enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:48 Çin’in 75. Yılı: Yeni Stratejiler ve Küresel Etkiler
11:43 DEVA Partisi Ankara İl Başkanlığı heyeti SPD’yi ziyaret etti
00:43 Adalet Bakanı Tunç, Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı Hizmet Binası temel atma törenine katıldı
00:17 Altun: İsrail ne yaparsa yapsın, gazeteciler hep var olacak
00:16 TUSAŞ Genel Müdürü: 2025 yılı sonunda iki KAAN’ımız havalanmış olacak
00:14 Bakan Göktaş: Türkiye Afrika halklarının her zaman yanında
00:14 TEKNOFEST 2024’e rekor başvuru
00:13 Ağrı’da araç kazasında bir askerimiz şehit oldu
00:13 1-7 Ekim 2024: Camiler ve Din Görevlileri Haftası
00:11 İsrail’in Kademeli Planı
00:10 Ticaret Bakanı Bolat, eylül ayı ihracat verilerini açıkladı
00:10 Türkiye ile Irak arasında “göç ve gönüllü geri dönüş” konusunda iş birliği
00:09 Katil, soykırımcı İsrail’in Lübnan saldırısı Türkiye’yi nasıl etkiler?
00:08 AB’den gençlere 35 bin 500 tren bileti
00:08 Nasrallah Sonrası İsrail-İran Mücadelesinde Yeni Dönem
00:08 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt’tan Vergi Rekortmenlerine Tebrik
00:08 Hollanda’da 25 yılı aşkın tecrübeye sahip, ilk kültürler arası bedensel yaralanma şirketini (Letselschade) kuran Ethem Emre
00:06 Bakan Memişoğlu, il sağlık müdürleri ile toplantıda bir araya geldi
00:06 Ağırel: Bahçeli Sinan Ateş’in sunduğu dosyayı açıklasın
00:05 Lübnan’da Türk bayraklı gemilerin güvenlik seviyesi 3’e çıkarıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuşak ve Yol Girişimi: Çin’in Afrika ve Hindiçin’de Artan Etkinliği

Kuşak ve Yol Girişimi: Çin’in Afrika ve Hindiçin’de Artan Etkinliği
17.11.2023
A+
A-

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, 2023 yılı itibariyle onuncu senesini dolduran Kuşak ve Yol Girişimi, bu periyot içerisinde birçok ülkede ve sektörde projeler yürüterek küresel başarılara imza attığını açıkladı. 

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Elcan TOKMAK,ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi — Sayfa  3 / 5(ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, Projeye Afrika’dan Kuzey Avrupa’ya kadar birçok bölgeden katılım sağlandığını belirterek, Kuşak ve Yol Girişimi’nin küresel alanda artan etkisinin, Çin’in prestijini de yükselttiğini, katılımcı olsun veya olmasın dünyadaki birçok ülkenin, Çin’in güvenilir bir ticaret ortağı olduğunu artık kabul etmiş durum olduğuna dikkat çekti.

Çin’in ithalat ve ihracat oranlarıyla dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğu bilinen bir gerçek olduğunu söyleyen Elcan TOKMAK, “Bu bağlamda Kuşak ve Yol Girişimi’nin Çin’in yatırım politikasına ve gelir-gider dengesine de etki ettiği görülmektedir. Örneğin Çin, 2013 yılından bu yana Kuşak ve Yol Girişimi bağlamında 2022 yılı itibariyle 200’den fazla antlaşma neticesinde yaklaşık 67,8 milyar dolar yatırım gerçekleştirmiştir” dedi.[1]

“Görüldüğü üzere Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çin tarafından devasa bir yatırım gerçekleştirilmiştir” diyen Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, şunları söyledi:

“Özellikle altyapı projelerine odaklanan bu yatırımlar birçok ülkenin Çin’le işbirliğini güçlendirmiştir. Bu ise ikili ilişkiler açısından olumlu bir etki yaratmıştır.

Örneğin Çin’in Afrika’da hayata geçirdiği işbirlikleri ve bu kapsamda gelişen ikili ilişkiler bu duruma güzel bir örnek teşkil etmektedir. Tanzanya ve Zambiya, büyük güçlerin Afrika rekabetinin merkezinde bulunan iki devlettir. Bu devletler hem yeraltı kaynakları bakımından hem de Çin’in bölgede yer alan yatırımları bakımından Afrika kıtasında öne çıkmaktadır.

Diğer yandan Zambiya, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çin’le ilişkilerini daha da geliştiren bölge devletlerinin başında gelmektedir. Zambiya, özellikle bakır madenleri açısından dünyada önde gelen devletlerden biridir. Bu durum, Zambiya’nın önemini aratırken Çin’le olan ilişkilerine de olumlu etki etmektedir. Zira Zambiya’dan bakır satın alımı gerçekleştiren en büyük altı şirket içerisinde Shanghai Metal Cooperation da bulunmaktadır”.[2]

Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’yle ilişkilerini geliştirdiği diğer bir bölgenin ise Hindiçin olduğunu belirten Elcan TOKMAK, Laos, Vietnam, Kamboçya, Tayland ve Myanmar’ın, bölgenin önemli ülkeleri olarak öne çıktığını hatırlattı.

(ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, Kuşak ve Yol Girişimi’nin bölgede yarattığı ekonomik etkinliğin, Çin ve bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesinde en önemli bir etken olduğuna vurgu yaptı.

Çin’in bölgede yürüttüğü ulaşım ve altyapı projelerinin, devletlerarası ulaşıma katkı sağlarken lojistik alanda da etkili olduğunu anlatan Elcan TOKMAK, “Örneğin Çin-Laos demir yolu hattı, 2022 yılında yapılan açıklamalara göre kullanıma girdiği ilk yılda 8,5 milyon yolcu ve 11,2 milyon ton kargo taşımacılığı gerçekleştirmiştir.[3] Diğer bir örnek ise Çin’in de inşasına katılım sağladığı Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’i Vietnam’ın Ho Chi Minh şehrine bağlayacak olan otoyol inşaatıdır. Bu yol inşaatı sayesinde Kamboçya-Vietnam birbirine bağlanacaktır” değerlendirmesinde bulundu.[4]

Araştırma Asistanı Elcan TOKMAK, sonuç olarak da Kuşak ve Yol Girişiminin, dünyanın farklı birçok bölgesinde Çin’le işbirliğini arttıran bir unsur olarak dikkat çektiğini, bunun ise hem katılımcı devletlere hem de Çin’e büyük oranda fayda sağladığının bilindiğini, bu sayede Çin ve katılımcı devletler arasındaki bağların günden güne sağlamlaştığının ifade edilebileceğini kaydetti.


[1] “China Belt and Road Initiative (BRI) Investment Report 2022”, Green Finance and Development Center, https://t.ly/PniNq, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

[2] “Top 6 Importers of Copper Ores in Zambia”, Zambia Trade, zambiatrade.work/top-6-importers-of-copper-ores-in-zambia/, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

[3] “China-Laos Railway Transports 8.5 Mln Passengers And 11.2 Mln Tons Cargos İn First Year”, Global Times, www.globaltimes.cn/page/202212/1280967.shtml, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

[4] David Rogers, “China Road and Bridge begins work on $1.6bn Cambodian link to Ho Chi Minh City”, GCR, www.globalconstructionreview.com/china-road-and-bridge-begins-work-on-1-6bn-cambodian-link-to-ho-chi-minh-city/, (Erişim Tarihi: 13.10.2023).

Elcan TOKMAK, 2022 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. Eylül-Aralık 2022 tarihleri arasında ANKASAM bünyesinde Kariyer Staj Programı’nı tamamlayan Tokmak, Temmuz 2023 tarihinden itibaren ANKASAM Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Şu anda Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimine devam eden Tokmak’ın ilgi alanları Çin-Japonya-Kore ilişkileri ve Çin Dış Politikası’dır. Tokmak; profesyonel düzeyde İngilizce, orta derecede Çince ve başlangıç düzeyinde Korece bilmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.