enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle yarın Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
18:26 İsrail-İran savaşı’nda, Nükleer felaketten bir başka dünya savaşına kadar korkutucu senaryolar değerlendiriliyor…
18:03 Küresel Adalet mi İsrail mi?
17:53 İsrail Sorunu ile Batı da Yüzleşmek Zorunda Kalacak
17:35 Türkiye’nin yüz karası: KADIN CİNAYETLERİ
13:22 TÜİK açıkladı: Trafikte araç sayısı rekor artışla 205 bin arttı Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 32 milyonu geçti
12:56 Hatay Sörf Merkezi’nin ilham verici hikâyesi, “Hayatın Çizgisi” belgeseliyle beyaz perdede hayat buldu
10:19 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Muğla’nın Dalaman Çayı’nın Aydın’a tahsisi ortalığı ayağa kaldırdı…
07:44 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli ve MHP’nin, “yeni yüzyılın terörsüz Türkiye’si” vizyonuyla çerçeveleyip başlattığı anayasa süreci” 
20:36 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:01 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
07:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Köpekli ailede büyüyen çocuklar daha kolay sosyalleşiyor

Köpekli ailede büyüyen çocuklar daha kolay sosyalleşiyor
15.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Avustralyalı bilim insanlarına göre bir evde köpeğin olması çocukların psikolojik gelişimine katkıda bulunuyor ve onların daha kolay sosyalleşmesini sağlıyor.

Bilim insanları bu araştırma için 3 ila 5 yaşlarındaki bin 646 erkek ve kız çocuğunun, kardeşleri, ailesinin eğitim seviyesi, uyku saati gibi çeşitli sosyo-demografik faktörlere bağlı verilerini inceledi.

Köpeğin çocuklarının davranışlarını hangi ölçüde etkilediğini görmek için sosyal ve duygusal gelişimleri izlendi.

Pediatric Research’te yayınlanan çalışmaya göre köpeksiz evde büyüyen çocuklarla karşılaştırıldığında, köpek sahibi olan ailelerin çocuklarında yaklaşık yüzde 30 daha az davranış problemleri tespit edildi.

Yine diğer çocuklara göre köpekle birlikte yaşayan çocuklar yaşıtlarıyla olan iletişiminde yüzde 40 daha az sorun yaşıyor ve yüzde 34 daha sosyal bir davranış sergiliyor.

‘Köpekler gerçekten insanın en iyi dostu’

Batı Avustralya Üniversitesi’nde görev alan ve çalışmanın baş yazarlarından Hayley E. Christian, bir evde köpeğin küçük yaşlardaki çocukların gelişimine fayda sağladığı görülse de bu konuda neden-sonuç ilişkisinin henüz kanıtlanmadığına dikkat çekti.

Köpek yetiştirmenin ciddi yükümlülüklerinin olduğunun altını çizen Christian, “Hemen gidip köpek almanız gerektiğini savunmuyoruz. Köpek sahibi olmanın maddi ve manevi zorlukları da var. Ama köpeklerin küçük çocukların sosyal davranışlarının pozitif şekilde etkilediğini düşünüyoruz. Yani köpekler gerçekten insanın en iyi dostu” dedi.

‘Köpekler, sosyal katalizör görevi görüyor’

New York’taki Bassett Tıp Merkezi’nde 2015’te yapılan bir araştırma da diğer hayvanlara oranla insanlarla çok daha başarılı iletişim kurabilen köpeklerin, çocukların duygusal gelişimine büyük katkıda bulunduğunu ortaya çıkarmıştı

Araştırmayı yöneten Dr. Anne Gadomski, “Çocuklarla tüylü dostları arasında son derece kuvvetli bir bağ var. Araştırmaya katılan köpek sahibi çocuklar, kendilerini en çok köpeklerinin yanında rahat ve özgüvenli hissettiklerini dile getirdi. Köpekler, aynı zamanda sosyal katalizör görevi görerek çocukların toplumsal ortamlara kolayca uyum sağlamasına da yardımcı oluyor” ifadelerini kullanmıştı.

HABER : Hüseyin KOYUNCU & (EuroNews)

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.