Kosova’daki Bulgarlar?!
Son yıllarda Bulgar makamları, Kosova’daki Bulgar topluluğunun resmi olarak kabulü yönündeki talebi Kosova liderlerine iletti.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı ve KosovaPort Haber Potalın sahibi Gazeteci-Yazar Ercan KASAP, kaleme aldığı “Kosova’daki Bulgarlar?!” başlıklı köşe yazısında, son yıllarda Bulgar makamlarının, Kosova’daki Bulgar topluluğunun resmi olarak kabulü yönündeki talebinin Kosova liderlerine ilettiğini hatırlattı.
[Bulgaristan Cumhurbaşkanı Ruden Radev ve Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani bir araya geldi]
Ercan KASAP, son olarak Oxfordshire’deki Blenheim Sarayı’nda Avrupa Siyasi Topluluğu 4. Zirvesi öncesinde 18 Temmuz Perşembe günü Bulgaristan Cumhurbaşkanı Ruden Radev bir araya geldiği Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani’den bir kez daha Kosova’daki “Bulgar toplumunun statüsünün onaylanması” talebinde bulunduğunu yazdı.
Bulgaristan’ın son yıllarda Kosova’da daha önce hiç olmayan Bulgar azınlık topluğunu tesis etme aşamasına hız verdiğine dikkat çeken Gazeteci-Yazar Ercan KASAP, Kosova kurumlarının da bu gelişme karşısında sessiz kaldığının gözlendiğinin altını çizdi.
Ercan KASAP, son dönemlerde Bulgar makamlarının, Kosova’daki Bulgar topluluğunun resmi olarak kabul edilmesi yönündeki talebini üst düzeyde sıkça yinelediğini belirterek, bu talebini ilettiği Kosova liderlerinin ise sesiz kalmayı tercih ettiğini ifade etti.
“Bulgaristan, Prizren yakınlığında Boşnak ve Goralı çoğunluklu Gora olarak bilinen bölgede Bulgar topluluğunun yaşadığına vurgu yaparak, Kosova makamlarından bu topluluğun statüsünün tanınmasını ve meşrulaştılmasını açıkça talep ediyor” diyen Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı ve KosovaPort Haber Potalın sahibi Gazeteci-Yazar Ercan KASAP, yazısında şunları aktardı:
“Peki, nüfus sayımlarına göre sosyalist Yugoslavya döneminde Kosova’da mevcut olmayan Bulgar topluluğu nereden çıktı? Kosova’da organize bir Bulgar topluluğunun bulunduğunu kanıtlayan belgelenmiş hiçbir tarihi ve antropolojik veri olmadığı halde Bulgaristan’ın ısrarla Kosova’da Bulgar topluluğunun varlığının tanınmasını talep etmesi neyin nesi?
Özgür Avrupa Radyosu, (Radio Free Europe) Kosova Redaksiyonu tarafından geçenlerde kaleme alınan haberde, Gora’da yaşayan Boşnaklar’ın, birkaç yıl önce çocuklarının Bulgaristan’da eğitim alma fırsatından yararlanmak için bazı Boşnak ailelerinin Bulgar kökenli olduğunu doğrulayan belge imzaladığını yazdı.
Makalede, Gora ya da Dragaş’tan N.N. rumuzlu bir öğrencinin Bulgar belgesinin köydeki birinden aldığını, Avrupa Birliği (AB) üyesi Bulgaristan’da daha iyi eğitim koşullarından yararlanmak için kökenini değiştiren “önceden hazırlanıp mühürlenmiş” belgeyi imzalamayı kabul ettiğini söylediği belirtiliyor.
Bulgar olup olmadığı sorulduğunda, “Tabii ki değil. Ama fakülteye kayıt için buna ihtiyacım varsa neden olmasın”? cevabını veren öğrencinin o belgeyi imzaladıktan sonra Bulgaristan’da kendisine bu ülkenin vatandaşı muamelesi yapıldığını, burs ve öğrenci yurdu hakkına sahip olduğunu belirtiğine ver veriliyor makalede.
Bulgaristan’da, kökenini değiştirip 350 Boşnak’ın farklı üniversitelerden mezun olduğu, mezunların da tekrar yaşadıkları Gora’ya döndükleri biliniyor.
Kosova’daki Boşnak siyasi partilerin temsilcileri ise Bulgaristan’ın Boşnak toplumunun bazı bireyleri aracılığıyla Bulgar toplumunu yaratmaya çalıştığını iddia ediyor.
SDA Boşnak Partisi başkan yardımcısı ve geçen yıl faaliyete başlayan Prizren Bulgar Toplumunu Geliştirme ve Entegrasyon Derneği yetkililerinden Lirë Abazi, bu yöre halkının Bulgaristan ile ilişkilere 15 yıl önce başladığını, bu ilişkilerde buradaki öğrencilerin yüksek tahsil için Bulgaristan’a gönderilmesi konusuna ağırlık verildiğini, şu anda bu ülkede Bulgar vatandaşlığını kabul eden yaklaşık 200 Boşnak öğrencinin eğitimlerine devam ettiğini açıklıyor.
[Vakat lideri Rasim Demiri]
Diğer bir Boşnak partisi olan Vakat lideri Rasim Demiri, Bulgaristan’ın, Kosova’daki Boşnakların bazı bireyleri aracılığıyla kendilerini Bulgar olarak ifade etmek isteyen kişilerin varlığını kabul ettirmekle ilgilendiğini söyledi.
Bulgaristan’ın bunu Bulgaristan’da okuyan Goralı Boşnak öğrenciler ve aileleri aracılığıyla yaptığını kaydeden Demiri, Boşnak toplumu üzerinden bir Bulgar topluluğu yaratma girişimine tamamen karşı olduklarını açıklıyor.
[Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliana İotova]
Geçen yıl Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliana İotova’nın Kosova’ya yaptıkları ayrı ayrı ziyaretlerde, Prizren’de Bulgar topluluğunun temsilcileri ve dernekleriyle görüşmesinin, Bulgar olarak kendini ifade eden Boşnak sayısının artması işlevini gördüğü söylenebilir.
Bulgaristan’ın son yıllarda Balkanlar’da nüfusunu artırmak için başlattığı atak, sadece Kosova ile sınırlı değil. Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan gibi ülkelerde Bulgar varlığının güçlenmesi ve bu ülkelerde unsur haline gelmesi için var gücüyle çalışıyor.
AB ve NATO üyeliğinden güç alarak, bu oluşumlara üye olmasının sağladığı avantajlarından sonuna kadar yararlanmak isteyen Bulgaristan, Kosova’da Bulgar olarak kendini ifade eden tahminen 600 kadar kişiden ibaret olan Bulgar topluluğu sayısını, bununla birlikte Kosova’daki varlığını Bulgar vatandaşlığı vermesi dahil, farklı mekanizmalar yoluyla artırmaya çalışıyor.
Ercan Kasap, Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı