enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Libya’da yeni gerginlik: Merkez Bankası

Libya’da yeni gerginlik: Merkez Bankası
24.09.2024
A+
A-

Libya’nın doğusu ve batısındaki taraflar arasında siyasi gerginliği tırmandıran Merkez Bankası krizi gözlerin yeniden bu ülkeye çevrilmesine neden oldu. Peki, petrol ve doğalgaz zengini ülkede neler oluyor? Detaylar haberimizde.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Geçtiğimiz yıllarda büyük bir iç savaş yaşayan Afrika’nın petrol zengini ülkesi Libya, çözülemeyen sorunlar nedeniyle yeni bir çatışmanın eşiğinde.

Dünya kamuoyu ülkede yeniden artan gerilimi Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonunun (UNSMIL), ülkede olası bir savaş konusunda uyarıda bulunan bir bildirisiyle duydu.

Ülkedeki uzlaşma çabalarına arabuluculuk eden Misyon, “Libya’nın çeşitli bölgelerinde, özellikle güney ve batı bölgelerinde son zamanlarda güçlerin seferber edilmesinin” bölünmüş ülkede çatışmalara yol açabileceğini belirtti.

Aynı gün ayrı bir açıklamada, Avrupa Birliği Libya Delegasyonu, “özellikle güneybatı bölgesinde” (Cezayir, Tunus ve Libya ile sınır üçgeni) “son zamanlardaki askeri seferberlik ve hareketlerden” “ endişeli ” olduğunu belirtti.

UNSMIL ve AB’nin endişelerine neden olan şey, ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter kontrolündeki Libya Ulusal Ordusu’nun (LNA) Bingazi’den Cezayir sınırına yakın güneybatı bölgelerinde pozisyon almasıydı.

Ülkede daha önce yaşanan deneyimleri göz önüne alan BM ve Avrupalılar bu adımı Trablus’a saldırmak için muhtemel hazırlıkların bir parçası olarak yorumladı. Zira 2019’da Hafter’in güçleri başkenti ele geçirmek için başarısız olan ve 13 ay süren saldırılardan önce de aynısını yapmıştı. Peki, gerçekte olan ne?

Libya'nın Ras Lanuf petrol ve doğal gaz tesisleri. Fotoğraf: Reuters
[Libya’nın Ras Lanuf petrol ve doğal gaz tesisleri. Fotoğraf: Reuters]

Ülkedeki gerilim neden arttı?

Olaylar, Libya’nın doğusundaki hükümetin Başbakanı Usame Hammad’ın 12 Ağustos’ta Mısır tarafından “resmi” kabulüyle başladı. Başkent Trablus’taki meşru hükümet bu kabule tepki gösterdi ve Libyalı taraflar arasında polemik yaşandı.

Bunun ardından doğudaki Temsilciler Meclisi, Trablus’taki Abdulhamid Dibeybe Başbakanlığındaki hükümetten güven oyunu çektiğini ve Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi’den “başkomutanlık sıfatını aldığını” duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından meşru hükümet olarak kabul edilen Trablus’taki Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) bu karara tepki göstererek, doğudaki Temsilciler Meclisi’ni “yetkilerini aşmakla” suçladı.

Trablus’taki Libya Başkanlık Konseyi de 22 Ağustos 2024’te ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi’nin desteklediği Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir’i görevden aldı.

Buna tepki gösteren ülkenin doğusundaki hükümet, kontrolü altındaki bütün petrol sahalarında üretimi durdurduğunu açıkladı. Bu durum petrol zengini ülkede tartışmalara neden oldu. Dünya piyasaları da bu duruma tepki verdi ve petrol fiyatında artış yaşandı.

Tartışmaların odağındaki kurum: Libya Merkez Bankası

Petrol ve doğalgaz zengini ülke Libya’da merkez bankası, satılan petrol gelirlerinin toplandığı yer. Banka, Libya’nın muazzam petrol zenginliğini elinde tutmanın yanı sıra, her iki hükümetten memur ve askerlerin maaşlarını da ödüyor. Ülkenin gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaç maddeleri ithalatının büyük bölümünün Libya Merkez Bankası tarafından karşılanıyor.

Bu nedenle Libya’da üzerinde anlaşılan nadir konulardan biri Merkez Bankası’ydı. Öyle ki, birçok kurumun doğu bölgesinde muadili olmasına rağmen Merkez Bankası’nın yoktu.

Temsilciler Meclisi ile yaşanan gerilim üzerine, Başkanlık Konseyi Temsilciler Meclisinin desteklediği ve UBH ile anlaşmazlık yaşayan Sıddık el-Kebir başkanlığındaki Merkez Bankası yönetiminin değiştirilmesine karar verdi.

Sıddık el-Kebir ise, banka mevduatlarına ait erişim kodlarını da beraberinde götürdüğünü ve bankayı uluslararası finans ağlarından soyutladığını iddia ederek ülkeden kaçtı.

Böylece Libya siyasi gündeminde yeni doğan Merkez Bankası krizi ülkenin doğusu ve batısı arasındaki siyasi bölünmüşlüğün merkezine oturmuş oldu.

Libya'da yeni gerginlik: Merkez Bankası

Petrol sahaları neden kapatıldı?

Merkez Bankası krizi, Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisi’nin atadığı Hammad hükümetinin aldığı bir kararla, petrol ve ekonomi sahasına taşındı.

Libya’nın doğusundaki hükümetin Başbakanı Hammad, Başkanlık Konseyi tarafından görevlendirilen yeni Merkez Bankası yönetiminin, Trablus’taki Merkez Bankası’na “baskın” düzenlediğini ileri sürerek, “Başkanlık Konseyi’nin ülkedeki en önemli finans kurumunu yasa dışı şekilde kontrol etmeyi amaçladığını” iddia etti.

Hammad, Merkez Bankası’na “müdahalenin, devletin tüm mali işlemlerinin tamamen durmasına yol açtığını” savunarak, yaşananlar nedeniyle tüm petrol sahaları, limanlar ve kurumlarda “mücbir sebep” ilan ettiğini ve bir sonraki duyuruya kadar petrol üretim ve ihracatının durdurulması kararı aldığını açıkladı.

Halihazırda ülkenin petrol ihracatı yeni bir dip seviyeye gördü, maaşların ne zaman ödeneceği hala belirsiz ve yaklaşık altı milyon Libyalının günlük hayatı karmaşa içinde.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.