enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında güvenlik toplantısı yapıldı
00:17 Kadın A Millî Takımımız Tarihi Ukrayna Maçına Hazır
00:12 Türkiye’nin BRICS’e üyeliğinin Hindistan tarafından engellendiği iddiasına ilişkin açıklama
00:10 Mehmetçik, teröristlerin inlerine giriyor
00:09 TBMM Genel Kurulu’nda TUSAŞ’a Yönelik Terör Saldırısı’na ilişkin Meclis Başkanlığı Tezkeresi kabul edildi
00:08 Orta Afrika Cumhuriyet Tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi
00:08 Türk dünyasından İpek Yolu Projesi: Detaylar ilk kez TRT Haber’de
00:07 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Beraberindekiler, SAHA EXPO’daki Stantları Ziyaret Etti
00:06 Millî Savunma Bakanlığında Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
00:06 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüştü
00:05 Türk-Amerikan İlişkilerinde Gülen’in Sonu
00:04 Gıdaya sürekli ve yeterli miktarda ulaşmak insani hak…
00:03 İstihbaratımız İsrail’in Her Adımını İzliyor
00:02 Çukurova Sanayi ve İş Dünyası (Çukurova Sifed), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi
00:57 TUSAŞ’taki terör saldırısında şehitlerin kimlikleri belli oldu
00:38 Bakan Fidan: Terör unsurlarıyla ve onları besleyen güçlerle mücadelemizi sürdüreceğiz
00:18 Suriye ve Irak’ta PKK hedefleri vuruluyor
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile telefonda görüştü
00:12 TBMM Genel Kurulu’nda ‘TUSAŞ’ saldırısına tepki
00:11 Norovirüs aşısı için ilk denemeler başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) Haberler!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) Haberler!
01.06.2024
A+
A-

TÜHA Haber Yayın Koordinatörü Gazeteci Veysel KAVRAYAN, KKCT’de hafta içinde öne çıkan Gündem’in haberlerini “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) Haberler!” ini sizin için derledi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Gazeteci Veysel KAVRAYAN’ın KKCT’de hafta içinde öne çıkan Gündem’in haberlerini aktardı.

*** Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Melbourne ziyareti kapsamında, Victoria Parlamentosu Milletvekili Adem Somyürek ile Victoria Parlamentosunda görüştü. 

Görüşmede, KKTC-Avustralya ikili ilişkileri, Kıbrıs meselesi ve iki ülke arasında ekonomik ve seyahat hizmetlerinin nasıl iyileştirilebileceği konuları ele alındı.

Kıbrıslı Türklerin Avustralya’daki 80’inci yılında kültür ve geleneklerini yaşatmak için festival, etkinlikler ve bir dizi temas gerçekleştirmek amacıyla Avustralya’da bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar,  Avustralya’ya tarihi bir ziyarette bulunduğunu, ülkede yaşayan Kıbrıs Türklerinin elde ettiği başarı ve kazanımlarından gurur duyduğunu, çok kültürlü Avustralya’nın sosyal dokusu bakımından kültürel zenginlik kazandırdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs meselesinin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statümüzün kabulü temelinde çözümü için yeni bir vizyon ortaya koyduklarını  belirtti.

Somyürek, Aralık 2018 ile 2020 arasında Yerel Yönetim Bakanı ve  Küçük İşletme Bakanı olarak görev yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar’a görüşmede, Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal ve Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser eşlik etti.

***  Avustralya temaslarını tamamlayarak, ülkeye dönen KKTC  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı, Ercan Havalimanında Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ile İçişleri Bakanı Dursun Oğuz karşıladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, burada düzenlediği basın toplantısında, Avustralya temaslarını değerlendirirken; orada yaşayan vatandaşlarla kucaklaştığı, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız ambargolar ile yeni siyaseti anlatma fırsatı bulduğu başarılı bir ziyaret olduğunu söyledi.

Avustralya’da yaşayan on binleri bulan, dört kuşağa ulaşan vatandaşların vatan özlemini yakından gördüğünü ve 14 bin kilometre uzaktaki vatandaşlarıyla kucaklaşmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, yıllar önce ülkesinden EOKA saldırıları ve diğer nedenlerle Avustralya’ya giden vatandaşların oradaki başarılarını, şirketler kurmalarını gördüklerini kaydetti.

Şimdi tek yürek içinde mücadeleyi sürdüreceklerini, KKTC’nin her yerde temsil edilmesi, güçlenmesi adına çalışmaları devam ettireceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı olarak Avustralya’ya yaptığı ziyaretinin Güney’de rahatsızlık yarattığını, Avustralya’da iki devletli çözümden bahsetmesinden dolayı rahatsızlık verdiğini belirtti.

*** Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Melbourne Sunshine Camisi’nde düzenlenen “Kıbrıslı Türklerle Buluşma: Kıbrıslı Türklerin Avustralya’ya Gelişinin 80. Yıl dönümünü Anma” etkinliğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Melbourne’da yaşayan Kıbrıslı Türklere sıcak selamlarını ileterek başladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Melbourne Fahri Temsilcisi Hasan Sayar’a ve tüm sivil örgütlere, yetkililere ve üyelere, toplantıyı onuruna düzenleyip katıldıkları ve kendisini Avustralya’ya davet ettikleri için Melbourne’daki Kıbrıs Türklerine teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türk halkıyla birlikte olmak üzere Avustralya’ya ilk ziyaret için davetiniz, 2020 yılında seçildiğimden kısa bir süre sonra yapılmıştı. Size verdiğim sözü tuttum. Ve ben de sizleri kucaklamak ve Kıbrıslı Türklerin Avustralya’ya gelişinin 80. yıl dönümünü kutladığınız bu önemli günde, buradaki varlığınızı ve başarılarınızı kutlamak için buradayım” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Ülkeyi ziyaret eden ilk KKTC Cumhurbaşkanı sıfatıyla Avustralya’yı ziyaret etmekten büyük bir gurur duyuyor ve buradan, aralarında Osman Şaban, Halil Osman, Hasan Aziz ve Mustafa Mehmet Nazım’ın da bulunduğu, Avustralya’ya yaklaşık 80 yıl önce yerleşen ilk Kıbrıslı Türkleri anmak istiyorum” dedi.

*** Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Lefkoşa Bölge Müdürlüğü’nde Sivil Savunma Halk Örgütü mükellefi olarak görev yapan ve yaş haddinden dolayı görev süresi bitenlere plaket takdiminin yapıldığı terhis törenine katıldı.

Lefkoşa’da Yakındoğu Üniversitesi’nde düzenlenen törende yapılan konuşmaların ardından Girne Bölgesi halk örgütü kadrolarında görevli 1964 doğumlu 204 mükellefe hizmet belgeleri takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın disiplinli kadrosuyla yıllar içinde daha da gelişen ve her türlü donanıma sahip olan bir kuruluş olduğunu ifade etti.

Her türlü doğal afete karşı ülkemizin ve vatandaşlarımızın savunmasında büyük rol oynayan kuruluşun, halka güven veren bir yapıya ulaştığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, görev süresi biten mükelleflere şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, bunun bir veda töreni olmadığını ve vatan savunmasında ihtiyaç olduğu takdirde yine hizmet vermekten çekinmeyeceklerini vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve varoluş için büyük mücadeleler verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılının kutlanacağını dile getirdi.

Egemen eşitlik ve uluslararası eşit statünün kabulüyle yeni ve resmi müzakerelere başlanacağını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin tam desteğiyle iki devletli çözüm siyasetini yürüttüklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın bütün personeline teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi ve yaş haddinden dolayı görev süresi bitenlere plaket takdiminde bulundu.

*** Kalp rahatsızlığı sebebiyle 72 yaşında yaşamını yitiren eski milletvekili, hekim, yazar, Doç. Dr. Nazım Beratlı için  Cumhuriyet Meclisinde tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, Nazım Beratlı’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü duyduklarını ifade ederek, ailesine başsağlığı diledi, “mekanı cennet olsun” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, milletvekilliği de yapan Beratlı’nın araştırmacı, yazar, aydın, doktor kişiliğiyle ülkeye çok büyük bir değer kattığını ifade ederek, zamansız kaybettikleri Beratlı’nın anılarının, ülkeye bıraktığı eserlerle yaşatılacağını söyledi.
Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs’ta eşitlik temelinde varlığını sürdürebileceği tezine de son zamanlarda destek verdiğini söylediği Beratlı’yı rahmetle anan Cumhurbaşkanı Tatar, ailesine de sabır ve başsağlığı diledi.
Aile adına törende konuşan Uğraş Beratlı, “acımız büyük” dedi, ülke için çok önemli bir insanı kaybettiklerini söyledi, babası ile her zaman gurur duyduklarını, anısını her zaman yaşatacaklarını vurguladı.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ev Sahipliğinde “Liseli Şefler Yarışıyor” Yemek Yarışması Finale Yaklaşıyor
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN, TÜHA Haber
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.