Kriter’in Ocak Sayısı Çıktı: Büyük Seçimlerin Yılı 2024
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 86. sayısı raflarda yerini aldı.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 86. sayısı çıktı. Hem yeni yıla hem de devraldığım Genel Yayın Koordinatörlüğü görevi itibarıyla Kriter okuyucularına taze bir merhaba.
Uzun zamandır başarıyla yürüttüğü görevini şahsıma devreden Ferhat Pirinççi’ye emekleri için teşekkürlerimi sunuyorum.
Savaşlar, çatışmalar ve İsrail’in 80 günü aşan Gazze’deki katliamları eşliğinde girdiğimiz yeni yılın ilk sayısında konuğumuz Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler oldu.
Jeopolitik kırılmaların yol açtığı bu savaşlar ve katliamların, ülkemizi de savunma ve güvenlik odaklı bir sarmala sokma ihtimaline binaen, yapılanları ve yapılacakları anlatan Bakan Güler, bilhassa ABD ile ilişkilerimizi ve F16 alımına dair son gelişmeleri de bizlere aktardı.
Geçtiğimiz yılın önemli olaylarını “2023 Almanak” kronolojisiyle her Ocak’ta olduğu gibi yine sizlere sunuyoruz. Dünyadan ve Türkiye’den önemli olayların yer aldığı listede; depremden savaşa, düzenlenen zirvelerden önemli ikili görüşmelere kadar siyasetten ekonomiye hemen her alandan başlıklar bulunuyor.
Kriter olarak yeni yıla girerken yazarlarımızın 2024 öngörülerini aktardıkları bir dosya hazırladık. Yücel Acer, Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz politikası üzerine değerlendirme kaleme alırken, Tuncay Kardaş büyük güçler rekabetini, 2024 perspektifinden inceledi.
Yeni yıl öngörülerinde Avrupa’ya Yıldırım Turan, Ortadoğu’ya İsmail Numan Telci, Afrika’ya ise Tunç Demirtaş odaklandı. Tüm insanlığın kapanmayan yarası, Filistin-İsrail gündemini dış politika dosyamızda, yeni yılda da ele aldık.
Küresel şiddet ablukasında insan haklarının çöküşünü Muharrem Kılıç aktarırken, İsrail’in savaş suçlarını ve uluslararası ceza mahkemesinin yetki alanını Cem Duran Uzun masaya yatırdı.
İsrail sorununun akademik özgürlüklere olumsuz etkisini ABD örneği üzerinden Serdar Gülener irdelerken, Gazze katliamlarının dünya kamuoyuna aksettirilmesinde önemli bir işlev gören Türk kamu yayıncılığının çerçevesini Meryem İlayda Atlas sundu.
İsrail saldırılarının Gazze’de yaşattığı yıkım çok büyük. Haydar Oruç, İsrail’in Aksa Tufanı’nı araçsallaştırarak arka planda kotardığı farklı niyetlerinin röntgenini çekerken, Levant cephesindeki Hizbullah-İsrail itişmesine Mustafa Yetim, trajedi ve fırsatlar ikilemindeki Gazze ekonomisine ise Bilal Bağış dikkat çekti.
Dış politikanın diğer başlıklarına da yeni sayımızda yer verdik. Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönemi Murat Aslan, İran medyasında artan Türkiye karşıtlığını İsmail Sarı, Irak’taki yerel seçimlerin iç dengelere etkisini de Ali Semin analiz etti. P
Putin’in Körfez ziyareti sonrası gelişmeleri ve Suud-BAE stratejisini Gökhan Ereli değerlendirdi. Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan son gelişmelerin barış anlaşmasına ulaşıp ulaşmayacağına ise Orhan Valiyev cevap aradı.
Hızlı gelişen teknoloji ayağında dünyanın gündemi, yapay zekâ. AB’nin yapay zekâ hakkındaki düzenlemelerinin değerlendirmesini Gloria Shkurti Özdemir yazdı. Savaş ve kaos gündemi arasında kendine yer bulan iklim değişikliği konulu COP28 Zirvesine Büşra Zeynep Özdemir yoğunlaştı.
Yeni yıl demek Türkiye için yerel seçimlerin yaklaşması demek. Mart’taki yerel seçimlere hazırlanan partilerin değerlendirmelerinin yer aldığı siyaset dosyamızda Hamit Emrah Beriş AK Parti’nin stratejisini ele alırken, CHP’nin başkan değişimiyle birlikte gelen yeni DEM Parti yaklaşımını Baki Laleoğlu inceledi. Fatma Zehra Özdemir ise İYİ Parti’de bitmeyen krizlerin üzerinde durdu.
Son dönemde halkın en büyük sorunlarından olan başıboş sokak köpekleri meselesini de tüm detayları ve çözüm önerileriyle Faruk Taşçı kaleme aldı.
Mustafa Caner
Genel Yayın Koordinatörü