enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:06 (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:24 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:11 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:05 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:55 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:38 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:35 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
11:29 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
10:00 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:14 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:48 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
12:57 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
22:31 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:07 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:01 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:11 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Kuzey Akım Sızıntısı Kasıtlı Saldırı”

“Kuzey Akım Sızıntısı Kasıtlı Saldırı”
29.09.2022
A+
A-

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Komiseri Josep Borrell, eldeki verilerin Kuzey Akım gaz boru hatlarında yaşanan sızıntıların kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu gösterdiğini belirterek, AB’nin buna “güçlü ve birleşik” bir yanıt vereceğini söyledi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin (VOA)’den Arzu ÇAKIR’ın haberine göre, Avrupa’nın enerji altyapısına yönelik herhangi bir saldırıya karşı uyarıda bulunan Borrell, “Mevcut tüm bilgiler, Baltık Denizi’ndeki Kuzey Akım 1 ve 2 gaz boru hatlarında ortaya çıkan sızıntıların kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu gösteriyor” dedi.

Borrell, “Avrupa’nın enerji altyapısında herhangi bir ‘kasıtlı kesinti’ kesinlikle kabul edilemez. Böyle bir girişim de tarafımızdan güçlü ve birleşik bir yanıtla karşılanacaktır” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile yaptığı görüşmenin ardından Salı akşamı bu sızıntının “bir sabotaj eylemi” olduğunu dile getirmişti. Borrell, “Bu olaylar tesadüf değil ve hepimizi etkiliyor. Ne olduğuna ve neden olduğuna ışık tutmak için her türlü soruşturmayı destekleyeceğiz ve enerji güvenliği direncimizi arttırmak için ek adımlar atacağız” dedi.

Danimarka Savunma Bakanı Morten Bodskov da bölgedeki güvenlik durumunun kaygı yarattığını belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Baltık Denizi bölgesinde ciddi bir varlığı söz konusu. Savaş tehditlerini sürdürmelerini bekliyoruz ” dedi.

Danimarka Savunma Bakanı Bodskov, sızıntılara ilişkin inceleme başlaması için bir ya da iki hafta süre geçmesi gerekebileceğini belirtti. Bunun nedeni, sızıntı civarındaki bölgede inceleme yapılması için suların durulması gerekliliği.

Doğalgaz boru hattı altyapı ve ulaşım firması Gasunie Deutschland’dan Jens Schumann, “Boru hattı kazalarına yanıt verecek iyi ekipler yerinde hazır. Hem karada hem denizde acil durum için envanter ve uzmanlar var. Bu da onarım yapılabileceği konusunda iyimser olmamı sağlıyor” şeklinde konuştu.

Ancak Alman güvenlik daireleri, büyük miktarda tuzlu suyun borulara girmesi durumunda bunun aşınmaya neden olabileceği ve Kuzey Akım 1 boru hattının kullanılamaz hale gelebileceğinden kaygılanıyor.

Avrupa’nın enerji bağımlılığını azaltmak için inşa edilen, yılda 10 milyar metreküp gaz kapasiteli Baltık Borusu’nun, Norveç ve Polonya arasındaki hattının hizmete açıldığı gün, iki Kuzey Akım boru hattında meydana gelen hasarın tesadüf olmadığı ve “sabotaj” senaryosunun ön planda olduğu belirtiliyor.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

“Kuzey Akım’a olası saldırıdan Rusya’yı sorumlu tutmak aptallık”

Öte yandan Kremlin’den dün yapılan açıklamada Rusya’nın Kuzey Akım boru hatlarına yönelik olası bir saldırının sorumlusunun Rusya olduğunu iddia etmenin saçmalık olduğu kaydedildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, günlük basın toplantısında, boru hattındaki durumun soruşturulması gerektiğini ve hasarlı boru hatlarının onarımına ilişkin takvimin belirsiz olduğunu söyledi.

Peskov, boru hatlarına yönelik olası saldırının sorumlusunun Rusya olabileceğine ilişkin iddialar hakkındaki soruya, “Bu beklenen bir durum ve tahmin edileceği gibi aptalca” şeklinde yanıt verdi.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

Peskov, hasarlı boru hatları hakkında, “Bu bizim için büyük bir sorun çünkü öncelikle Kuzey Akım 2’nin her iki hattı da gaz dolu. Tüm sistem gaz pompalamaya hazır ve gaz çok pahalı. Şimdiyse havaya uçuyor. Avrupa’ya gaz tedarikinde bir rota kaybettik ” dedi.

Finlandiya: “Arkasında mutlaka bir devlet var”

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Finlandiya’nın en büyük gazetesi Helsingin Sanomat’a, Fin makamlarının “Baltık Denizi’ndeki tüm gemi hareketlerini araştıracağını ve boru hatlarının yakınında ne tür bir hareketin gerçekleştiğini bulmaya çalışacaklarını” söyledi.

“Çeşitli olasılıklar var ama bu eylemin boyutu öyle ki, arkasında mutlaka bir devlet aktörü var. Bu konuda şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar” dedi. Finlandiyalı bakan, konuyu İsveçli ve Danimarkalı meslektaşlarıyla birlikte araştırdıklarını belirterek, “Onlar da bunun kasıtlı olarak yapıldığına inanıyorlar, bu da sabotaj olasılığının yüksek olduğu anlamına geliyor” diye konuştu.

İsveç istihbaratı “ağır sabotaj” soruşturması başlattı

İsveç istihbarat servisi Säpo, Pazartesi günü Baltık Denizi’ndeki Kuzey Akım 1 ve 2 gaz boru hatlarında meydana gelen patlamaların ardından polisin yürüttüğü ön soruşturmayı devralarak, “ağırlaştırılmış sabotaj” soruşturması başlattıklarını açıkladı. Sapo’dan yapılan basın açıklamasında, “Bu, en azından kısmen İsveç çıkarlarına karşı yöneltilebilecek ciddi bir suç. Arkasında yabancı bir gücün olduğu da göz ardı edilemez” denildi.

HABER : Arzu ÇAKIR

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.