enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:42 KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman Seçmen Kitlesine Neyi Vaat Etti?
00:34 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:31 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye hükümeti ve SDG kendi aralarında bir anlaşma yapabilirler”
00:31 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:29 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
00:22 Bakan Fidan, “İsrailler tarafından gerçekleştirilen ateşkes ihlalleri gerçekten tarif edilemez düzeyde”…
00:19 TCMB’nın 11 Aralık’taki Para Politikası Kurulu toplantısına sayılı günler kaldı…
00:06 Dışişleri Bakanı Fidan, “İsrailliler için işkence bir intikam eylemi”
12:31 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
00:13 Türkiye’den NATO ve AB üyesi bir ülkeye ilk savaş gemisi satışı’dan notlar!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kültürark: “Mutabık”  olmak için geç değil!

Kültürark: “Mutabık”  olmak için geç değil!
09.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi  14. Dönem Yönetim Kurulu, 2016 yılından bu yana İzmir gündeminde yer alan ve tüm paydaşlarının her konuda yoğun çaba sarf ettiği Kültürpark’a ilişkin yürütülen Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarında gelinen son noktayla ilgili açıklamada bulundu.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi  14. Dönem Yönetim Kurulu, yayınlamış olduğu açıklamada, Kültürpark’la ilgili olarak eksik olarak değerlendirilebilecek bir çok başlığın tamamlanması için önemli bir fırsat niteliğine sahip olunduğu belirtildi.

İZMİR Kültürpark ile ilgili görsel sonucu

Açıklamada şunlara yer verildi:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB’a bağlı ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yürütülen süreçte, Kültürpark’ın ekolojik değerlerinin korunarak geliştirilmesi ilkesinden hareketle yapılan bilimsel analizler ve kullanıcı talepleri ortaya koymuştur ki; Kültürpark’ın en çok ihtiyacı olan şey yapısal yüzeylerin azaltılması ve yeni inşaat faaliyetlerine ihtiyaç duyulacak işlevlerden mutlak suretle kaçınılmasıdır. Bahse konu Koruma Amaçlı İmar Planı toplantıları neticesinde bu hassasiyetler göz önünde bulundurularak tüm taraflarca yapısal yüzeylerin azaltılması konusunda hemfikir olunmuş, holler bölgesinde yapılması gündemde olan inşaat faaliyetleri konusunda ise fikir birliğine varılamamıştır.   

İZMİR Kültürpark ile ilgili görsel sonucu

Kent ve kentliler için mükemmel bir doğal, kültürel ve sanatsal belleğe sahip Kültürpark’ınkent parkı” niteliğinden uzaklaşmaması için atılması gereken adımlar tüm taraflarca açıkça ortaya koyulmuş ve etraflıca tartışılmıştırSon 5 yıldır söylediğimiz gibi, korunması konusunda mutabık kalınan yapılar dışında, tüm yapıların alandan ivedilikle uzaklaştırılması ve Kültürpark’ın hassas ekolojik dengesine olumsuz etkide bulunacak tüm inşaat faaliyetlerinden kaçınılması hiçbir şekilde değişmeyecek olmazsa olmazımızdır. Bunun yıllar içerisinde defalarca ifade edilmesine karşın son toplantıda bu konu özelinde bir uzlaşmaya varılamayacağının anlaşılması bu sürecin tamamlanamamasına sebep olmuştur. 

İZMİR Kültürpark ile ilgili görsel sonucu

 Kentin en önemli doğal ve kültürel hazinelerinden biri olan Kültürpark’ın korunması ve geliştirilmesi hedefine henüz tam olarak varılamamışken meydana gelen İzmir depremi de göstermiştir ki; park niteliğindeki açık ve yeşil alanlar, tüm canlılar için hayati öneme sahiptir. Bu alanların korunması, geliştirilmesi ve nitelikli bir şekilde arttırılmasının gereklilikleri gündemde iken, mücbir sebepler öne sürülerek hasarlı binalardaki birimlerin dışında diğer pek çok yerel yönetim birimlerinin gündem dışı ve aciliyet gerektirmeyen sebepler öne sürülerek kentin en önemli parkının her köşesinin tahsis edilmesi oldukça düşündürücüdür. Özellikle holler bölgesinin yeşil alana dönüştürülmesine yönelik tartışmaların ve çalışmaların yürütüldüğü bu süreçte, onlarca birim ve binlerce çalışanın bu bölgede konumlanması, Kültürpark’ın rehabilitasyon sürecini ciddi oranda ötelemekle beraber bu süre zarfında yarattığı insan ve araç trafiği sebebiyle korunmasını da güçleştirmektedir. Zaman Kültürpark alehine işlerken, bu sürecin daha da yıkıcı bir hale dönüştürülmesi kabul edilemez bir durumdur. 

İZMİR Kültürpark ile ilgili görsel sonucu

Kültürpark’ın taşıma kapasitesi, ekolojik eşikleri, flora ve fauna karakteri, hayvan popülasyonlarının yayılımı .vb analizler göstermiştir ki; Kültürpark kıymetli olduğu kadar yaşlı ve yorgun bir yapıya sahiptir. Alanın bir park niteliği taşıdığı gerçeğini tekrar ve tekrar vurgulayarak konunun ekolojik eksende değerlendirilmesi göz ardı edilemez.   Bu sebeple Koruma Amaçlı İmar Planı ve revziyon projelerinin üretilme süreci ve bürokrasiden kaynaklı zaman kayıpları göz önünde bulundurulduğunda, Kültürpark’ın flora ve faunasına ilişkin ivedilikle rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı ve Kültürpark’a ekstra yük getiren tüm adımlardan hızlıca vazgeçilmelidir”. 

HABER : Müge ARSLAN & İzmir

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Şubat 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.