enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:29 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:59 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
00:51 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:43 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Büyükşehir, en güzel şarkılarla 2025’i uğurladı..
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor”
00:13 ‘İş Operasyonları’ kategorisinde 2025 Hackett İnovasyon Ödülleri
00:11 Terör örgütü katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılar gece-gündüz devam ediyor…
00:09 Türkiye’nin İlk ve Tek Uluslararası Mücevher Fuarı’na Ziyaretçi Kayıtları Başladı…
00:02 Zayıflama iğnelerini bırakanlar neler yaşıyor?
00:02 Hollanda’da koalisyon krizi olur ve dışarıdan bir başbakan aranırsa, aranan kesinlikle Günay Uslu olur…
00:01 MİT’ten yurt dışında DEAŞ operasyonu: İntihar eylemcisi yakalandı
00:01 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı? -II-
11:26 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Klima kullanımında büyük artış

Klima kullanımında büyük artış
03.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Özellikle yaz aylarında imkan bulanların vazgeçemediği cihazların başında klima geliyor. Klima kullanımının gittikçe yükselmesi üreticileri ve kullanıcıları memnun etse de küresel enerji talebindeki artış düşündürücü.

Hale Aydoğmuş
TRT Haber : Hale Aydoğmuş

Klima, birçok kişi için yaz aylarının vazgeçilmezi.

Her ne kadar insanlar koronavirüs salgını nedeniyle hem filtre temizliği hem de soğuk algınlığı gibi durumlardan klima kullanırken tedirgin olsa da imkanı olan klima tercihini sürdürüyor.

Son yani 2020 verilerine göre, dünyada tahmini 1,9 milyar klima ünitesi var. Bunlar çoğunlukla ABD, Çin, Japonya ve Güney Kore’de yoğunlaşmış durumda. Ancak bunun, önümüzdeki 30 yıl içinde önemli ölçüde değişmesi bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) tahminine göre mevcut sayı, 2050 yılında dünyada 5,5 milyara kadar artabilir.

Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt

[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]

Tabii rakamlar, klima üreticileri ve sıcak iklimlerde yaşayanların refahı için kulağa iyi geliyor olabilir.

Bir de bu durumun neden olacağı enerji talebi artışı söz konusu. Yani dünya için potansiyel olarak büyük bir sorun. IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Klimalara artan talep, günümüzün enerji tartışmalarının en kritik kör noktalarından biri” uyarısını yapıyor.

Enerji verimliliği önemli

Birol, soğutmada daha yüksek enerji verimliliği standartları belirlenmesinin de hükümetler için gerekli ve nispeten basit bir adım olduğunu ekliyor.

Zira enerjiyi israf etmemek önemli. Gereken enerji miktarını azaltma, ihtiyacımız kadar enerji kullanma hedefi olan enerji verimliliği veya enerjiden tasarruf, bir binanın yalıtılmasından tutun da enerji tasarruflu elektrikli aletler kullanarak daha az enerji ile daha çok iş yapmaya kadar birçok önlemi kapsıyor.

Talep 3’e katlayacak

Verilere bakıldığında, iklimlendirme kaynaklı enerji talebinin 30 yıl içinde neredeyse 3 katına çıkarak 6.205 terawatt saate (TWh) ulaşması bekleniyor.

Bu büyüme, dönem boyunca elektrik talebinde tahmin edilen tüm büyümenin yüzde 37’sine eşit. Ev aletleri için bu oran yüzde 25,5 iken, ısıtmada yüzde 12,4 ve aydınlatmada yüzde 7,8.

IEA, ortalama enerji verimliliğini 2 katına çıkaran politikalar uygulandığında, küresel talebin sadece 3.407 terawatt saat olabileceğini öngörüyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.