enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:26 İngiltere, Kanada ve Avustralya Filistin’i tanıdı
07:59 Peygamber Efendimiz (S.A.S)’in, ‘Öyle bir zaman gelecek ki, kişi, malını helâlden mi yoksa haramdan mı elde ettiğine bakmayacak!
07:43 Okyanusun dibindeki gizemli halkalar, ‘zehirli sırrı’ açığa çıkardı
07:40 Z kuşağı günümüz dünyası için ne düşünüyor, ne talep ediyor, neleri beğeniyor, neleri beğenmiyor?
07:23 AB, yeni yaptırımlarla Rus gazını, bankaları, kriptoları ve ‘gölge filoyu’ hedef alıyor
07:20 SPD Başkanı YILDIZ: Türkiye’de Etkili bir Su Yönetiminin Yol Haritasını açıkladı.
07:08 AB, Rus LNG’sine yönelik ilk yaptırımlarla tabuları yıkıyor
07:04 Belgrad’da askeri geçit töreni Sırbistan’ın dış politikası hakkında ne anlatıyor?
07:04 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Pazartesi günü BM Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’ni tanıyacağını tekrar teyit etti.
07:00 Türkiye’de Tarım ve Teknoloji Teknofest’te Buluştu..
00:03 Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nde 2025-2026 sezonu, bugün oynanacak müsabakalarla başlayacak.
16:28 Fenerbahçe’nin borcu açıklandı
13:28 Mourinho ilk antrenmanına çıktı
07:56 TRT1’in sevilen dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı’n Halid Bin Velid karakterini canlandıran Alexander Uloom, Hollywood’un yükselen yıldızı…
07:46 Özbekistan Eski Dışişleri Bakanı ve Şanghay İşbirliği Örgütü Eski Genel Sekreteri Vladimir Norov,’dan TUDPAM’a özel açıklama..
07:45 “Dostluk Denizi” adıyla Doğu Akdeniz’de Türkiye-Mısır ortak deniz tatbikatı düzenlenecek.
07:37 SPD Başkanı Yıldız : Sulamada enerji maliyeti sorunu güneş enerjisi ile çözülebilir
07:34 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Semtpati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver oldu
07:31 Kosova’dan Mektup Var!
07:28 Türkiye’nin Potansiyeli ve Siyasetin Orta Vadeli Geleceği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Küresel Silah Satışı Raporu: Covid sektörü etkilemedi, ASELSAN 2 basamak yükseldi

Küresel Silah Satışı Raporu: Covid sektörü etkilemedi, ASELSAN 2 basamak yükseldi
07.12.2021
A+
A-

STOKHOLM-TÜHA HABER / İsveç’te silah üreticileri üzerine yapılan bir araştırma, 2019’da küresel mali krize neden olan Covid-19’dan sektörün çok düşük çapta etkilendiğini ortaya koydu.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, ABD’li şirketler silah satışında zirvede yer alırken, ASELSAN iki basamak yükselerek 51. sıraya yerleşti.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) hazırladığı Küresel Silah Satışı Raporu’na göre, silah sektörü altı yıl üstü üste satışlarını artırmayı başardı.

Listede iki basamak yükselen ASELSAN da 51. sırayı alarak ilk yüzdeki yerini korudu.

Enstitü, 2020’de savunma sektöründeki en büyük yüz grubun cirosunun 531 milyar dolar (470 milyar euro) ile yeni bir zirveye ulaştığını belirtirken, bu cironun yarısından fazlasının Amerikalı şirketlere ait olduğunu işaret etti.

Listede bulunan ABD’li toplam 41 şirket, 2020’de 285 milyar dolarlık silah satışı yaparak, tüm satışların yüzde 54’ünü karşıladı. Tüm satışların yüzde 21’ine 26 Avrupalı şirket sahip olurken, Çin 5 şirketle bu satışta yüzde 13, Rusya ise 9 şirketle yüzde 5’lik paya sahip oldu.

Covid-19 pandemisinin damgasını vurduğu 2020’de küresel anlamda ekonominin yüzde 3 gerilediği bir dönemde rapor, silah satışlarının yüzde 1,6 arttığını belirtti.

İsveç merkezli araştırma enstitüsü ayrıca 2015’ten beri artan satış oranının toplam yüzde 17 olduğunu kaydetti.

Bununla birlikte 2019’a oranla 2020’de silah şirketlerinin büyüme oranlarının gerilediğini de belirten SIPRI, bu oranın yüzde 6,7 olarak ölçüldüğünü kaydetti.

ASELSAN ilk 100’de yerini korudu

Silah üretiminde liderliği tekeline alan ABD devlerinden Lockheed-Martin (F-35 savaş jeti, misil vb), 58,2 milyar dolarlık satış gerçekleştirerek podyumun zirvesindeki yerini pekiştirdi. Kendisini Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman ve General Dynamics takip etti.

Avrupa tarafında ise İngiltere’den BAE Systems altıncı sırayı alabilirken, Airbus ilk on sınırında (11.) kaldı.

2019’dan beri listede bulunan Çinli silah üreticilerinden Norinco 7., Avic 8. ve CETC 9. sırayı alırken, ilk onda son sırayı diğer bir Amerikalı şirket L3Harris aldı.

Listeye 2017’de girmeyi başaran ASELSAN bu yıl da ilk 100’deki yerini korudu. İki basamak yükselmeyi başaran şirket 51. sırada yer bulurken 2020’de 2,2 milyar dolarlık satış sağlayarak 2019’a oranla yüzde 12’lik bir artış kaydetti.

“2021 zorlu geçebilir”

SIPRI, silah üreticilerinin pandemi sırasında krize dayanmalarına başlıca neden olarak şirketlerin faydalandığı bütçe destek politikalarını gösterdi.

Siparişlerin yıllara yayılmış olması da sektörün dönemlik krizlerden daha az etkilenmesini sağladı. Bununla birlikte Covid-19’un etkilerinin az da olsa hissedildiğini de belirten enstitü, alınan pandemi tedbirleri nedeniyle bir çok defa tedarik zincirleri ve teslimatlarda aksamalar ve gecikmeler yaşandığını belirtti.

AFP’ye konuşan Lockheed Martin’den Lucie Beraud-Sudreau ise tedarik lojistiği sorunlarının 2021’de katlanarak artmasından dolayı 2021’de öngörüldüğü gibi “bu zorlukların satışlarına yansıması mümkün” olduğunu ifade etti.

Ek kaynaklar * AFP

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.