyledi.

İlk duraklardan biri Mersin

İsrail saldırılarının ardından Lübnan’dan ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin oldu.

Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin

Silifke ilçesinde bulunan Taşucu Limanı’ndan Lübnan’a karşılıklı seferler düzenleyen Med Star firmasının müdürü Ali Turur, VOA Türkçe’ye konuyla ilgili bilgi verdi.

Turur, saldırılardan sonra şu ana kadar iki ayrı seferde toplam 626 kişinin Taşucu’na ulaştığını söyledi. Gelenlerin arasında Lübnanlılar’la birlikte ABD, Kanada, İsviçre, Hollanda, Almanya, Çin, Fransa, Rusya, Belarus ve Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşları da bulunuyor. Bu kişiler farklı illerdeki havaalanlarına dağıtılarak Türkiye’den ayrılıyor. Lübnan’dan bir sonraki seferin Perşembe günü yapılması planlanıyor.

“Öncelik kendi vatandaşlarımız”

VOA Türkçe’ye bilgi veren diplomatik kaynaklar, imkânı olan ülkelerin gerektiğinde kendi hava ve deniz araçlarıyla tahliye yapabilmek için Türkiye’deki liman ve havaalanlarıyla Türk hava sahasını kullanmak amacıyla Ankara’yla temasa geçtiklerini söyledi.

Daha az imkâna sahip ülkelerse Türkiye’nin düzenleyeceği olası tahliye planlarına dahil olmak istiyor. Diplomatik kaynaklar, böylesi bir durumda önceliğin Türk vatandaşları olduğunu vurguluyor.

Diplomatik kaynaklara göre Lübnan’da konsolosluğa kayıtlı yaklaşık 14 bin Türk vatandaşı var.

Onur Erdoğan: Freelance Journalist Profile

Gazeteci* Onur ERDOĞAN, VOA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.