enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Londra’da Türkiye Göçmeni Uber Sürücüleri Eylem Yaptı

Londra’da Türkiye Göçmeni Uber Sürücüleri Eylem Yaptı
29.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Mobil uygulama üzerinden sürücülük ve taşımacılık hizmeti sunan Uber, Londra’daki genel müdürlük binası önünde protesto edildi. Davullu zurnalı eylemde çoğunluğu Türkiye’den göçmenlerin oluşturduğu şoförler, çeşitli haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle 24 saatlik grev ilan etti. 

Mustafa Kemal Atatürk

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ye dayandırdığı Barış Çimen’in haberine göre, grev çağrısı kapsamında çalışanlardan uygulamayı kapalı tutmaları, kullanıcılardan da bir gün boyunca Uber’den hizmet almamaları istendi.

VOA Türkçe’nin Facebook üzerinden canlı yayınında konuşan şoförler özlük haklarının ödenmediğini, yüksek mahkemenin kararına rağmen bekleme süresi ücreti alacaklarının görmezden gelindiğini söyledi.

Uzun yıllardır bu işle geçimini sağlayan Cem Ortakçı, Uber’in kendilerine ödediği pay ile müşterinin cebinden çıkan para arasında anlaşma dışı bir ihlal olduğu yönünde “tüm şoförler arasında ortak bir şüphenin bulunduğunu” belirtti.

Müşterinin ödediği rakamı paylaşmada şeffaf davranmadığını iddia ettikleri Uber’in, böylece haksız kazanç sağladığı şüphelerini güçlendirdiğini öne süren şoförler, arkadaşlarının ellerinde samimi müşterilerilerinden aldıkları ekran görüntüleri olmasına rağmen işlerini kaybetme korkusuyla bunu ortaya koyamamaktan şikayet etti.

15 yıldır İngiltere’de yaşadığını ve 10 yıldır Uber’e bağlı olarak haftada 1000 sterlin civarı kazançla geçinmeye çalıştığını söyleyen Uğur Varol, Uygulama Şoförleri ve Taşımacıları Birliği, kısa adıyla ‘ADCU’ adı altında kurulan sendika sayesinde Uber’den haklarını almaya kararlı olduklarını belirtti.

Şoförlerin ortak şikayetleri

Şöförlerin ortak şikayetleri arasında, Uber’in düşük ücret uyguladığı, normal statüde çalışan gibi davranacağını açıkladığı halde diğer çalışanlara ödenen emeklilik, ücretli izin gibi yasal ödemelerin yapılmadığı hususu da var.

Sendikaya göre İngiltere’de 70 bin Uber çalışanı bulunuyor ve sadece yüksek mahkeme kararıyla kazandıkları ancak kendilerine hala ödenmeyen pay, normal kazançlarının yüzde 40’ına erişmiş durumda.

Uber geçen Mart ayında yaptığı açıklamada, 70 bin sürücünün işçi olarak kabul edileceklerini ve en azından asgari ücret kazanacaklarını, tatil için de ücretli izin alabileceklerini açıklamıştı.

Uber açıklamasında saati ortalama 17 Sterlin kazançla İngiltere’de en iyi şartlarla hizmet sunduklarını belirtmiş ancak geleneksel taksicilerden piyasayı düşürdüğü yönünde eleştiriler almıştı.

Protestoya katılan sürücüler, Uber’i, “madem haklarımızı adil ödüyor, o halde nasıl oldu da bir anda dünyanın bir numaralı şirketleri arasına yükseldi” diyerek sorguladı.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.