enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:17 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:03 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:57 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:36 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
19:58 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
19:14 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
18:53 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
17:55 Derin yoksulluk: Görünmeyenin gerçeği
17:44 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
17:31 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
17:02 Kocaeli Organizasyonuna yeni bir soluk!
10:09 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
09:51 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına tepki
09:39 Bakan Tunç: Kamu düzenini bozan eylemler, ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilemez
09:29 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İran-İsrail çatışmaları nedeniyle İran’da kalan uçaklar, Türkiye’ye geri getirilecek”
09:20 Sanayide kullanılan su nereden geliyor
09:19 6 kıtaya karavan satıyor
09:17 Kaspersky uzmanları, kullanıcıların kişisel verilerini çalmak amacıyla oluşturulan sahte internet siteleri konusunda uyarıyor.
08:29 Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ihracat, yüzde 8 artışla 20 milyar 537 milyon dolara çıktı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Şubat Sayısı Çıktı: Yapay Zeka Savaşları

Kriter’in Şubat Sayısı Çıktı: Yapay Zeka Savaşları
16.02.2025
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 98. sayısı raflarda yerini aldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 98. sayısı çıktı.

6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Yaralar sarılmaya devam ediyor. Bölgedeki gelişmeleri, imar çalışmalarının hangi aşamada olduğunu ve geleceğimizi ilgilendiren çevre sorunlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum detaylarıyla Kriter okuyucularına açıkladı.

Şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırma çalışmaları sürerken yeni acıların olmaması herkesin ortak temennisi. Cenay Babaoğlu, dersler çıkarmamız gereken 6 Şubat’ın bütünleşik afet yönetimi açısından değerlendirmesini yaptı.

Menaf Turan, 6 Şubat depremlerinin geride bıraktığı büyük acıların yanında ülke ekonomisine verdiği kayıpların da bilançosunu çıkarırken, Yakup Bulut deprem sonrası yaşanan sosyolojik değişimlerden, Zakir Avşar ise kriz yönetimi ve iletişiminden bahsetti.

Hüseyin Yayman Hatay’daki toparlanmanın altını çizdiği yazısında, o felaket gününden bugüne değişen duygularını paylaştı. Oğuzhan Erdoğan da deprem ülkesi olmanın sorumluluklarını ve alınması gereken önlemleri bir kez daha hatırlattı.

Dünya olarak yeni bir çağa doğru ilerliyoruz; yapay zekâ, elektrikli araçlar ve her gün hızla gelişen teknoloji. Bu hızlı dünyada, Türkiye’nin askersiz savaş çağının hazırlıklarını anlatan Gloria Shkurti Özdemir, kurulacak olan Siber Güvenlik Başkanlığının ihtiyacına dikkat çekti.

Tekno-kutup dünya düzeninde ABD’nin yeni yarı iletken politikasından bahseden Erman Akıllı, bunun ülkemizi ne kadar etkileyeceğini incelerken, Türkiye’nin bağımsızlığı için teknolojide yerli ve milli kapasitenin artırılmasına da vurgu yaptı.

Gazze’de ateşkes kararını konu edinen Tuğçe Ersoy Ceylan, kararda etkili olan İsrail iç dinamiklerini ve Netanyahu’nun siyasi durumunu analiz etti.

İsrail siyasetindeki aşırı sağcı radikal unsurların yeni dönemdeki tesir kapasitesini Emre Karaca aktarırken, bölgesel gerilimlerin Lübnan’daki etkilerini Mustafa Yetim, zor zamanlardan geçen Mısır’ın ekonomik açmazlarını ise İsmail Numan Telci detaylandırdı.

İran ve Rusya arasında imzalanan ortaklık anlaşmasını İsmet Horasanlı arka planıyla analiz etti.

Salih Kaya, Fransa’nın Afrika’da erimeye başlayan gücünü ayrıntılarıyla açıklarken, Tunç Demirtaş Sudan krizinde Türkiye’nin çabalarına değinerek uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Küresel sistemde zorlayıcı Trump etkisini anlatan Kerem Alkin, yeni dönemin AB ülkeleri için de kolay olmayacağına odaklandı. Amerika ve Avrupa ilişkileri tarihine bir yolculuk yapan Mehmet Ayfer Kancı, yeni dönemde Trump’ın Avrupa için planlarını, Avrupa aşırı sağı üzerinden yorumladı.

Trump bürokrasisinin Amerikan tarihinde nasıl bir iz ya da değişime yol açacağını Alp Cenk Arslan masaya yatırdı. ABD’nin yeni oyun planında Suriye yaklaşımını Ozan Ahmet Çetin, Trump’ın Körfez ilişkilerindeki yeni dönem olasılıklarını Mehmet Rakipoğlu kaleme aldı.

Türkiye’nin geçmiş siyasetini hatırlatan Hüseyin Arslan, Türkiye’de elit siyasetin varlığını yorumladı. Geçmiş çalışmalara da değinen Cem Duran Uzun, Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin detaylarına ışık tuttu. Aile Yılı ilanı ile tekrar gündeme gelen nüfusumuzdaki azalma sorununu ele alan Cenk Beyaz, doğurganlığa etki eden faktörlerden bahsetti.

Dijital çağda Türk aile yapısından bahseden Fatih Sinan Esen, algoritmik hegemonyanın gelecek nesillere bıraktığı olumsuz etkileri ve korunma çözümlerine dikkat çekti.

Faruk Taşçı son yaşanan otel faciası üzerinden iş ahlakının önemini bizlere hatırlattı. İnsani ve beşeri bilimlerin tarihini ve amaçlarını da İsmail Güleç anlattı.

Tüm Türkiye’nin yüreğini yakan Bolu’daki yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.