enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:31 Daha temiz bir çevre için ortak mücadele; İzmit Körfez’i deniz dibi araç lastiğinden temizlendi
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:13 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan “Ramazan ayı özümüze dönüşün vaktidir”
00:12 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:11 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:10 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah Kahvesi’nde I Orada Neler Oluyor!
00:09 KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
00:08 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
00:06 Yaşam Memnuniyeti Anketi’ne göre, Türkiye’de yaşayanların yüzde 53,3 mutlu olduğunu beyan etti…
00:05 Yağışlar ve belirsizlik arttı. İklim Riskleri azalmadı
00:04 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Enflasyon düşmeye devam edecek”
00:03 İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM’de düzenlenen “Valiler Buluşması Programı”na katıldı…
00:02 Kayserispor Rusya’da gündem
00:01 Ekrem İmamoğlu ile Hüseyin Gün, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ hakkında “Siyasal casusluk” iddianamesi kabul edildi
00:56 AB-Hindistan Ticari Anlaşması ve Türkiye’nin Gümrük Birliği Çıkmazı
00:56 Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi; Kocaeli’nin tarihine ışık tutacak
00:51 8 ülkeden katil, soykırımcı, soyu ispatlanmamış İsrail’e sert tepki: Uluslararası hukuka aykırı
00:43 İtalya, Trump’ın ‘Barış Kurulu’ toplantısına gözlemci olarak katılacak
00:41 Türkiye’de mutlu olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 53,3’e yükseldi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin

Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin
05.10.2024
A+
A-

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in saldırıları sonrasında Lübnan’da bulunan Türkler için tahliye planları hazırlandığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, olası tahliyeye dahil edilmek isteyenler için Koordinasyon ve Destek Merkezi kurulduğu vurgulandı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

VOA’dan Gazeteci* Onur ERDOĞAN’ın haberi:

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Lübnan’daki güvenlik durumunun daha da kötüye gitmesi ihtimali bulunmaktadır. Bu çerçevede, Lübnan’daki vatandaşlarımızla alakalı planlamalar ilgili kurumlarımızla eş güdüm halinde yapılmış ve vatandaşlarımızın deniz veya hava yoluyla tahliye edilmesi için alternatif planlar hazırlanmıştır.”

Süreci yürütmek üzere “Dışişleri Bakanlığı Koordinasyon ve Destek Merkezi” tesis edildiği belirtilen açıklamada, “Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Başkanlığı görevlilerinden müteşekkil bir heyet halen sahadaki çalışmalarını sürdürmektedir. Olası tahliyeye dahil edilmek amacıyla kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın başvuruları, 24 saat görev yapan Konsolosluk Çağrı Merkezimiz (+90 312 292 29 29) aracılığıyla toplanmaktadır” denildi.

İsrail saldırılarının ardından Lübnan’dan ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin oldu.
İsrail saldırılarının ardından Lübnan’dan ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin oldu.

“Diğer ülke vatandaşlarının tahliyesine ilişkin esaslar da belirlendi”

Açıklamada şöyle devam edildi:

“Lübnan’da bulunan vatandaşlarımızın, muhtemel tahliye kararına ilişkin olarak Bakanlığımızın ve Beyrut Büyükelçiliğimizin duyurularını yakından takip etmeleri önem arz etmektedir. Diğer ülke vatandaşlarının ülkemiz üzerinden tahliyesine ilişkin esaslar da belirlenmiş olup, şu ana kadar destek talep etmiş olan 20’ye yakın ülkeyle beraber gerekli hazırlıklar sürdürülmektedir.”

VOA Türkçe’ye bilgi veren diplomatik kaynaklar, olası bir tahliye operasyonu için askeri kargo uçakları ve gemilerin hazır bekletildiğini söyledi.

İlk duraklardan biri Mersin

İsrail saldırılarının ardından Lübnan’dan ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin oldu.

Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin

Silifke ilçesinde bulunan Taşucu Limanı’ndan Lübnan’a karşılıklı seferler düzenleyen Med Star firmasının müdürü Ali Turur, VOA Türkçe’ye konuyla ilgili bilgi verdi.

Turur, saldırılardan sonra şu ana kadar iki ayrı seferde toplam 626 kişinin Taşucu’na ulaştığını söyledi. Gelenlerin arasında Lübnanlılar’la birlikte ABD, Kanada, İsviçre, Hollanda, Almanya, Çin, Fransa, Rusya, Belarus ve Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşları da bulunuyor. Bu kişiler farklı illerdeki havaalanlarına dağıtılarak Türkiye’den ayrılıyor. Lübnan’dan bir sonraki seferin Perşembe günü yapılması planlanıyor.

“Öncelik kendi vatandaşlarımız”

VOA Türkçe’ye bilgi veren diplomatik kaynaklar, imkânı olan ülkelerin gerektiğinde kendi hava ve deniz araçlarıyla tahliye yapabilmek için Türkiye’deki liman ve havaalanlarıyla Türk hava sahasını kullanmak amacıyla Ankara’yla temasa geçtiklerini söyledi.

Daha az imkâna sahip ülkelerse Türkiye’nin düzenleyeceği olası tahliye planlarına dahil olmak istiyor. Diplomatik kaynaklar, böylesi bir durumda önceliğin Türk vatandaşları olduğunu vurguluyor.

Diplomatik kaynaklara göre Lübnan’da konsolosluğa kayıtlı yaklaşık 14 bin Türk vatandaşı var.

Onur Erdoğan: Freelance Journalist Profile

Gazeteci* Onur ERDOĞAN, VOA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.