enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:41 İşgalci İsrail’in saldırıları, Filistinlilerin yalnızca yaşama hakkını değil, ölümden sonraki onurunu da hedef alıyor…
07:38 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
07:38 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
07:34 Kerkük Kimin?
07:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
07:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
07:28 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
07:28 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
07:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü TÜHA’ya anlattı…
07:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
07:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
07:01 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
03:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
02:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası bugün oynanacak maçlarla başlayacak.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

LeMan’ın kâğıt krizi: Yayıncılıkta selüloz sıkıntısı

LeMan’ın kâğıt krizi: Yayıncılıkta selüloz sıkıntısı
27.02.2022
A+
A-

İSTANBUL – TÜHA HABER / Kâğıt krizinin yayıncılık sektörüne yansımaları devam ediyor. LeMan Dergisi’nin “Kâğıt bulamıyoruz” tweeti ile sorunun ulaştığı boyut, bir kez daha tartışma konusu oldu.

Yayıncılık sektöründe kâğıt krizi sürüyor. Yayıncılar kurdaki artış ve tedarik sorunu nedeniyle ithal edilen kâğıda erişim sağlamakta zorlanmaya devam ediyor. LeMan Dergisi’nin Twitter hesabından “Belki önümüzdeki hafta çıkamayacağız. Kâğıt bulamıyoruz” paylaşımı, kâğıt sorununu tekrardan gündeme getirdi.

DW Türkçe’ye konuşan LeMan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün, söz konusu paylaşımı okurları bilgilendirmek amacıyla yaptıklarını, beklediklerinden fazla tepki aldıklarını söyledi. Akgün, yaşadıkları sorununun kaynağını “Biz stoklu çalışıyoruz ama uzun süredir tedarik sorunu yaşıyoruz. Bu sorun hem Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlardan kaynaklanıyor hem de global bir sorun. Tedarik zincirinde bir kırılma var. Selüloz fiyatları inanılmaz arttı” diye anlattı.

Tedarik sorununa kur baskısı da eklenince kâğıt temininde zorlandıklarını dile getiren Akgün, “Türkiye’de onlarca yıldır çıkan süreli yayınlar bile çok zorlanıyor. Bu durumu bir drama dönüştürmeden nasıl çözüme kavuşturacağımız konusunda ortada çok fazla soru var. Şu an Türkiye’de süreli yayın yapmak, birtakım yandaş yayınlar gibi beslenmiyorsanız neredeyse imkânsız hale geliyor” diye konuştu.

LeMan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün
LeMan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün

“Selülöz sıkıntısı yaşanıyor”

Pandemi, kâğıt üretimini doğrudan olumsuz yönde etkiledi. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de dünya genelinde kâğıt üretimi konusunda sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Kocaktürk, Çin’deki fabrikaların üretimi durdurmalarıyla beraber dünyanın ciddi bir selüloz sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen sene ortalama fiyatı en fazla artan ürün yüzde 168 ile kâğıt oldu. Kocatürk, geçen sene 650 dolar olan bir ton birinci hamur kâğıt fiyatının bugün 1.350-1.400 dolara çıktığını dile getirdi. Kocatürk, “Finansal kaynakları olanlar kağıtlarını peşin alıp üretimlerini peşin yapıyorlar. Ama yayıncılık sektörü biraz vadeli çalışan bir sektördür. Bugün kağıdı euro ya da dolar olarak parasını öderseniz alabileceğiniz bir noktaya geldik” diye sözlerini sürdürdü.

Kağıtta dışa bağımlılık

Türkiye, ilk kâğıt fabrikası SEKA İzmit İşletmesi’nin özelleştirme kapsamına alınmasının ardından 2005 yılında kapatılmasıyla kâğıtta yurtdışına bağımlı hale gelmişti.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk

Kenan Kocatürk, Avrupa Birliği dışında ithal edilen kağıtlara devletin gümrüklerde yüzde 10 vergi uyguladığını dile getirerek bu durumun yansımasını “Bu vergi rekabeti de ortadan kaldırıyor. Uzakdoğu, Kanada ya da başka ülkelerden daha ucuz gelebilecek kağıtlar rekabet edemiyor. Bunu bilen Avrupa Birliği’ndeki üreticiler de daha rahat fiyat belirliyor” şeklinde aktardı.

Kocatürk’e göre kâğıt sorunu Haziran ayına kadar sürebilir. Sadece kâğıt değil, ithal edilen boya, tutkal gibi malzemeler dolayısıyla artış gösteren matbaa maliyetleri de yayıncıların belini büküyor. Türkiye Yayıncılar Birliği, olası çözümler için hükümetle görüşmelere devam ediyor. Yayıncılık sektörü, kitap ile kâğıtta katma değer vergisini kaldırılması ve Türkiye’deki kâğıt endüstrisinin tekrar kurulmasını talep ediyor.

HABER : Burcu Karakaş (DW)

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.