enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Şubat Sayısı Çıktı!

Kriter’in Şubat Sayısı Çıktı!
01.03.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 65. sayısı yayında.

Türkiye’yi teknoloji alanında küresel bir aktör haline getirmek amacıyla son yıllarda önemli atılımlar yapılıyor. Bu atılımlar büyük ölçüde Milli Teknoloji Hamlesi ile tecessüm ediyor. Türkiye’nin yüksek teknolojili ürünler ve dijitalleşme sayesinde uzaydan karayollarına, savunma sanayiinden sağlığa, akıllı şehirlerden akıllı otomobillere kadar insan yaşamını ilgilendiren neredeyse bütün alanlarda etkili bir aktör olması hedefleniyor.

Bu sayıda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la Türkiye’nin teknolojik yarıştaki yerini, uzaydaki hedeflerini, TOGG’u, TEKNOFEST’i ve teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması için yapılan faaliyetleri konuştuk. Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli mimarlarından birisi olan Bakan Varank, Türkiye’nin teknoloji yarışındaki statüsüne ve yol haritasına ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Dünya genelinde yaşanan teknoloji yarışını ve Türkiye’nin bu yarıştaki yerini bu sayımızda kapsamlı bir dosya olarak ele aldık. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç Türkiye’nin dijital dönüşümünü ve gelecekteki hedeflerini değerlendirdi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal bu teknoloji yarışında kurumun katkılarını açıkladı. TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş bir otomobilden fazlası olan TOGG’un dünya genelinde nasıl bir fark ortaya çıkaracağını anlattı. Türkiye Uzay Ajansı’ndan Ali Baygeldi ise Milli Uzay Programı ile Türkiye’nin hedeflediği kazanımları ortaya koydu.

Teknolojinin özellikle gençler tarafından benimsenmesini sağlayan TEKNOFEST’i Ahmet Alemdar, sağlık teknolojilerinin geleceğine yönelik öngörüleri ise Kenan Türkdoğan analiz etti. Gloria Shkurti Özdemir yapay zeka teknolojisinde Türkiye’nin yerini değerlendirirken, Deniz İstikbal Türkiye’nin teknolojik dönüşümünde önemli bir yeri olan AR-GE faaliyetlerini kaleme aldı. Rıfat Öncel teknoloji ve savunma sanayii arasındaki ilişkiyi, İnci Sökmen Alaca ise uzay rekabetinin savunma ve çatışma boyutunu tartıştı.

Emin İslam Tatlı siber güvenliğin toplumsal boyutunu analiz ederken, Ersin Çahmutoğlu devletler arasındaki siber savaşları değerlendirdi. Son dönemde daha fazla tartışılmaya başlanan Metaverse’i Emre Başaran kaleme aldı. Kripto para ve blokzincir teknolojisini Filiz Eryılmaz, kripto paralarla kara para aklama konusunu ise Mehmet Yüce analiz etti. Cenay Babaoğlu kamuda dijitalleşme politikalarını, Ramazan Akkır ise AK Parti ile CHP’nin teknolojiye bakışını değerlendirdi.

Soğuk Savaş sonrası dönemde en önemli kırılmalardan birisi olan Ukrayna merkezli krizi bu sayıda ayrı bir dosya olarak ele aldık. Kriz konusunda Kadir Üstün ABD’nin, Mehmet Çağatay Güler Rusya’nın politikasını değerlendirirken; Talha Köse AB’nin yaklaşımını, Murat Aslan NATO’nun yaklaşımını analiz etti. Krizin propaganda ve dezenformasyon cephesini de Gökhan Gökçe kaleme aldı. Siyaset alanında ise Nebi Miş “endişeli muhafazakarlar” konusunu farklı bir bakış açısıyla tartışırken, Abdurrahman Babacan ittifak siyasetini ve Millet İttifakı’nın geleceğini analiz etti.

Kitap tanıtım bölümünde ise Yücel Acer’in kaleme aldığı Uluslararası Yargı Kararları Temelinde Ege ve Doğu Akdeniz’de Sınırlandırma Sorunları başlıklı kitabı Durdu Mehmet Özdemir, SETA’nın yayınladığı Güvenlik Radarı: 2022’de Türkiye’nin Jeopolitik Ortamı başlıklı kitabı ise Deniz Dede tanıttı.

Mart sayımızda yine dolu bir içerikle görüşmek üzere…

Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Yayın Koordinatörü

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.