enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Temmuz tarihimizin en kritik dönemeçlerinden biri oldu
23:08 Bakan Yerlikaya: “Türkiye Yüzyılı’nda ne FETÖ’ye ne de herhangi bir terör örgütüne asla geçit yoktur, olmayacaktır”
22:59 BAE Devlet Başkanı Al Nahyan Türkiye’ye geliyor
22:49 Dışişleri’nden İsrail’e Suriye tepkisi
22:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ’cü alçaklar sonsuza kadar lanetle, nefretle hatırlanacak
19:32 LGS tercih süreci başladı
09:54 MHP Genel Başkanı Bahçeli: 15 Temmuz’da hainlerin başı ezildi
09:22 Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “En Uzun Gece” destanının ilk temsili, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.
09:06 İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz’da “Atatürk fotoğrafları yasaklandı” iddiasını yalanladı
08:58 Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz’u etkinliklerle anacak
08:44 FETÖ’nün hain darbe girişiminde neler yaşandı?
08:07 İstanbul ve Moğolistan Devlet üniversiteleri iş birliğinde yürütülen “Atlılar Kültürü” başlıklı arkeoloji kazı projesinin bu yılki ayağında çalışmalara başlandı.
07:37 Rezaletin de böyledi! Yurt dışından gelenlere dijital zulmü: Whatsapp bile kullandırılmıyor!
07:23 Marmara’da köpek balıkları ve vatozlar yeni yaşam alanları arıyor!
07:19 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, Haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi
07:09 Terörsüz Türkiye sürecinin en önemli aşamalarından birisi olan Meclis’te kurulacak komisyonu
07:07 Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman’dan Demokrasi ve Milli Birlik Vurgusu
00:29 FETÖ’nün hain darbe girişiminin üzerinden 9 yıl geçti
23:01 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York 5+1 Gayrıresmi Zirvesine katılmak için bugün New York’a gidiyor
08:56 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuş üzümünde keşfedilen yeni molekül, kafeinin yerini alabilir mi?

Kuş üzümünde keşfedilen yeni molekül, kafeinin yerini alabilir mi?
15.11.2024
A+
A-

Söz konusu molekül, Sarmentosin olarak bilinen az bilinen bir glikozit. Güncel araştırmalar bu glikozidin serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi mutluluk hormonlarını parçalayan bir enzimi engelleyen bir biyoaktif madde olduğunu ortaya çıkardı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

A̅repa firması ise, Yeni Zelanda kuş üzümünde keşfedilen bu yeni molekülle ilgili önemli araştırmalar yapıyor. Firmanın patentini de aldığı bu bileşik, sağlıklı bireylerde psikolojiyi ve bilişsel işlevi olumlu etkileme potansiyeline sahip.

Yeni Zelanda kuş üzümü kullanılarak bir dizi gıda takviyesi, toz ve içecek üreten A̅repa firmasının kurucu ortağı Angus Brown’a göre bir sonraki adım, etkili miktarı bulmak için insanlarda bir doz-cevap çalışması yapmak. Şimdiye kadar, beş yetişkini kapsayan bir takip çalışmasında Sarmentosin’in etkileri plaseboya karşı 42 mg ve 84 mg olmak üzere iki dozda incelendi. Sonraki çalışma, Sarmentosin’in etkilerini 2,5 mg’dan 100 mg’a kadar düşük dozlarda karşılaştıracak. Çalışmanın tamamlanmasının en az bir yıl sürmesi bekleniyor.

Brown, “22 mg kadar düşük Sarmentosin’in etkili bir doz olduğuna dair kanıtlarımız var. Bu gerçekten heyecan verici. Çünkü bu, fonksiyonel bir gıda bileşenine veya kapsüllere koymaya çalışmanız gereken büyük bir miktar değil” dedi.

Kuş üzümünde keşfedilen yeni molekül, kafeinin yerini alabilir mi?

Gelecek araştırmalar, Sarmentosin kullanılan ürünleri şekillendirecek

Yeni araştırma, yayınlanmış beş çift kör, plasebo kontrollü insan klinik çalışmasının üzerine yapılacak. Gelecekteki aşamalarda, Sarmentosin’in ruh hali üzerindeki etkileri incelenecek ve toksikoloji çalışmaları yürütülecek. Şu anda sarmentosin hakkında çok az bilgi mevcut. Glikozit içerdiği bilinen diğer bitkiler ise, etli Crassulaceae ve Rhodiola türleri.

Brown, sarmentosinin farklı kuş üzümü çeşitlerinde de farklı miktarlarda bulunduğunu söyledi. Bununla birlikte, Yeni Zelanda’da yetiştirilen ve şirket tarafından Neuroberry olarak ticari markalaştırılanlar, daha yüksek Sarmentosin konsantrasyonlarına sahip.

Brown açıklamasında, “Günümüzde anksiyete, depresyon, Parkinson Hastalığı vb. için piyasada bulunan, geleneksel MAO inhibitörü ilaçları yansıtan bir MAO inhibitörünün ilk bitkisel gıda versiyonlarından birini bulduk. Ayrıca tarihsel kullanımı ve güvenlik kanıtlarını gösteren iyi verilere sahip. Bu gerçekten heyecan verici ve sağlıklı popülasyondaki olumlu faydalarla gerçekten ilgileniyoruz. Ruh halini, motivasyonu ve genel bilişi nasıl geliştirebileceğini inceliyoruz” dedi.

Brown, biyoaktifin bir sonraki büyük “trend” olabileceğine inanıyor ve bunu çay ve kahvede kafeinin keşfinin, gıda ve takviye endüstrisini etkilemesine benzetiyor. Öte yandan A̅repa, 2030 yılına kadar 10 pazarda yer alma planlarının bir parçası olarak, tamamlanan bir ürün yelpazesiyle önümüzdeki yıl ABD pazarına girmeyi hedefliyor. ABD piyasasına giriş, toz takviye ürünlerinin e-ticaret yoluyla tanıtılmasıyla başlayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.