enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:55 Yunanistan’dan husumet içeren açıklamalar” olur mu?…
10:02 SPD Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız ; “Hindistan ve Pakistan arasında su stratejileri savaşı var”. 
09:30 Kanal D ekranlarının uzun soluklu polisiye dizisi Arka Sokaklar’a Gökçe Kurt karakteriyle katılan Yasemin Allen, kimdir?
08:45 Bakan Yerlikaya: Çocuklarımızın hayatıyla oynayan hiçbir servis şoförünün trafikte yeri yoktur…
08:40 Terörizmle Mücadele ve Müzakere -III-
08:27 Kastamonu Belediyesi’ne ait özel hastane ruhsatı gündeme alınırken, eski belediye başkanı Galip Vidinlioğlu da açıklamalarda bulundu…
08:21 Yılmaz Erdoğan ‘İnci Taneleri’ dizisinde çok yorulduğu için final yapmak isterken Kanal D harekete geçti…
08:08 MSB Yaşar Güler, “Kıbrıslı soydaşlarımızın güvenliği her zaman önceliklidir”…
07:59 TÜİK’in Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması sonuçlandı…
07:53 Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın deyimi ile “Türk tarihçiliğinin medârı iftiharı” Halil İnalcık…
07:44 CHP lideri Özgür Özel’in erken seçim hedefi için “sürpriz hamle” planı ortaya çıktı…
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kurum: Denize girilebilir, balık yenebilir

Kurum: Denize girilebilir, balık yenebilir
15.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Çevre Bakanı Kurum, Marmara’da ilk 20 metrede artık müsilaj kalmadığını, sonraki 10 metrede ise olduğunu söyledi. Kurum, “Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla denize girebilirler, güven içerisinde balık yiyebilirler” dedi.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı DHA’nın haberine göre, Çevre ve Şehircik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Beşiktaş’taki Cumhurbaşkanlığı Çalışma ofisinde gerçekleşen Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısı sonrasında devam eden müsilaj temizleme çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Marmara’da deniz yüzeyindeki müsilajın kapladığı alanın 3,5 hektara düştüğünü söyleyen Bakan Kurum, Marmara Denizi’nde küçük ölçekli balıkçılara verilecek desteği bir önceki yıla göre iki katına, 2 bin – 2 bin 900 liraya çıkardıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından bugüne kadar yüzme suyu alanlarında herhangi bir sorun tespit edilmediğini de ifade eden Kurum, “Yüzme suyu alanlarındaki müsilaja yönelik toksikolojik ve patolojik analizleri yaptık ve olumsuz herhangi bir duruma rastlamadık. Yani vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla denize girebilirler, güven içerisinde balık yiyebilirler” diye konuştu.

Müsilaj orta bölüme çıkışmış durumda

Müsilaj problemi başladığı günden bu yana 234 istasyonda 40 gün boyunca, çeşitli derinliklerde 500 kilometre tarama ve araştırma yaptıklarını anlatan Bakan Kurum, ilk 20 metrede artık müsilaj bulunmadığını, sonraki 10 metrede ise olduğunu söyledi.

Yine dipten yüzeye doğru gidildiğinde ilk 30 metrede de müsilaj kalmadığını açıklayan Kurum, “Yani orta bölümde sıkışmış durumda olduğu için artık fiziksel olarak toplama yapılamayacak durumda. Sevindirici bir gelişme olarak ifade edeyim. Bilim insanlarımıza göre Marmara denizinde yeni bir müsilaj oluşumu beklenmiyor” dedi.

Tekrar müsilaj oluşmasını engellemek için çalışmaların sürdüğüne işaret eden Kurum, Mart-Temmuz ayları arasında yapılan uydu gözlemlerinde müsilajın alan büyüklüklerini çıkardıklarını, yapılan denetimlerle 175 işletme ve 11 gemiye toplamda 23,5 milyon lira ceza uyguladığını söyledi. Kurum, 52 işletmeyi de çevre mevzuatına aykırı fiilleri nedeniyle faaliyetten men ettiklerini kaydetti.

Gemi atıkları için yönetmelik geliyor

Gemi Atıklarının Yönetimi Yönetmeliği’ni Ağustos ayı sonuna kadar yayınlayacaklarını söyleyen Bakan Kurum, yüzer sistem atık kabul tesisleri oluşturacaklarını, böylece gemi atıklarının geri kazanımını sağlayacaklarını dile getirdi. Kurum, müsilajı tetikleyen faktörleri izledikleri istasyonların sayısını da 150 çıkardıkları bilgisini verdi.

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.